Müşterek paydalar, güvenli alanlar: Algorave İstanbul

İster bir dans pistinde, ister bir stüdyoda ya da dijital ortamda aksiyonlarını sürdürme ve bu ekosistemdeki tüm bireylere güvenli alanlar yaratma motivasyonuyla hareket eden bazı kolektiflere Bant Mag. No:74’te sorduk: COVID-19 bildiğimiz anlamdaki dans/parti/etkinlik kültürünü kalbinden vurdu. Bu yoksunluğun geldiğimiz noktada ekonomi, sosyal güvence, kültür ya da yalnızlaşma adına etkilerini nasıl değerlendirirler? İnsanları bir araya getirme ve dayanışma kurma bağlamında deneyimleri nasıl? Önümüz nasıl görünüyor?

Algorave İstanbul yanıtlıyor
“Şimdiye kadar küçük adımlarla ilerleyen topluluğun, pandemi şartlarının iyileşmesi akabinde fiziksel etkinliklerle asıl sıçramasını yapabileceğini ve daha geniş bir kitleye ulaşabileceğimizi düşünüyoruz.”

“Selamlar öncelikle, ben Algorave İstanbul’dan Emre. Bu metinde yaklaşık 25 kadar kişiyi temsil etmeye çalışacağım, bir kusurum olursa hepsinden şimdiden özür dilerim.” 

“‘Algorave’, canlı kodlama ile elektronik dans müziği üretilen etkinliklerin genel adı olsa da yakın geçmişte dünyanın çeşitli yerlerinde aynı isimle komüniteler de kurulmaya başladı. Pandemi öncesinde yavaşça büyümekte olan İstanbul canlı kodlama sahnesi bu süreçte performanslardan uzak kalınca hem sınıf arkadaşım olan, hem de Algorave etkinliklerinde beraber yer aldığımız Melis Keskin ile İstanbul’da bir Algorave topluluğu oluşturmanın pandemide hem bizi bireysel üretime teşvik edebileceğini, hem de komüniteyi daha da büyütebileceğini düşündük.” 

“Bu sürece başlarken ilk fikrimiz hâlâ da devam eden derlemeler oldu. Şimdiye kadar sosyal mecralarda yaptığımız açık çağrılar sonrasında neredeyse 5 katına çıkan Algorave İstanbul komünitesi, toplam 12 farklı sanatçının katılımıyla 3 adet albüm yayımladı. Albümlerin devamlılığı topluluğun büyümesine ve iletişim/etkileşim dinamiklerini daha da oturmasına sebep oldu. Ayrıca Algorave komüniteleri dünyanın çeşitli yerlerinde var olduğu için yurt dışında da hatırı sayılır bir kitle Algorave İstanbul’u takip etmeye başladı; pandemi esnasında aramızdan sanatçılar uluslararası etkinliklerde sahne aldı. Bu gibi sebeplerden ötürü, pandemi öncesinde görece daha küçük bir komüniteyle bile çok keyifli geçen etkinliklerin dönüşünü daha da heyecanla bekliyoruz.” 

“Algorave İstanbul’a olan ilgi ve destek beklediğimizin üstünde başladı. Şimdiye kadar küçük adımlarla ilerleyen topluluğun, pandemi şartlarının iyileşmesi akabinde fiziksel etkinliklerle asıl sıçramasını yapabileceğini ve daha geniş bir kitleye ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. O zamana kadar, toplama albümler serisi gibi yan projelerle komüniteyi elimizden geldiğince aktif tutmaya devam etmeyi amaçlıyoruz.”

“Bu albümlerin hepsini Bandcamp üzerinden edinebilir, topluluğu ve sanatçıları direkt olarak destekleyebilirsiniz. Algorave İstanbul’a dair gelişmelerden haberdar olmak ve/veya aramıza katılmak isterseniz sosyal medyalarımızı takip edebilir, Discord server’ı ve mail grubumuza da katılabilirsiniz.”

“Müşterek paydalar, güvenli alanlar: Çeşitli kolektifler anlatıyor” dosyasını okumak için buradan Bant Mag. No:74’e ulaşabilirsiniz.