Sahne Sanatları Öğrencileri Dayanışması: Çok sesli bir ortak üretim zemini

Brecht’in “Madem iyisin, neye yarıyor iyiliğin?” cümlesinden aldıkları ilhamla harekete geçen sahne sanatları bölümlerinde okuyan öğrenciler, birlik oluşturarak kurdukları Sahne Sanatları Öğrencileri Dayanışması çatısı altında buluştu. Dayanışma, toplumun bütün kesimlerinden öğrencilerin erişebileceği etkinlik organizasyonları yapmak niyetinde. 

Türkiye’deki farklı üniversitelerin, tiyatro, opera, bale, dramatik yazarlık, sahne tasarım ve çağdaş dans gibi çeşitli bölümlerinde öğrenim gören sayısız öğrenci, farklılıkların benimsenerek çok sesliliğin kendine yer bulacağı güvenli bir üretim alanı yaratmayı hedefliyor.  

İlk olarak, Boğaziçi Üniversitesi direnişini savunma gayesiyle birleşen ve destek bildirilerini duyuran öğrenciler, yeni çalışmalarına kurdukları dayanışma bünyesinde devam ediyor. Ortak paylaşımları temel alarak çeşitli imkânsızlıklar dolayısıyla sanat üretimi yolunda zorluk yaşayan öğrencilere fırsatlar sağlayan oluşum, sahne sanatları alanında ilerleyenlere yönelik, çevrimiçi olarak düzenledikleri atölye serileri ve söyleşilerin devamını getireceklerinin de haberini verdi.

Kuruluş manifestosunda eğitimde fırsat eşitliği talebini dile getiren dayanışma, faaliyetlerini bağımsız bir çizgide yürüteceğini “Bir arada oluşumuz hiçbir siyasi etkinin, yapının ya da politik oluşumların etkisinde değildir, sadece sahne sanatları öğrencilerinin inisiyatifindedir.” cümlesiyle vurguluyor.

Kolektif bilinç, eşit söz hakkı

Bireylerin etiketler üzerinden ötekileştirildiği ve kimliklerin hedef alınarak kriminalize edildiği şu günlerde, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni esas alıp şahısları varoluşları üzerinden ayrıştırmayı reddeden Sahne Sanatları Öğrencileri Dayanışması’nın kuruluş manifestosunun tamamı ise şöyle:

“Sahne Sanatları Öğrencileri Dayanışması, bünyesinde Türkiye’nin her yerinden tiyatro, opera, bale, dramatik yazarlık, sahne tasarım, çağdaş dans gibi sahne sanatları öğrencilerini barındıran bir dayanışma oluşumudur. Temel prensibi bu öğrenciler arasında çok sesli bir üretim zemini oluşturmaktır.  

Bugünün öğrencileri yarının eğitmen ve sanatçıları olarak, sanatımızla kendimizi var etme yolunda karşılaştığımız engelleri dayanışarak aşıyor, eğitimde fırsat eşitliğini destekliyoruz.

Coğrafi ya da maddi olarak imkânı olmayan öğrencilerin ulaşamadıkları eğitimlerle buluşabilmeleri için çalışmalar yapıyor, saptadığımız problemlere ortak çözümler üretiyoruz. Bunları gerçekleştirirken İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni temel alıyor, kolektif bir bilinç inşa ederek din, dil, ırk, renk, cinsiyet, cinsel yönelim ayırmaksızın herkese eşit söz hakkı tanıyoruz. 

Bir arada oluşumuz hiçbir siyasi etkinin, yapının ya da politik oluşumun etkisinde değildir; sadece sahne sanatları öğrencilerinin inisiyatifindedir. 

Bertolt Brecht’in “Madem iyisin, neye yarıyor iyiliğin?” cümlesini yineliyor; bu zemine, üreterek, araştırarak, birlikte öğrenerek ve inisiyatif alarak var olmak isteyen herkesi davet ediyoruz.”

Sahne Sanatları Öğrencileri Dayanışması, 31 Mart – 29 Nisan  tarihlerinde gerçekleşecek bir dizi atölye ve etkinlik takvimi açıkladı. Programı aşağıda görebilir, detaylar için [email protected] adresine mail atabilir; Twitter ve Instagram hesaplarını takip edebilirsiniz.

Yazı: Kerem Eyüboğlu