“Sahibinden Kiralık”: Parkın “karanlık” yüzü

Özen Yula’nın kaleme aldığı ve geceleri bir parkta yaşanan olaylara ve olayların kahramanlarına mercek tutan Sahibinden Kiralık, Okan Urun ve Melis Tezkan, yani biriken rejisiyle sahnede. Yeni ve etkileyici fikirlerle hayata geçen oyunda ilk kez izleyeceğiniz genç oyuncular da yer alıyor. Kaçırmayın…

Yazı: Hande Sönmez

Bir parkta bedenlerini satarak hayatta kalmaya çalışan altı kişiyi odağına alan Sahibinden Kiralık; gündüz yanlarından geçildiğinde tekinsiz bulunan ama geceleri de ziyaretçileri eksik olmayan Simay, Adnan, Ferhan, Korhan, Sadık ve Oruç’un birbiriyle iç içe geçen hikâyelerini yeni bir dille anlatıyor.

Parkta bedenlerini satarak çalışanları haraca bağlamış ve belli ki kendi de eskiden bir bedel ödemiş parkın en eskisi Sadık’ın Adnan’ı kafalamaya çalıştığı bir sahne ile açılıyor Sahibinden Kiralık. Sonrasında sırasıyla 14 yaşındaki Simay ve yatarlarsa kimin kime para ödeyeceğini tartıştığı Oruç ile parka bir çömez düşürecek kadar deneyimli Ferhan ve “erkekliğiyle” övünen ama önerilen işe kayıtsız kalamayacak kadar da mahallesinden yırtmak isteyen Korhan’ı tanıyoruz. Cebinden çakmakları eksik olmayan parkın gediklileri ve yenilerinin başından geçenleri izlerken; parkın karanlık dünyasına doğru bir yolculuğa çıkıyoruz. Her yerde olduğu gibi bu parkta da dönen çarklar ve o çarklara hizmet eden kıdemliler, daha az kıdemliler ve yeniler var. Sistemin dayattıklarının dışına çıkmak ise deyim yerindeyse tehlikeli ve yasak. Ama aşk yasaktan pek de anlamaz değil mi?

Rejide yeni ve etkili fikirler

Zaman sıçramalarıyla takip ettiğimiz oyunda; oyunda yer alan objeler (jilet, Lolita kitabı, para vs.) bir kameradan ekrana yansıyor. Sahneler arası geçişlerde oyuncular anlatıcı rolünü üstlenerek, seyircinin oyunu takip etmesini kolaylaştırıyor. Tüm olayların cereyan ettiği bankın hemen üstünde yer alan park görseli ve de sahne arkası gibi konumlanan -ama sahne önünde gördüğümüz- askılıktan siyah ceketleri alıp, seyircinin gözünün önünde değiştiren oyuncular, çakmak sahnesi ve daha pek çok şeyin aktarılış biçimi oldukça yeni ve etkileyici. Özellikle askıda duran çok sayıdaki siyah ceketler; anlatılanın pek çok “siyah ceketlinin” hikâyesi olduğunu düşündürüyor.

Ayrıca oyun sırası kendilerinde olmayan oyuncuların dışarıdayken birbirleriyle temas etmeye devam etmeleri bence son derece yerinde bir tercih olmuş. Tüm bu fikirleri hayata geçiren Okan Urun ve Melis Tezkan’ın yöntemi oyunun meselesine hizmet eden ve işleyen bir yöntem.

Tertemiz performanslar

Başta Oruç rolündeki Semi Sırtıkkızıl ve Simay’a hayat veren Zeynep Su olmak üzere; Sadık’ta Cem Baza, Adnan’da Aytaç Uşun, Ferhan’da Yusuf Sefaoğlu ve Korhan’da Ozan Güçlü tertemiz performanslar sunuyorlar. Ara ara sahnedeki ekrandan seyirciyle buluşan Meral Çetinkaya’yı görmek ve özellikle Simay’ın nasıl yaşadığını ve yaşlandığını anlattığı sahnede karşımıza çıkması ise hoş bir sürpriz.

Yeni oyuncular ve fikirlerle tanışmak, güncel ve güçlü bir hikâye izlemek için Sahibinden Kiralık’ı yakalayın. Her Perşembe Toy İstanbul’da.