Sait Faik’in hikâyeleriyle anılacağı “Şehir Amber Kokacak” dinletisi mart başında İş Sanat’ta

Türkiye edebiyatının en özgün hikâyecilerinden Sait Faik Abasıyanık’ın beş eseri, radyo tiyatrosu formatında mart başında İş Sanat’ta izleyici karşısında olacak. Yoğun ilgiden dolayı iki gün üst üste, 1 Mart Pazar saat 16:00’da ve 2 Mart Pazartesi 20:30’da İş Kuleleri Salonu’nda düzenlenecek “Şehir Amber Kokacak” dinletisinde usta yazarın “Müthiş Bir Tren”, “Havuz Başı”, “Balıkçısını Bulan Olta”, “Yüksekkaldırım” ve “Serseri Çocuk ve Köpek” başlıklı hikâyeleri eski bir radyo kayıt stüdyosunun canlandırılacağı sahne düzeninde okunacak.

Âşıkların, atipiklerin, aylakların, balıkçıların, kayıp ruhların hikâyelerini anlatan, İstanbul’un insanının yaşantısına odaklanan Sait Faik Abasıyanık, yazmaya lise yıllarında şiirle başladı. İlk öyküsü İpekli Mendil ise Nisan 1934’te Varlık Dergisi’nde yayımlandı. Kendisinin bununla ne kadar hemfikir olduğunu anlamak kolay olmasa da şiirleri öykü, öyküleri ise şiir kokan bir kalem olarak anıldı. Her iki türde de benzer temaların peşinden giderek okuyucusunu karşıladı.

“Sizi bekliyorum. Sizi göreceğim; içimde bir şey koşacak. Siz görmeden geçeceksiniz. Ben kederle sevinci duyup dalacağım istediğim âleme. Dünyayı yeniden kederlerle kuracağım. Sonra çarşılardan çarşılara, insan sesleri arasında, her şeyi sizinle kurulmuş bir şehirde dolacağım.” –Havuz Başı

Sait Faik Abasıyanık erken dönem öykülerinde yoksulluğun yanında duran, zenginliği eleştiren bir tutum takınması ile öne çıktı; insana duyduğu sevgi ve insanın sevgiye duyduğu ihtiyaç daima ağır bastı. 1948 tarihli öykü kitabı Lüzumsuz Adam ile yeni bir döneme girdiğine inanılan yazar, sonraki eserlerinde ise kentteki hayatın boğuculuğuna, korkulara, karamsarlığa ve boşvermişliğe yüzünü dönerek okuyucusuyla buluştu. Gündelik ve sıradanlık üzerinden yarattığı anlatılar o kadar görkemliydi ki, okuyucusuyla kurabildiği bu yakınlığın bir benzerinden ölümünden on yıllar sonra bile bahsetmek pek mümkün olmadı.

“Garip bir utanma geldi bana. Balık tutamamaktan utanacağıma balık tutmaktan utanıyordum.” –Balıkçısını Bulan Olta

11 Mayıs 1954’te hayata veda etmesinin ardından Burgazada’daki evi müze haline getirilen Sait Faik’in tanıdık insanlar ve tanıdık durumlar üzerine kurulu öyküleriyle bıraktığı benzersiz külliyattan beş eser, mart başında bir kez daha İş Sanat’ta anılacak. İki ayrı seans olarak düzenlenecek “Şehir Amber Kokacak” dinletisinde mikrofon başında Metin Belgin, Bülent Emin Yarar ve Hakan Gerçek yer alacak. Metinleri Atilla Birkiye tarafından yazılan, Mehmet Birkiye tarafından sahneye uyarlanan “Şehir Amber Kokuyor”un müzik yönetmeni ise besteci, orkestra şefi ve piyanist Serdar Yalçın. Serdar Yalçın’a kemanda Seda Subaşı, çelloda Şemsa İdil Ural, efektlerde Tuğrul Karanfil, Yiğit Çekil ve Burak Haktanır eşlik edecek. Ücretsiz gerçekleştirilecek dinletiler için rezervasyon kabul edilmeyeceğinden ötürü kapıların etkinlikten 30 dakika önce açılacağını da belirtelim.