Second, Sevdaliza ve bu hafta başka ne dinlesek?

Yerli punk duosu Second, “Göm bizi bu çukurun en dibine; ellerine sağlık ellerine.” diyor. Sevdaliza, altı yeni şarkıyla ataerkil dayatmalara meydan okuyor. Elif Çağlar ise acapella projesinden taze bir güzellikle kırık kalpleri dansa kaldırıyor.

Taze yayımlanmış albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen çalma listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.

TEKLİ: Second – Kül Olana Kadar
(Dammit Records)

Enerji yükselten, asi ve isyankâr bir punk rock parçası. Şarkı bitmeden kendinizi, “Göm bizi bu çukurun en dibine; ellerine sağlık ellerine” diye bağırırken bulma ihtimaliniz epey yüksek. Efe Karadağlının elinden çıkan animasyonlarla süslenmiş klibi ise insanı en az şarkının kendisi kadar içine çekiyor.

EP: Sevdaliza – Raving Dahlia
(Twisted Elegance)

İran asıllı Hollandalı müzisyenden altı yeni şarkı. Sonik paletinde birçok renk barındıran Raving Dahlia ile bir kadın olarak onu güçsüz hissetirmeye çalışan tüm toplumsal davranışlar ve ataerkil dayatmaları geride bırakarak özgürleşiyor Sevdaliza. Kendinden emin sözleri ve yaratıcı düzenlemeleriyle su gibi akıp giden 26 dakika vadeden EP’nin kapak görselinde ise kadınların üzerindeki gerçekçi olmayan beklentilere hizmet etmek için uzmanlaşmış, Dahlia adındaki robotu görmekteyiz.

TEKLİ: Toro y Moi – The Loop
(Dead Oceans)

Amerikalı müzisyen Chaz Bear’in solo projesi Toro y Moi, yeni bir albüm yayımlamaya hazırlanıyor. Üçüncü tadımlık, groove’uyla yakalayan bas yürüyüşünün peşine takılmış bir funk güzellemesi âdeta. Parçanın her saniyesine sinen sakin neşe dinleyene de bulaşıyor; San Francisco sokaklarında güneşli bir güne davet eden video da izlenince kaslar iyice gevşiyor.

florence + the machine
TEKLİ: Florence + The Machine – King
(Universal Music)

“Bir sanatçı olarak cinsiyetimi hiç bu kadar düşünmemiştim.” diyor İngiliz indie rock grubunun kurucusu Florence Welch. Kimliğinin ve arzularının yırtıldığı bir dönemde yazdığı “King” ise, “Anne değilim, gelin değilim. Ben kralım.” sözlerinden anlaşılacağı gibi patriyarkaya yazılmış bir meydan okuma. Welch, her zaman ilham veren, büyüleyici görsel estetiğinden yine harika bir klip de çıkarmış; koreografiye bakakalacaksınız.

ALBÜM: Tangerine Dream –  Raum
(Eastgate Music & Arts)

Alman elektronik müzik öncüleri, grubun kurucusu Edgar Froesenin 2015’teki vefatından sonraki ikinci stüdyo albümünü yayımladı. Raum, geride kalan 50 yılın tınısına saygıyla, Froese’nin 1977 – 2013 aralığında kaydettiği demo arşivini kaynak edinerek oluşturulmuş yedi orijinal parça içeriyor. Synth dalgaları arasında kaybolunan hipnotik bir sörf deneyimi için doğru adrestesiniz. Koleksiyonla aynı adı taşırken kapanışı da yapan şarkıya, Tangerine Dream’in Berlin stüdyosundaki üretim sürecini belgeleyen bir klip de eşlik ediyor.

TEKLİ: Elif Çağlar – Elif Çağlar On Vocals: If You Loved Me
(NUDC)

Yalnızca kendi sesini kullandığı kompozisyonları Elif Çağlar on Vocal çatısı altında toplayan müzisyenin 2022’deki ilk yayını. Projenin üçüncü teklisinde disko ritimleri soul hissiyatlı vokal melodileriyle kol kola yürüyor. Çağlar kırık kalpleri, bu acı tatlı dans parçasıyla onarıyor.

adult mom
TEKLİ: Adult Mom – 91
(Epitaph)

Indie sahnesinin son yıllardaki üretken simalarından Stevie Knipe, namıdiğer Adult Mom yeni incisinde, dinleyenlerini bir araba yolculuğuna çıkarıyor. Müzisyen, içinde kalınan kötü bir durumdan kaçış hâlini seslendiren parçasının, “Arabaya binip, gece ikide otoyolda hız yaparken geride bıraktıklarınızın yükünün omuzlarınızdan kalktığı” hissiyle ilgili olduğunu söylüyor. Knipe’ın nazik ve meleksi sesiyle gitarların birbirine ne güzel karışıyor. 

