Salami Rose Joe Louis ve galaksiler arası sığınak arayışı

Yazı: Tuvana Adalı

Caz, hip hop, deneysel pop ve R&B gibi farklı türler ve bilim kurgu anlatılarına eşlik eden renkli galaksiler arasında gezinen Salami Rose Joe Louis, 19 Mayıs’ta serbest kalacak yeni albümü Akousmatikous’tan bir tekli yayımladı. “Dimcola Reprise”, distopik bir gezegenin olumsuz duygulara izin vermeyen robotik seslerinden kaçarken müziğin sakinleştirici alanına sığınıyor. Klip ise müzisyenin uzun süreli ve yakın arkadaşı Sarah Simka Jaffe tarafından 16mm film kullanılarak çekilmiş.

Salami Rose, gerçek adıyla Lindsay Olsen, şarkı yazarlığına bir kurgu yazarı gibi yaklaşıyor. Bu alandaki ilham kaynakları ise Octavia Butler ve Gene Wolfe. Müzisyen “Dimcola Reprise” için kurguladığı hikâyede, kapitalizmin duyguları bastırma ve olumsuzluklardan etkilenmeden, hızlı bir şekilde toparlanıp yola devam edebilir olmayı alkışladığı iklimden bir distopya yaratıyor. Bu distopyada, bir dünyalı ne zaman olumsuz bir duygu hissetse, ona moral / motivasyon konuşması yapan, önceden programlanmış bir robot aktive oluyor ve “Endişelenecek bir şey yok. Her şey yolunda.” gibi cümleleri tekrarlayarak gizli bir baskı inşa ediyor. Yönetmen Sarah Simka Jaffe ise şarkıya eşlik eden klipte birbirinden galaksilerce uzakta olan iki varlığın kaygı ve korkularına -sanki bu kalıp cümlelere alternatif bir rahatlama yöntemi olarak- karşılık müziği sunuyor.   

Akousmatikous hakkında

Yoldaki albüm Akousmatikous, ismini 5. yüzyılda yaşamış mistik bir Pisagor sekti olan “Akousmatikoi”den alıyor. “Dinleyenler” olarak adlandırılan bu grup, “öğrenenler” olan Mathematikoi topluluğundan ayrışıyor. Ritüel, uyum ve etik davranışlara odaklanan Akusmatikoi’nin kelime anlamı ise “tanımlanabilir bir kaynağı olmayan yerdeki ses”. Lindsay Olsen, hayran olduğu bu konsepti şöyle tarif ediyor: “Evrenin bu devasa genişliğinde cevaplar, sorular ya da sadece arayışında olduğumuz tanımlanamaz bir şey için dinleme hâlinde olmak.”

Toro y Moi, Alice Phoebe Lou ve Baby Keem gibi müzisyenlerin katkılarını taşıyacak olan Akousmatikous, Olsen’ın 2019 tarihli bir önceki uzunçaları Zdenka 2080’de yarattığı öyküyü takip ediyor; bu özelliğiyle bir devam albümü niteliğinde. Zdenka 2080,  Lindsay Olsen’ın iklim krizine duyduğu kaygıyı müzikal evreninde yoğurduğu bir altyapıya sahipti. Yeni koleksiyona adını veren parça, 22 Mart’ta nefis animasyon video klibiyle birlikte yayımlanmıştı. 

Önceleri müzik üretimini bir hobi olarak sürdüren Olsen, o dönemlerde müziğini “fazla garip” bulduğunu ve başkalarıyla paylaşacağını hiç sanmadığını söylüyor. Geçmişte kimyasal okyanus bilimi alanında araştırmacı olarak çalışırken, müziği bırakmanın eşiğine geldiği bir zaman dilimi de olmuş. Organik kimya çalışmalarında molekül oluştururken kullandığı metotların müzik yapmaya oldukça benzediğini söylüyor.

Salami Rose Joe Louise müziklerini 2019’dan beri, küratörlüğünü Flying Lotus’un üstlendiği; Thundercat, Kamasi Washington, Georgia Anne Muldrow gibi sıkı müzisyenleri temsil eden Brainfeeder etiketiyle yayımlıyor.