Söz plak şirketlerinde: Lin Records

Bant Mag. No:74’te Türkiye’den ve dünyadan, 2020’yle birlikte çeşitli süreçlerden geçen çok farklı ölçekler ve farklı motivasyonlardaki plak şirketlerine sorduk: Bu süreçten işler nasıl etkilendi? Müziğe olan yaklaşım ve üretimleri değiştiren / dönüştüren bir süreç oluyor mu? Oluyorsa ne anlamda oluyor? Talepler neler? Öğrenilen bir şeyler oldu / oluyor mu?

Lin Records yanıtlıyor

Merkez: İstanbul, Kaş
Katalogda kimler var: Ediz Hafızoğlu “Nazdrave”, PAZ, Selin Sümbültepe, Volkan İncüvez
Ne zamandan beri var: 2009’da kuruldu 

“İnsanların müzik dinlemek yerine bir şeyleri izlemeye başladığını gözlemliyoruz. Bu konuda da açıkçası oturup insanlar izleyecek diye YouTube içeriği üretmeye enerji harcamayacağız.”

Ediz Hafızoğlu: “Her şey çok ani oldu. Tabii ki hazırlıksız yakalandık. Hem üretim ciddi ölçüde yavaşladı, hem de müzisyenler bir araya gelemediği için üretseler bile yazdıkları müzikleri birlikte stüdyoya girip kaydedemediler. Biz ağırlıklı olarak caz albümleri yayımlayan bir şirketiz. Çalınan müzikler bolca doğaçlama içerdiği için mutlaka beraber çalmayı gerektiriyor. Sanırım bu süreçte digger şirketlerden farklı olarak en fazla etkilenen bizler olduk. Ekonomik olarak zaten bir dönüşü beklemeden yapılan bu işler iyice küçüldü. Yine de 12 albüm, EP ve tekli yayımlamışız. Bu da bizim en büyük motivasyonumuz oldu. Müzik susmasın diye elimizden geleni yapıyoruz. Uzun zamandır hayalimiz olan, prodüksiyonu baştan sona kendimize ait olan albümleri yayımlama fikri de ekonomik sebeplerle ötelendi ama elbet bir gün kavuşacağız…”

“Yukarıda da bahsettiğim gibi, kolektif çalışmayı gerektiren işlerin hiçbiri ilerlemiyor. Enteresan bir şekilde herkes evde ve bir sürü şey dinliyor olacak diye beklerken streamingler inanılmaz düştü, oran verecek olursam üçte bir azalma var istatistiklerde. Zaten parasal olarak bir beklentimiz yok, olmayacak da ama insanların müzik dinlemek yerine bir şeyleri izlemeye başladığını gözlemliyoruz. Bu konuda da açıkçası oturup insanlar izleyecek diye YouTube içeriği üretmeye enerji harcamayacağız. Yaptığımız işi yapmaya, normalleşme gerçekleştiğinde de bıraktığımız yerden beraber çalınan müzikleri yayımlamaya devam edeceğiz. Talebimiz, hızlı bir aşılama ile normale dönmek, tek talep ve beklentimiz bu. Beceremeyeceklerini bilmekle beraber bunun olmasını bekliyoruz. Öğrendiğimiz şey ise paramızın her kuruşunu on kere düşünerek harcamak. Bağımsız bir plak şirketi olarak başka türlü hayatta kalmamız çok kolay değil.”

“Günün gerçeklikleri ve olası yollar: Söz plak şirketlerinde” dosyasını okumak için buradan Bant Mag. No:74’e ulaşabilirsiniz.