Festival ve turne sektörü nasıl görünüyor: Arter Yeni ve En Yeni Müzik Festivali yanıtlıyor

Bant Mag. No:74’te bildiğimiz anlamdaki festival ve konser kültürünün eksikliğinde geçen bir yılın ardından birkaç organizatöre geride kalan günleri ve bu çok katmanlı yapılar için önümüzdeki günlerin nasıl göründüğünü; İstanbul Caz Festivali, Pozitif, Arter Yeni ve En Yeni Müzik Festivali, Sound Ports, Bozcaada Caz Festivali, Epic Fair ve Hollanda’dan Le Guess Who?’ya sorduk.

İkinci edisyonunu çevrimiçi ortamda gerçekleştiren Arter Yeni ve En Yeni Müzik Festivali yanıtlıyor.

“Kültür-sanat sektörüne bakışı ‘eğlence’ çerçevesinden çıkarıp temel bir gereksinim olarak görebilen gözlere ihtiyacımız her zamankinden fazla.”

Aslıhan Tuna: “Arter olarak pandemi sürecinin gelişimini yakından takip ediyoruz ve kısıtlamaların sağlıklı bir şekilde kalkmasıyla beraber orta vadede fiziksel etkinliklere geri dönebilmek en büyük umudumuz. Arter’de tekrar yüz yüze buluşana dek, çevrimiçi etkinliklerimiz ile iletişimi sürdürüyor, yaratıcı üretimlere ve etkileşimlere alan açmaya devam ediyoruz.”

“Fiziksel ortamda yapılan etkinliklerle kıyaslayarak bakıldığında çevrimiçi etkinliklerin elbette avantaj ve dezavantajları var. Nitelikli çevrimiçi içeriklerin yaygınlaşmasının, kurumların temsiline ve arşivsel birikimlerine son derece önemli katkı yaptığını göz ardı edemeyiz. Zoom, Youtube, Teams gibi mecralar bağlantı, görüntü ya da seste gerçekleşebilecek olası teknik aksaklıklara açık olmasına rağmen, sunduğunuz içerik kuvvetli ise katılımcılar tarafından takdir ediliyor ve kalıcı bir bilgiye dönüşüyor. Dolayısıyla içeriğin niteliğine odaklanıldığında sonucun tatmin edici olması, pratik uygulamalar dışında fiziksel etkinliklerle çok büyük bir paralellik olduğunu gösteriyor. Çevrimiçi etkinliklerin, vakit ya da yer kısıtları nedeniyle ya da İstanbul’da yaşamadığı için etkinliklerimize katılamayan takipçilerimizle de etkileşime girebilmek anlamında ek bir kanal açtığını söyleyebiliriz. Belli bir süre geçtikten sonra etkinlik kayıtlarımızı hesaplarımızdan paylaşmayı pandemiden önce de bir alışkanlık hâline getirmiştik; fakat güncel durumda birçok farklı şehirden sanatseverle aynı anda ekranda buluşabilmenin zenginleştiriciliğini de yadsıyamayız. Özellikle Öğrenme Programı kapsamında gerçekleştirdiğimiz yorumlama etkinliklerine, çağdaş sanat seminerlerine, çevrimiçi rehberli turlara, çocuk ve yetişkin atölyelerine katılımın artarak devam ettiğine şahit olmak, çevrimiçi ortamdaki bu kalabalık buluşmaların pandemiden sonra da devam edeceğini akla getiriyor. Öte yandan festival, performans ya da sergiler içinse her zaman aynı durum geçerli olmayabiliyor. Ya da bir söyleşiyi sergi mekanında deneyimlemenin yerini çevrimiçi bir etkinlik elbette tutmuyor. Bu tür etkinliklerde çok boyutlu deneyimselliğinin yerine herhangi bir ekranı koymanın mümkün olmadığının bilincindeyiz kısacası. O anda orada olmanın, yapıtla baş başa ya da bir arkadaşla yan yana kalarak deneyimlemenin, ortamı solumanın vazgeçilmez bir ihtiyaç olduğunu hatırladıkça tüm kurum ve kişiler gibi biz de pandeminin sona ereceği ve bir festival ya da etkinlikte yüz yüze, yan yana buluşabileceğimiz günleri iple çekiyoruz. Bu sebeple bir festivali çevrimiçi ortama taşıdığımızda içerikte performanslardansa söyleşi formatında etkinliklerin sayısını artırdığımız ufak dokunuşlarla güncellemeler yapmaya ihtiyaç duyuyoruz. Yeni ve En Yeni Müzik Festivali’nin bu yılki içeriğinin bu anlamda müzikseverlerin yanı sıra konuya akademik ilgi duyan katılımcılar açısından da zenginleştiğini söyleyebiliriz mesela. İzleyici tercihlerini gözlemlemeye devam ederek gelecek etkinliklerimize hazırlanırken bunları da akılda tutuyoruz.”

“Pandeminin kültür-sanat alanına ve festivallere etkisi anlamında, bu kadar uzun süren bir salgının ekonomik etkileri de düşünüldüğünde, özellikle küçük ve orta ölçekli platformların şansı iyice azalıyor, yalnızca etkinlik mekanları ya da sanatçılar değil, bütün bir sektörü besleyen ve ayakta tutan çalışanlar, teknik ekipler, sahne arkası çalışanları, servis ve hizmet personelleri ile yaklaşık yarım milyon kişi etkileniyor. Kültür-sanat sektörüne bakışı ‘eğlence’ çerçevesinden çıkarıp temel bir gereksinim olarak görebilen gözlere ihtiyacımız her zamankinden fazla.”

“Sancılı süreçler, çıkan dersler, yenilenen gözler: Festival ve turne sektörüne bakış” dosyasını okumak için buradan Bant Mag. No:74’e ulaşabilirsiniz.