Sub Urban ve Two Feet'in sürreel dünyasına hoş geldik: "Patchwerk"

Sub Urban’ın drama dozu yüksek seyreden alternatif pop tınıları bir süredir kitleleri kendine hayran bırakıyor. Uzunca bir aradan sonra şarkıcı / şarkı yazarı Two Feet’i ortak ettiği yeni bir kayıt paylaşan Sub Urban, her zamanki gibi dinleyicisini yaratıcı bir görsel dünyanın da içine doğru çekiyor. Klibiyle birlikte yayımlanan “Patchwerk”ün ilhamlarını kurcalarken Sub Urban’ın hikâyesine de kısaca daha yakından bakalım.

TikTok’la başlayan, engellenemeyen yükseliş

Sub Urban adıyla tanıdığımız New Jerseyli Daniel Virgil Maisonneuve, 1999 doğumlu. Müzik dünyasına 6 yaşında piyanosu başında adım atan Maisonneuve, erken yaşta başkalarının bestelerini çalmak istemediğini fark etmiş ve kendi müziğini yaratmaya yönelik bir hayat kurma yolunda ilerlemiş. Müzik kariyeri için liseyi bırakmasıyla birlikte, orijinal prodüksiyonlarına yeterli zamanı ayırabilmeye başlamış.

15 yaşında atıldığı bu serüveninde onu geniş kitlelere tanıtan parça, 2019 çıkışlı “Cradles” oldu. Ergenliğe geçiş dönemine adanmış bir şarkı olan “Cradles”ın TikTok’ta yakaladığı muazzam popülerlik Sub Urban’ın minimal ve ahenkli tınılarının popüler listelerin tepesine taşınmasıyla sonuçlandı. Sub Urban bir anda ve beklemediği düzeyde bir üne kavuşmuştu.  

Sub Urban dramasının ulaştığı son nokta: “Patchwerk”

“Cirque” ve “Freak” hitlerine yer veren ilk EP’si Thrill Seeker’ı geçtiğimiz sene yayımlayan Sub Urban’ın sound’unu çekici kılan başlıca unsur, türler arası rahatlıkla geçiş yapabilen dinginlik ve tekinsizlikten ödün vermemesi. TikTok’ta milyonlarca videoya eşlik etmiş parçaları için yarattığı görsel dünya ise dramaya ve gerçeküstücülüğe olan düşkünlüğüyle ilginin odağında.

Geçenlerde “Cirque” parçasını fantastik videosuyla buluşturan Sub Urban, uzun aradan sonra yeni bir müzikle karşımızda. Pandemi etkisinde geçen bir yılı aşkın sürenin ardından gelen “Patchwerk” bir Two Feet düeti; basların yoğun tesiri altında süresi iki dakikanın biraz üzerine çıkan bir şimşek etkisi yakalıyor. Bu parçada yapmak istediklerini en başından beri çok iyi bildiğini söyleyen Sub Urban, yönetmen Andrew Donoho’yla beraber ortaya çıkardığı klip için de benzer hisler içerisindeymiş.

Görsel deneyimin gücü

Klipte Sub Urban’ın çocukken bolca izlediği geleneksel Japon tiyatrosu Kabuki’den de Yunan şarap tanrısı Dionysos’tan da izlerin tadını almak mümkün. Parçanın tekinsiz hissini ve gerilim dozunu tam anlamıyla tamamlayan bir görsel şölen sunuyor. “Patchwerk”, bu teatral ve filmvari klibiyle de bu yılın çok konuşulanları arasında kalacak gibi görünüyor.  

Sub Urban, çalışmalarında yaratıcı tüm kararları kendi almayı, her şeyi kendi yazmayı ve her şeyin prodüktörlüğünü kendi üstlenmeyi tercih edenlerden. Özellikle klipleriyle yarattığı dünya onun için çok özel. Müzik videolarıyla kurduğu bağı nasıl açıkladığına kulak vermek, Sub Urban’ın dinleyiciyi nereden yakaladığını da aydınlatıyor yapıyor bir nevi: “Görsellik bence müzik kadar önemli bir ifade alanı. Onu bir tanıtım malzemesi gibi görenler olsa da benim için müzik videosu, işitsel deneyimlerden bile daha fazlasının anlatılabildiği bir yer.”