Türkiye caz tarihine benzersiz bir belge: “Dün, Bugün, Yarın” albümü

Akbank Caz Festivali tam 30 senedir, caz müziğinin yeni nesillere aktarılmasına katkı sunma misyonu, alternatif isimlere de yer veren yenilikçi programlama anlayışı ve farklı kuşaklardan isimleri buluşturan benzersiz projeleri ile Türkiye’de cazın gelişimine yön veren çok özel bir değer olmayı sürdürüyor. Geride kalan yıllara rakamlar üzerinden bakmak gerekirse, festival bugüne kadar düzenlediği 773 konser, 1.000 atölye ve 100’ün üzerinde söyleşiyle, Türkiye’den ve uluslararası 5 binin üzerinde caz sanatçısı ağırladı; 500 binin üzerinde izleyiciye ulaştı. 

Köklü, kapsayıcı ve tutkulu

Türkiye’nin en köklü caz festivali olan Akbank Caz Festivali, yalnızca caz severler için değil, müziğe tutkuyla bağlı olan pek çok dinleyici için de şehrin vazgeçilmez etkinliği olageldi. Sahnesinde elektronik müzik ve dünya müziğinden örnekleri de ağırlayarak müzik yelpazesini genişletmeyi daima önemsedi. Nils Petter Molvær, John Zorn, Cassandra Wilson, Courtney Pine, Pharoah Sanders, Arto Lindsay, Richard Bona, Max Roach, Nguyên Lê, Art Ensemble of Chicago, Don Cherry, Richard Galliano, Robert Glasper Experiment, Vijay Iyer Trio, Jamie Cullum, China Moses, Chet Faker… Bugüne kadar ağırlanan uluslararası isimlerden bu birkaç örnek bile, festivalin kapsayıcılığını ve misyonunu kavramaya yardımcı olabiliyor. Akbank Caz Festivali, ayrıca 2006 itibariyle düzenlemeye başladığı Kampüste Caz konserleriyle Ankara’dan Antep’e, İzmir’den Trabzon’a, Kars’tan Kayseri’ye, Türkiye’nin pek çok şehrine ulaştı.

Ayşe Tütüncü
Barış Demirel – Barıştık Mı

“Dün, Bugün, Yarın” albümü

Akbank Caz Festivali, 30 yıldır gücünü takipçileriyle paylaştığı tutkudan alıyor ve 30. yaşını bu duyguya yaraşır bir projeyle kutluyor. “Akbank Caz 30” kapsamında Türkiye cazının farklı jenerasyonlarını temsil eden 80’e yakın sanatçı, festivalin 30. yılına özel, daha önce yayımlanmamış 30 özgün beste ile bir araya geldi ve ortaya arşivlik bir çalışma çıktı: Dün, Bugün, Yarın albümü, 23 Ekim itibariyle Spotify, Apple Music, Deezer ve Fizy’nin de aralarında bulunduğu 156 ayrı dijital müzik platformunda yerini aldı.

Müzisyenler ve gruplar tarafından bestelerin bu proje için özel olarak; köklü festivale, enerjisini paylaştığı şehre ve içinden geçtiğimiz dönemin hissettirdiklerine dair hazırlanması, bu albümü özel kılan unsurların başında geliyor. Pandeminin gerektirdiği koşullar sebebiyle iptal edilen ya da ertelenen etkinliklerle kültür sanat alanında bütünüyle dinamiklerin değiştiği bir süreçten geçerken, Türkiye’de cazın gelişimine 30 yıldır şevkle öncülük eden Akbank Caz Festivali’nin hızı kesmemesi çok değerli; Dün, Bugün, Yarın albümü dönemin ruhunu yakalayan bir arşiv çalışması olarak kayıtlara geçiyor.

Kerem Görsev
Selen Gülün

Arşiv niteliğindeki bu çalışma albüm formatının ötesine de taşınıyor. Albümün kayıt sürecine ve sanatçılarla söyleşilere yer veren bir belgesel de hazırlandı. Geride kalan 30 yılın resmini çıkarırken bugünü de kayıt altına alan retrospektif çalışma, Türkiye caz âlemine gelecek nesillere de ilham kaynağı olabilecek, kalıcı bir belge bırakıyor. Akbank Caz Festivali’nin 30 yıldır yaratıcı nefesler üzerinden kurduğu ortak dilin geleceğe de aktarılabilmesi için çok anlamlı bir belge bu.

Albümün organizasyonu ve içerik programlaması Pozitif iş birliğiyle yapıldı. Dün, Bugün, Yarın’da festivalde bugüne kadar performans sergilemiş usta isimlerin yanı sıra, festivalin her daim desteklediği genç nesil cazın dikkat çeken temsilcileri, yurtdışında yaşayan müzisyenler ve bu yıl festivalde yer alması planlanan müzisyenlerden bir seçki yer alıyor. Bu projeyi mümkün kılan tüm sanatçıları aşağıda görebilirsiniz. Ayrıca buradan Akbank Caz Blog’a ulaşarak, albümde yer alan kimi sanatçılarla yapılmış röportajları da okuyabilirsiniz.

Albümde besteleriyle yer alan müzisyenler ve gruplar 

Ali Perret, Aydın Esen, Ayşe Tütüncü, Baki Duyarlar, Barış Demirel – Barıştık Mı, Burak Bedikyan, Cem Tuncer, Çağıl Kaya, Çağrı Sertel, Deniz Taşar, Ediz Hafızoğlu, Elif Çağlar, İlhan Erşahin’s İstanbul Sessions, İmer Demirer, Jülide Özçelik, Kağan Yıldız ve Sibel Köse, Kamil Özler, Kerem Görsev, Konstrukt, Lahza (Cenk Erdoğan & İkiz), MÖE (MadenÖktemErsönmez), Neşet Ruacan & Ozan Musluoğlu Quartet, Nilüfer Verdi,  Oğuz Büyükberber, Okay Temiz, Önder Focan, Selen Gülün, Timuçin Şahin, Tuna Ötenel, TÖZ (Tamer Temel, Ercüment Orkut, Cem Aksel).

İmer Demirer
Konstrukt

Albüme eşlik eden müzisyenler

Adem Gülşen, Barış Doğukan Yazıcı, Burak Irmak, Berkan Tilavel, Bulut Gülen, Can Çankaya, Cem Nasuhoğlu, Çağdaş Oruç, Efe Demiral, Ekin Cengizkan, Engin Recepoğulları, Eren Turgut, Eylül Biçer, Eylül Ergül, Ferit Odman, Fırtına Kıral, İzzet Kızıl, Kaan Bıyıkoğlu, Kamil Yılmaz, Korhan Futacı, Kürşad Deniz, Mehmet Ali Şimaylı, Meriç Demirkol, Miraç Yavuz, Nedim Ruacan, Orhan Deniz, Ozan Musluoğlu, Serhan Erkol, Selim Aydın, Şenol Küçükyıldırım, Şenova Ülker, Taşkın Akarsu, Tibet Akarca, Tolga Tohumcu, Turgut Alp Bekoğlu Umut Çağlar, Volkan Hürsever.

Sibel Köse
Deniz Taşar