Konuşmadan anlatan kitaplar

Yazı: Meltem Demiraran

Kamaşmadan evvel gözlerinizi şöyle bir ovuşturduysanız, hikâyesini kelimeler yerine görsellerle anlatan sessiz kitap önerilerimize buyrunuz. Bizden söylemesi, tam içinde kaybolmalık.


Sinematik bir gizem çözmek isteyenlere: Cinema Panopticum
Thomas Ott
(2013, Flaneur)

Karanlık mı karanlık bir dünyada, her bir köşesi bilinmeyenin bükülmüş boyutlarına açılan bir lunaparktayız. Ott’un ustalıklı monokrom çizimleri ürkütücü ve gizemli bir dünyaya sürüklüyor kitabı her eline alanı. Işıksız sokakları ve esrarengiz karakterleriyle âdeta eskimiş, sessiz bir filmin içindeyiz. Her kare sırlar ve sürprizler ile dolu. Sırları çözmeye meraklı olanlar, bilinmezliğin ortasında gelişen ucu açık anlatımlı bu görsel şöleni kaçırmasın.

Bir elin nesi, iki elin sesi diyenlere: Grip
Lale Westvind
(2023, Nada)

Kahramanımız sıradan bir kaldırımda adımlarını atarken aniden ellerinin, dans eden bir hortuma dönüştüğü bir gerçeklikte buluyor kendini. İnsan elinin yaratıcılığının evrenin titreşen enerjileriyle buluştuğu mistik bir dünyadayız. Westvind’in çizgileri, canlı renkleri ve olağanüstü ivmesiyle kaosun sadece yıkıcı olmadığını, aynı zamanda mesleki ve yaratıcı bir ifade alanına dönüşebileceğini göstererek başımızı döndürüyor. Grip geleneksel hikâyelerin ötesindeki modernizme içkin anlatısıyla devrim, enerji ve ruhsal unsurları ustaca bir araya getiriyor. Sayfayı her çevirişimizde, görsellerin kitaptan taşarak âdeta canlandığına tanık oluyoruz. Bu mistik serüven, bizi gerçeküstü bir dünyaya çekerek her detayda kendisini yeniden keşfetmemizi bekliyor! 

Çayını tavşan kanı sevenlere: Oryantalizm
Nicolas Presl
(2018, İletişim)

Presl; hayal gücü ve kültürel keşfi, kırmızı ile turkuazın birlikteliğiyle harmanlıyor bu kaleidoskopik yolculukta. Olağanın ötesine geçerek, okuyuculara gerçek ve fantazi arasındaki sınırlarda dolaşmayı öğreten bir tur rehberi gibi kendisi. İstanbul’un mistik hazinelerle dolu kalabalık pazarlarında dolaşıyor, baharat kokusuna ve birbirine karışan kumaşların renklerine dalıp gidiyoruz. İbrikler, halılar, ince belli çay bardakları, semaverler, çiniler, minare külahları, kefenler, nazar boncukları, Türkçe rock ve Boğaz manzarası… Hiçbiri kaçmamış Presl’ın gözünden, bize de bir sağlamasını yapmak düşüyor hâliyle.

Denizler altında fersah fersah bir macera peşindekilere: Keşif
David Wiesner
(2022, Bilgi)

Sahil boyunca dolaştığınız sırada gizemli bir kameraya rastladığınızı hayal edin; bu kameranın gerçeküstü deniz altı anlarını yakalamış fotoğraflarla dolu olmasını ister miydiniz? Cevap evetse, yüzeyin altında bekleyen bu fantastik maceraya hızla dalabilirsiniz. Çünkü doğa yasalarını alt üst edip merak uyandıran deniz yaratıklarını betimleyen Wiesner’ın ustalıklı illüstrasyonlarının her sayfada yeni bir dünya keşfetmenin heyecanını tattırdığı kesin.

Geçmiş ve günün sınırlarında gezinenlere: Weird Myths: Tuhaf Hikayeler ve Mitler
Ozan Bilaloğlu
(2022, Presstij)

Mitlerin antik geçmişte değil, günlük anlarımızın arasında vücut bulduğu bir dünya kurguluyor Bilaloğlu. Unutulmaya yüz tutmuş hikâyelerin köşelerinde gizlenmiş hınzır yaratıklardan algımızın hemen ötesinde pusuda bekleyen mitolojik diyarlara varan tuhaf bir dünya. Mitlerde mizah ve merakın bir püresi yaratılırken umulmadık maceralarla gerçeğin sınırları genişletilip dünyanın tuhaflığı olabilecek en oyunbaz şekilde gözler önüne seriliyor bu sessiz kitapta. Bize de tadını çıkarmak düşüyor diyelim.