TSU! arşivinden yeni güzellikler

Yazı: Cem Kayıran - Fotoğraf: Aylin Güngör

J. Hakan Dedeoğlu’nun solo projesi TSU!, uzundur arşivinde bekleyen güzellikleri çıkarmaya devam ediyor. 2013’te kaydedilmiş üç şarkıdan oluşan B Sides & Rarities EP’sinin yanı sıra 2018’de Japon psikedelik müzik kolektifi KUFUKI eşliğinde kaydedilmiş “Manjushage” isimli bir parça nihayet aramızda.

“Manjushage” ile başlayalım… KUFUKI, bir araya geldiğinde her türlü ses kaynağını yeri geldiğinde yapıbozumcu şekillerde işleyen dört kişilik bir oluşum. Canlı performansları da ortama, mekâna, zamana göre çeşitlilik gösteriyor. Groove dolu dans parçaları da yapıyorlar, bol tekrarlı hipnotik psikedeli güzellikleri de. 2018’de Tokyo’daki Bar Bonobo’daki performanslarından birkaç kesit ve kayıt gününden fotoğraflar için TSU!’nun Instagram paylaşımına bir bakmayı unutmayın. 

Altı dakika uzunluğundaki “Manjushage”, ne alışılmış bir TSU! şarkısına benziyor; ne de KUFUKI’den duyduklarımızı andırıyor. Hakan’ın arpejleri, KUFUKI üyelerinin flüt melodileri ve kederli synthleriyle buluşmuş; puslu mu puslu, buruk bir ağıta evrilmiş âdeta. Tokyo’da yapılan kayıtlara, İstanbul’daki stüdyosundan davullarıyla Berke Can Özcan da eklemlenmiş. Miks ve mastering işlemleri ise Görkem Karabudak’tan. Kapak görseli de elbette bir Aylin Güngör fotoğrafı.

Peki TSU! ve KUFUKI’nin yolları nasıl kesişti? “Manjushage” nasıl filizlendi? Neden duymamız beş yıl sürdü? Hakan anlatıyor:

Aslında ana tını olan gitar melodisini uzun süre cebimde taşımıştım. Ama neye evrilebileceğine dair bir fikrim yoktu. Sonra 2017’de Tokyo’da KUFUKI ile tanıştık. Organize ettikleri bir gecede DJ’lik yapmıştık Aylin ile. Sevdik birbirimizi ve birlikte bir şeyler kaydetme fikri çıktı ortaya. Ertesi sene 2018’de bir araya geldik ve o gitar melodisini çaldım ve “Ne dersiniz?” dedim. Sevdiler ve dört bir koldan melodinin üstüne içlerinden geleni eklediler.

“Şarkının diğer TSU! şarkılarından çok farklı bir atmosferi var. Dolayısıyla birbirine yakın zamanlarda kaydettiğim Maritime’da kendine yer bulamamıştı. Maritime’ı önceliklendireyim derken COVID başladı. O dönem için de uygun bir şarkı gibi gelmedi. Bekle, bekle nereye kadar, derken beş yıl geçmiş. Ama en azından şarkı zamansız bir şarkı bence…”

B Sides & Rarities koleksiyonu ise aslında ilk TSU! albümü zamanlarında yazılmış, kaydedilmiş fakat bir şekilde hiçbir albüme girmemiş parçalardan oluşuyor. TSU! takipçileri için tanıdık kayıtlar da mevcut. 2015’te bir video klip ile paylaşılmış olan “This Car Climbed Mt.Pagos”, EP’nin açılışını yapıyor. Kayıtları yine 2013’te denk gelen fakat ilk kez geçtiğimiz yıl dinlediğimiz Gyða Valtýsdóttir ve Shahzad Ismaily düeti “I’m Miles Away Call Me Everyday” de bu derlemenin bir parçası. Caz Plak etiketli EP’nin miks ve mastering’inde ise Mert Uçer imzası var. Aylin Güngör’ün her köşesinden sıcak hava yayılan fotoğrafı da EP’nin kapak görseli.

2020’ye tarihlenen son albüm Maritime’ı takip edecek yeni bir uzunçalar için de çalışmaların başlamış olduğunu belirtelim. Ufukta yeni ortaklıklar, yeni kayıtlar ve dahası var. Gözümüz yollarda, kütfen arayı açma TSU!