Sónar+D, teknoloji eksenindeki sorulara yanıt arayacak 

Dünyanın dört bir yanını elektronik müzik ve teknolojiyle arşınlayan Sónar festivalinin İstanbul ayağı, 18-19 Mart’ta Zorlu PSM’de kalp atışlarını hızlandıran bir programla gerçekleşecek. Sónar+D takviminde de teknolojiye farklı açılardan temas eden paneller var. 

Festivalin kombine biletleri burada. İlk gün için buraya, ikinci gün için de buraya tıklayabilirsiniz.

Sónar Istanbul’da bu sene de zihin açıcı paneller var. Teknoloji ekseninde iklim krizi, sinema, kamusal alanlar gibi temaların işleneceği panellerle Sónar+D programı beyin fırtınalarına alan yaratacak. Panellere ilişkin detaylara birlikte bakalım.

Daha kaç kez iklim krizini konuşmamız gerekecek?

Sónar+D programının odak noktalarından biri tabii ki iklim krizi. Konuya yönelik tüm kolektif çabalara rağmen hâlâ yaygın bir farkındalık yaratılmamasından hareketle, “Daha kaç kez iklim krizini konuşmamız gerekecek?” sorusu yöneltiliyor ve “Ne kadar gerekiyorsa konuşacağız ve bu panelle de hedefe bir adım daha yaklaşacağız.” deniyor.

Konuşmacılar:
İnovasyon ve etki girişimciliği alanlarına olan tutkusuyla İmece ekibinden Alper Güven, ‘Fridays for Future Turkey’ ile ‘Dünya Evim ve Yanıyorsa’ çalışmasıyla iklim krizi konusunu farklı platforma taşıyan müzisyen Banu Kanıbelli, 1.5 derece blogunun eş kurucusu çevre ve bilim aktivisti Duru Barbak, gelişen teknolojilerin neden olduğu politik ve sosyal sorunlarla ilgilenen disiplinler arası sanatçılar/teknoloji uzmanlarıyla iletişimiyle tanıdığımız Esra Özkan, İklim Gazetesi’nin kurucusu gazeteci Merve Kara Kaşka, küresel sorunlara yenilikçi çözümler geliştiren mekanizmaların desteklenmesi için İmece direktörlüğü yürüten Mustafa Özer ve yerel markalara destek olarak lokal ekonomiye dikkat çekmek için Lokal Hareket girişimini başlatan Nil Ertürk.

Immersive Sinema

Bu panelin odak noktasında sinema salonlarındaki immersive deneyimler olacak. Yıllardır var olan IMAX, 4Dx gibi teknolojilerle, izleyiciyi içine alan ve filmi yaşatan donanımların deneyime etkisi üzerinde durulacak. 

Konuşmacılar:
Yaratıcılığın mecralar üstü olduğuna inanan ve multidisipliner bir anlayışla farklı alanlarda üretim yapan Gökhan Yücel, çeşitli dergilerde sinema üzerine yazıları yayınlanan ve çektiği kısa filmlerle çeşitli ödüller kazanan Haktan Kaan İçel, İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin Film Küratörü Müge Turan, kısa ve uzun metraj filmleriyle yüzden fazla festivali dolaşan yönetmen Ceylan Özgün Özçelik.

Kamusal Alan ve Teknoloji: Sosyal İyilik

Dijital çağ ile birlikte kaçınılmaz olarak sokaklar ve kamusal alanlar da teknoloji entegreli tasarım alanlarına evrildi. Bu mekânların herkesçe ulaşılabilir olması, hem toplumsal mesaj vermeyi kolaylaştırıyor, hem de sosyal fayda için kolektif bilinç oluşturmayı hızlandırıyor. Panelde konunun önemi ve gelecek olasılıkları konuşulacak.

Konuşmacılar:
Alanında hem ülkede hem dünyada öncü isimlerden olan Refik Anadol, ödüllü heykeltıraş ve Louis Vuitton cephe tasarımıyla tanınan Seçkin Pirim, bilgisayar ortamında mimarinin sınırlarını araştıran Melike Altınışık, Hope Alkazar direktörlüğü ile yepyeni ve heyecanlı bir yaklaşım sunan Bahar Türkay,  global olarak kamusal alanlara ve ikonik yapılara dijital müdahalelerle yeni yorumlar sunan Robin Yayla ve Galata Kulesi 3D haritalamasıyla dijital sanatı herkese ulaştıran Awesome Bros kurucularından Süleyman Yılmaz.

Metaverse ve Gaming

Tabii ki Sónar+D gündeminde metaverse ve gaming de var. Birçok bilgi yanlışı yapılan konuya yalnızca teknik detaylarıyla değil, felsefi açıdan da yaklaşan bir panel yapılacak.

Konuşmacılar:
Huobi Global araştırma müdürü Beste Naz Süllü, Bahçeşehir Üniversitesi Oyun Labaratuvarı kurucusu mimar ve akademisyen Güven Çatak, İngiliz Edebiyatı doktoru yazar Kaya Genç, besteci, yeni medya sanatçısı ve yazılımcı Mehmet Ünal, ”Dilozof” YouTube kanalıyla felsefe arka planını kitlelere farklı konu başlıklarında sorduğu sorularla ulaştıran Pelin Dilara Çolak ile Webrazzi içerik üreticisi Tuğçe İçözü.

Sürdürülebilir NFT

NFTlerin etki alanı genişledikçe tartışılan konuların başlıkları da çoğaldı. Kriptoparaların ekolojik etkilerinin yanında blokzincirleri kullanan NFT’lerin de sürdürülebilirliği de büyük önem arz ediyor. 

Konuşmacılar
Esmiyor Podcast ekibinden Utku Güven, yeni teknolojiler ve NFT, token ekonomisi gibi konularla ilgili eğitim ve danışmanlık hizmeti veren Devrim Danyal, Bilgi Üniversitesi sürdürülebilirlik ve topluma hizmetten sorumlu rektör danışmanı Prof. Itır Erhart, görsel-işitsel sanatçı ve müzisyen Kerim Safa, grafik tasarımcı Birol Bayram ve illüstratör Simay Bahçıvan

Sónar+D’ye buradan kayıt olabilirsiniz.