ALBÜM: Robert Glasper – Black Radio III
(Loma Vista Recordings)

Birbirini destekleyen türler olarak gördüğü caz, soul, hip hop tınılarına imza akorlarıyla sofistike yorumlar getiren Robert Glasper, Black Radio albüm dizisine üçüncü edisyonunu ekledi. Serinin 10. yıl kutlaması olarak da planlanan koleksiyonda Glasper’a yine oldukça kalabalık bir konuk seçkisi eşlik ediyor. Esperanza Spalding, Gregory Porter, Amir Sulaiman bunlardan yalnızca birkaçı. Özgün bestelerin yanı sıra bir de sürpriz var: Tears For Fears klasiği “Everybody Wants to Rule the World”, Lalah Hathaway ve Common’ın katkılarıyla yeniden hayat bulmuş.

TEKLİ: The Afghan Whigs – I’ll Make You See God
(BMG)

Kült rock grubu The Afghan Whigs, beş yıl süren sessizliğini solist Greg Dulli’nin betimlemesiyle, “şu ana yaptığı en sert rock şarkılarından biri”yle bozdu. Parça, adrenalin seviyelerini yükseltiyor; gitar partisyonları tozu dumana katıyor. Sapasağlam bir geri dönüş!

caroline
ALBÜM: caroline – caroline
(Rough Trade)

Birleşik Krallık sahnesinden derin nefesler aldıran, heyecan verici bir ilk albüm. 8 kişilik orkestra, “Bazen bir şarkıyı çok fazla şeyle doldurabilir ve bir ögenin tek başına yeterli olduğunu unutabilirsiniz.” diyor; boşluğun, sessizliğin yarattığı genişlik ve serbestlik hâline tutunuyor. Fransa’daki bir ahır, grup üyelerinin yatak odaları, bir yüzme havuzu gibi türlü mekânlardan toplanan alan kayıtlarından oluşmuş sonik kolajların, grubun özgün kompozisyonlarıyla birlikte titreştiği, derinlikli bir kayıt.

TEKLİ: Elzhi & Georgia Anne Muldrow – Strangeland
(Nature Sounds)

Eski Slum Village üyesi, Detroitli rapçi Elzhi’nin lirizmi ve cazdan hip hop, funk, soul gibi farklı estetiklere doğru yelken açan Los Angeleslı müzisyen Georgia Anne Muldrow’un prodüksiyon becerisi birleşiyor; bu ortaklıktan doğan 11 yeni şarkı, 11 Mart’ta yayımlanmayı bekliyor. “Bu projeyi özel kılan, müziğin içine ilaç koyma kararımızdır.” diyor Elzhi. “Strangeland”, piyano ve bas gitar birlikteliğinden çıkan leziz altyapısıyla sürüklerken Elzhi’nin iddiasını da gerçekleştiren, son derece şık bir parça.

TEKLİ: Selin – Asi
(Warner Music)

İlk solo teklisi “Gidip Gel” ile geçtiğimiz ekimde tanıştığımız İstanbul doğumlu, Londra’da yerleşik müzisyen Selin, kişisel deneyimlerden yola çıkan bir ayrılık şarkısıyla yeniden karşımızda. Yine Türkçe – İngilizce sözlere sahip “Asi” için Ece Naz Kızıltan yönetmenliğinde bir klip de çekildi. İstanbul’un farklı köşelerinde geçen romantik bir kısa film tadındaki videonun, Şükrü Kibar koreografisi izlediğimiz dans sahneleri de bir harika!

hercules & love affair
TEKLİ: Hercules & Love Affair – Grace
(BMG)

Andy Butler’ın vizyonuyla house, disco ve pop tınılarını, konuk müzisyen ve prodüktörler eşliğinde lezzetlendiren Hercules and Love Affair, yeni albümü In Amber’ın gelişini ilk tekli “Grace” ile duyurdu. Dans müziğinin sınırlarından taşan parçaya buğulu bir hava hâkim. Yeni koleksiyonun genel modunu anlatır nitelikte olan şarkıda Butler’a vokallerde, İzlandalı müzisyen Elin Ey eşlik ediyor. “Grace” klibinin yönetmenliğini Sam Ostyn üstlenirken, kostüm tasarımını Andy Butler bizzat kendisi yapmış.

