Söz plak şirketlerinde: Shalgam Records

Bant Mag. No:74’te Türkiye’den ve dünyadan, 2020’yle birlikte çeşitli süreçlerden geçen çok farklı ölçekler ve farklı motivasyonlardaki plak şirketlerine sorduk: Bu süreçten işler nasıl etkilendi? Müziğe olan yaklaşım ve üretimleri değiştiren / dönüştüren bir süreç oluyor mu? Oluyorsa ne anlamda oluyor? Talepler neler? Öğrenilen bir şeyler oldu / oluyor mu?

Shalgam Records yanıtlıyor

Merkez: İstanbul 
Katalogda kimler var: Tuğçe Şenoğul, Reverie Falls On All, guguou, Hayvanlar Alemi 
Ne zamandır var: 2015

“Herkes ayakta kalabilmek için kendince çözümler üretti, çıkmazda kalan birçok insan hayatına son verdi. Bu hakikaten büyük bir utanç ve sorumluluğun kime ait olduğu da aşikâr.”

“Pandemi sebebiyle karantina başlamadan birkaç gün önce yurt dışından gelmiştim. Fransa’da bir konser ve Hollanda’da yeni bastırdığım plakların dağıtımını yapıp İstanbul’a döndüğümde, uzunca bir süre işlerin tamamen duracağından herkes gibi habersizdim. İlk haftalar durumun uzun sürmeden toparlanacağını sanmakla geçti, daha sonra bu fikir daha pesimist bir ruh hâline bıraktı kendini. Önümde iş adına ne varsa erteleneceğini ve uzunca bir süre ekonomik olarak zorlanacağımı fark ederek, bu süreci nasıl minimum zararla ayakta kalmayı becererek geçirebileceğimi düşündüm ve kendimce birtakım çözümler ürettim. Kendimce diyorum zira, yaşadığımız ülkede yapmaya çalıştığımız işi zaten kendi yağımızda kavrularak sürdürmeye çalışıyoruz. Tabii ki bu zorlu koşullarda, tüm gelirimizi neredeyse kaybetmişken devletten bir destek alamayacağımın farkındaydım. Zaten bahsi geçen yardımlar bir market alışverişini bile zor karşılayacakken, eski standartlarımı korumaya çalışmak saçma olacaktı. Home ofis olarak çalıştığım evimi kiraya vererek şehirden uzaklaşmayı tercih ettim. Bir yıllık süreç boyunca iş hacmim, ön gördüğüm gibi neredeyse sıfırlandı.”

“Konserler işimin ana dinamosu konumunda. Hem birlikte çalıştığım gruplar için hem de plak şirketim için müziği seyircisiyle buluşturmak, ekonomik olarak ayakta kalıp, plak şirketini yürütmemi ve grupların da tabiri caizse, var olabilmelerini sağlıyor. Konser verememek, bu sektörde emek veren tüm çalışanları ekonomik bir belirsizliğe ve akabinde kıtlığa sürükledi. Herkes ayakta kalabilmek için kendince çözümler üretti, çıkmazda kalan birçok insan hayatına son verdi. Bu hakikaten büyük bir utanç ve sorumluluğun kime ait olduğu da aşikâr. Birlikte çalıştığımız yurt dışındaki meslektaşlarımız bu süreci minimum zarar ve devlet desteği ile atlatırken, biz kendi hâlimize bırakıldık.”

“Konser olamıyordu derken tabii ki bazı hamleler yapıldı ve hızlıca sosyal medya üzerinden konserler yapılmaya başlandı. Yayımlanan konserlerin teknik yetersizliği ve sosyal medya kullanımının sabun köpüğü gibi eğlence ve muhabbet üzerinden seyirci toplayan ve tüketilen paylaşımlar ile dolmasından dolayı, biz biraz geride durduk. Zaten hızlı bir şekilde başlayan bu furya da hızlı bir şekilde azaldı. Mekânların, organizatörlerin ve sponsor olabilecek markaların, nasıl yayın yapacakları, dijital konserlerle alakalı telif hakları konuları, sözleşme modelleri ve verilebilecek bütçeler belli değildi, yavaş yavaş bu durumlar netleşmeye ve biraz daha fazla konser olasılığı oluşmaya başlıyor gibi. Tabii ki eski koşullara dönmek çok daha uzun bir süre alacak diye düşünüyorum. Yurt dışında turne yapmak ise şu an ufukta görünmüyor.”

“Plak şirketi olarak da yatırım yapacak ekonomik koşullar olamayınca, bu süreçte albümleri sadece dijital olarak yayımlayabildim. Tüm plak baskı projelerimi ertelemek durumunda kaldım.”

“Geçirdiğim son bir yıl, bireysel olarak içe döndüğüm, kendime vakit ayırmamı sağlayan, ertelediğim birçok şeyi gerçekleştirdiğim, verimli bir süreçti diyebilirim. Bu tanım, yaşanan durumu kabul etme ve kendi lehime çevirme çabam. Sürdürmeye çalıştığım işimi ise yeni gelişen koşullara adapte etmeye ve doğru hamleleri yapmaya çalışarak var etmeye çalışırken, ekonomik olarak toparlanmanın daha uzunca bir süre devam edeceğinin farkındayım.”

“Günün gerçeklikleri ve olası yollar: Söz plak şirketlerinde” dosyasını okumak için buradan Bant Mag. No:74’e ulaşabilirsiniz.