Şehre BAK platformu kadınların fısıltılarına kulak veriyor

Hafızalarda yer eden baskın anlatıların hüküm sürdüğü bir gerçeklikte, duyulmaz kılınan duygu ve deneyimlere erişmek mümkün mü? Diyarbakır, Batman ve Mardin’de yerleşik 15 kadın; gürültüsü kulakları tıkayarak hafızaları kuşatan anlatıları, kulaktan kulağa taşındıkça özgürleşen hikâyelere dönüştürmek için bir araya geldi. Hatırlamak ve Anlatmak için Şehre BAK programının yeni üretimi Kulaktan Kulağa Kolektif Üretim Atölyesi, dinlediğimiz hikâyelerin kadınların tanıklıklarıyla nasıl değiştiği üzerine düşünmek ve hatırlamak için bir alan sunuyor.

Atölye, hikâyelerin anlatıldıkça çoğullaşmasından güç alarak; kolektif hafızanın katran karası yüzünü yıkayıp yeniden canlandırmak için geçmişten bugüne uzanan bir kadraj yaratıyor.

“Şurada, şu ağaçların gölgesinde bir uzanıversem? Mümkün mü? Şehrin sıkıntısından uzaklaşmaya, doğada huzur bulmaya çalışan kadınlar için pek de mümkün olmuyor. Pêkan e (Mümkün), Diyarbakır’da kültürel miras ve ekoloji tartışmalarının merkezinde yer alan Hevsel Bahçeleri’nde geçen sıradan bir günün parıltılı rüyası. Bir kadının can sıkıntısıyla, merakla, dansla ve arayışlarıyla nefes alabildiği bir gün…”

“Pîrê Zekî (Zeki Nine)” – Yönetmen: Berivan Bagı. Video, 6’36’’, Şubat 2021 Mardin

Anadolu Kültür ve Diyarbakır Sanat Merkezi iş birliği ile 2012’den beri devam eden Şehre BAK programının yeni projesi Kulaktan Kulağa Kolektif Üretim Atölyesi, Temmuz 2020’de başladı. Yaratıcı müdahalelerle baskın hikâyeleri yeniden kurmak amacıyla bir araya gelen 15 kadın, Ayça Çiftçi ve Sevgi Ortaç’ın danışmanlığında, 12 fikirden yola çıkarak 12 film üretti. 23 Nisan’dan itibaren Hatırlamak ve Anlatmak için Şehre BAK YouTube kanalından yayımlanan filmler, 27 Nisan Salı gece yarısına kadar izlenebilir.

26 Nisan Pazartesi saat 20.00’de ise atölyenin danışmanlığını üstlenen sinema yazarı-editör Senem Aytaç ile akademisyen ve sinemacı Aylin Kuryel’in moderatörlüğünde herkese açık bir Zoom etkinliği gerçekleştiriliyor. Atölye katılımcıları, yürütücüler ve proje ekibinin bir araya geleceği etkinliğe buradan katılmak mümkün.

Şehre BAK, geçtiğimiz aralık ayındaki çağrısı “Salgın” ile gündelik hayatı, şehirleri, ilişki biçimlerini ve hayatta kalma stratejilerini etkileyen bir dönemin görsel kaydını tutmaya; evimizin içine ve dışına, çevremize, içinden geçtiğimiz bu süreci kayda geçirmek için yakından bakmaya davet etmişti.

Yazı: Asena Büyük

Giriş görseli: “Bir Çember Düşün” – Yönetmen Fatoş Güneri. Video, 5’29’’, Şubat 2021 Diyarbakır.