Dünyadan müzik basını manzaraları: Ma3azef

Bant Mag. No:74’te dünyanın farklı noktalarındaki birkaç editörden, geride kalan yılın değerlendirilmesine yönelik sorularımıza yanıtlar aldık. Kimi oldukça kurumsal yayınlarda çalışıyor, kimi müzik kültürünün geleceğe en adil şekilde nasıl taşınabileceğine kafa yoruyor, hatta kimi de bu ortamda yeni dergi çıkarmaya karar vermiş. Müzik basını neye yarar? Yaramalı mıdır? Krizlerin kültür üzerindeki çok katmanlı yıkıcı etkilerine karşı nasıl aksiyonlar alınabilir? Devam etmenin bir yolu baştan başlamak mı? Hangi yapılar en çok, hangileri en az etkilendi? Yeni müzikleri kutlamanın arkasında nasıl motivasyonlar var? Gelinen noktadaki dijital komünite fikri acaba ileriki dönemleri nasıl etkileyecek? Düşünmelik bir dolu soru var. Buyurunuz.  

Ma3azef yanıtlıyor

Merkez(ler): Tunus, Kahire, Ramallah 
Format: Online müzik dergisi ve internet radyosu
İçerik: Dil, stil ve söylemsel açıdan; Arap kültürüne ait eleştirel müzik içerikleri.
Ne zamandır var?: 2012’de kuruldu.

“2012’de kurulduğumuzda bölgede uzun süre önce kaybolmuş olan eleştirel müzik yazma geleneğini yaygınlaştırmayı amaçlıyorduk. Bugün de Arap dilindeki tek tük aktif müzik yayınından biri olmayı sürdürüyoruz.”

Ammar Mnla Hasan (Genel Yayın Yönetmeni): “2020’nin başlarında sekiz yıl boyunca operasyonumuzu online olarak yürütmemizin ardından Tunus’a taşınmayı ve Ma3azef’in ilk fiziksel ofisini açmayı planlıyorduk. Bu ofis aynı zamanda Ma3azef’’in kısa süre önce yayına başlayan online radyosunun ana stüdyosu da olacaktı. Kahire ve Ramallah’ta iki stüdyomuz daha var. Elbette bu birlikte ve bir çatı altında çalışma planlarımız askıya alınmış oldu.” 

“Bununla beraber, pandeminin getirdiği kısıtlamaların neticesinde uzun vadede planladığımız radyomuzu hayata geçirebilmiş olduk. Aynı zamanda bölgede alternatif ve bağımsız bir online medya olarak operasyonumuzu test etme şansını da bulduk.” 

“Seyahat kısıtlamaları ve karantinalar internetin derinliklerinde daha çok gezinebilmemize sebep oldu. Yeni ve heyecan verici plak şirketleri keşfettik (AVANT!, Seagrave, Hypermedium, [a+w]) ve bir Prömiyerler bölümü ekledik. Artık Doğu Avrupa gibi bölgelerden takipçilerimiz olması da bizi heyecanlandırıyor. Okuyucular saklı güzellikleri keşfetmek için web sitemizi araştırıyor ve Google Çeviri kullanarak prömiyerleri takip edebiliyor.”

“Bunun dışında bölgede müzik prodüksiyonu öğrenen on binlerce gence yönelik olarak çevrimiçi dersler geliştirdik. Dünyanın farklı noktalarından partnerlerimizle birlikte çeşitli streaming ve belgesel kürasyonları yaptık.”

“Ma3azef 2012’de kurulduğunda bölgede uzun süre önce kaybolmuş olan eleştirel müzik yazma geleneğini yaygınlaştırmayı amaçlıyorduk. Bugün de Arap dilindeki tek tük aktif müzik yayınından biri olmayı sürdürüyoruz. Temel motivasyonumuz dil, stil ve söylemsel olarak buraya ait eleştirel içerikler üretmek. İdeal bir Ma3azef eleştirisi başka bir dile / kültüre kolay kolay çevrilemez. Ama öte yandan müzik yayıncılığına dair süren global diyaloğun aktif parçası olmayı da önemsiyoruz.”

“Proje üzerine düşünmeye, 2011’de Arap Baharı devrimleriyle başlamıştık. O günden beri de siyasi çalkantılar standartımız oldu. Editöryel alanda her zaman politik meselelere düşündürücü ve anlamlı bir üslupla işaret etmek istiyoruz. Bu da her zaman kolay sınıflandırılabilir olmuyor. Birinin yalnızca hangi tarafta olduğunu belirtmek bizce yeterli olmuyor. Biz var olanları sorgulama ve politikayı domine eden ikili sistemin dışına çıkan yeni fikirler önermenin peşindeyiz.”      

“Kriz halinde kültürlere şefkatle yaklaşmak: Dünyadan müzik basını manzaraları” dosyasının tamamını okumak için buradan Bant Mag. No: 74’e ulaşabilirsiniz.