TEKLİ: Ozan Buğra Kaya – Bırakın Beni
(Burusvilis Company) 

İlhamını hayatın iniş çıkışlarından alan söz yazarı ve müzisyen yeni teklisinde, yaşamaya devam edebilmek için, saklandığı hislerle ve özlemleriyle yüzleşmesi gerektiğini fark ediyor. Kaya’nın geçmişi üzerine düşündüğü duygusal şarkı, akustik enstrümanlarla yalnızlığa kucak açan bir zemin yaratıyor âdeta. Şarkının kil animasyonla üretilen klibinde ise birbirine kavuşmaya çalışan iki mutsuz âşığı izliyoruz.

TEKLİ: MouthBreather – Too Many Puppies (Primus Cover)
(Good Fight Music)

Primus klasiği “Too Many Puppies”in onlarca cover’ını dinlemiş olabilirsiniz. Boston çıkışlı grindcore grubu MouthBreather’ın taptaze yorumu, akla kazınan gitar riff’ini sanki bir kıyamet meydanında devasa hoparlörden çıkarcasına kavurmuş, alevlendirmiş. Nefes nefese kalmadan parçayı bitirmek mümkün değil!

pictish trail
TEKLİ: Pictish Trail – It Came Back
(Fire Records)

İskoç elektronik pop müzisyeni Johnny Lynch namıdiğer Pictish Trail bir süredir şehirden uzaktaydı. Yeni albümünün kayıtları esnasında, bulunduğu bir otel odasındaki televizyon ekranında gördükleri, dış dünyayla yeniden bağlantı kurmasını sağladı. Pastoral cennetinden çıkıp, kendi deyimiyle “distopik bir cehenem”e dalan müzisyen, gerçeklerle yüzleşme öyküsünü akılda kalıcı bir nakarat ve mizahı tuhaflığında gizli bir kliple anlatıyor. Video boyunca yaşadığı tüm kafa karışıklığına rağmen gökkuşağı desenli pembe tişörtüyle dans etmeyi de es geçmiyor.

EP: Elçin Orçun & Hakan Vreskala – Üzgünüm
(CES Yapım) 

Orçun ve Vreskala ikilisinin teklilerini birer birer bıraktıkları EP’leri artık bütünüyle yayında. Yer yer R&B’nin kıyılarında yüzen minimalist aranjmanlar ve pürüzsüz vokallerin birlikteliğinden çıkan şarkılar, romantik ve tatlı bir rüzgâr gibi çarpıyor dinleyenin yüzüne. 

TEKLİ: Montaigne & David Byrne – Always Be You
(Wonderlick / Sony Music)

Geçtiğimiz sene Eurovision’da, ülkesi Avustralya’yı temsil eden art-pop müzisyeni Montaigne ile David Byrne ortaklığından, kusurlu aşkı konu alan yeni bir tekli. Cızırtılı ritimlere ve canlı, hatta parlak olarak tanımlanabilecek dinamik bir melodiye sahip olan parçanın, iki müzisyenin uçuk kaçık ve yaratıcı taraflarından beslenerek, birlikte üretmekten ne kadar keyif aldıkları hissettiren, neşeli bir klibi de var.

EP: SIFIR – SHOEDRIFT
(Mille Plateaux)

Haftayı aslında 2021’de çıkmış ama bu aralar sık sık döndürdüğümüz bir EP ile kapatıyoruz. Zafar Aracagök’ün solo projesi SIFIR’dan karanlık mı karanlık, shoegaze’e selam çakan gitarların dipsiz kuyularda yankılandığı, ritmik katmanlarıyla derinleşen bir koleksiyon SHOEDRIFT. EP’nin ikinci parçası “No Life” için çekilen klip de 1 Mart günü yayımlandı, taze taze burada. Hamburg’da yaşayan performans sanatçısı Çağlar Yiğitoğulları eşliğinde yerlerde sürünüyoruz.

Yazı: Cem Kayıran, Elif Öz, İlayda Güler