Vegan yoğurt tarifleri arasından favorimiz

Biraz da mutfağın kapısını aralayalım dedik. Herhalde iyi ettik? Konu vegan yoğurt. Yoğurt temel, basit ve güçlü bir yardımcı, kurtarıcı, bir nevi sos. Bu yüzden vegan yaşayanların sıkça gündemini meşgul eden bir konu olabiliyor yoğurt ikamelerini araştırmak. Tabii ki vegan yoğurt yapmanın bir dolu yolu var.

Ben de bugüne kadar karşıma çıkmış tüm vegan yoğurt alternatiflerini yapmayı denemiş olabilirim. Çarşıda butik markaların ev yapımı lezzetli yoğurtları olabiliyor ama çok pahalılar. Dolayısıyla onlara yoğurt ikamesi demek pek mümkün değil. Benzer yoğurtlar evde probiyotik kapsüllerle yapılabiliyor ama beklemeden kaynaklı 24 saati aşan yapım sürelerine yaşam akışının içinde yer açmak kolay ve sürdürülebilir olmayabiliyor. Mümkünsüzlük ya da üşengeçlik genelde ağır basıyor.

Bir süre öncesine kadar İstanbul Kurtuluş’ta Vegisso isimli bir mekân vardı. (Sonra ne oldu bilmiyoruz.) Bir evdi aslında burası. Ankara’da bu geleneği başlatan ve sonrasında İstanbul’a taşınan Yasin isimli arkadaş gelenlere evini açıyor, leziz vegan mamalar hazırlıyordu. Soya fasulyesinden de çok güzel yoğurt yapıyordu. Yediğim en güzel yoğurtlardan biri Yasin’in yaptığı yoğurt olabilir. Hem de soya fasulyesinden olduğu için çok ekonomik ve besin değeri oldukça yüksekti. Sonra bu yoğurdun nasıl yapıldığını öğrendim. Bir süre evde yapmayı denedim. Ama gerçekten de çok fazla emek ve sevgi isteyen, epey vakit alan bir süreçti. Başka bir yazının konusu olabilir. Şimdi daha pratik bir vegan yoğurt önerimiz olacak.

Bu yoğurt bademden yapılıyor. Kajudan da yapılabilir, hatta başka ürünlerle de denenebilir. Bir bardak çiğ yemişi geceden suya koymayı unutmazsanız ertesi gün hızla hazırlayabiliyorsunuz. Bademden yaparken geceden beklemiş bademleri kaynar suya bir 5 dakika kadar yatırarak kabuklarından kurtulmak gerekiyor. Ama miktar az olduğu için hiç uzun sürmüyor elde ayıklamak. Kajudan yaparsanız yağ oranı ve lezzetinin yanı sıra her açıdan maliyeti de yükseliyor. Nitekim yerli kaju diye bir şey de yok. 

Aslında evde bitkisel süt yapmaya aşina olanların bildiği usulle, bademden süt yaparak yoğurt işlemi de başlıyor. Kabuğu soyulan bademler üç bardak suyla blender’da çekiliyor ve sonra süzgeçten geçirilerek posasından ayrılıyor. Tarifin sürpriz sonu şu: Bu sadece bir vegan yoğurt tarifi değil. Hem bir kavanoz badem sütü, hem de onun posasından yarım kiloya yakın badem yoğurdu çıkaran bir tarif. Badem sütü hazır. Kavanozlansın. Gelsin yoğurt…

Badem posasından nişastayla yapılan yoğurt tariflerini unutun. Nişasta yerine nohut unuyla kıvamlanıyor bu yoğurt. Favori olması da bu sebeple. Sadece kıvamı değil; nohut unu kullanınca protein değeri ve lezzeti de artıyor. Bir tavada 2 çorba kaşığı nohut ununu 2 bardak suyla mümkünse pek topaklanmayacak şekilde karıştırarak bir 5-10 dakika fokurdatıyorsunuz. Soğuduktan sonra badem posasıyla bir kapta buluşturup üzerine limon sıkıp tuz atıp tekrar blender’dan geçiriyorsunuz.

Ekşiliği verecek limonun miktarı çok önemli. Kendi zevkinize göre ayarlamanız tavsiye olunur. Lezzeti yakalamak için tuz da çok kritik. Konu vegan yoğurtsa tuz konusunda acımayın. İsteyen yoğurda nötr tatta bir sıvı yağ da ekleyebilir ama hiç şart değil. Eğer sarımsaklı yoğurdu neye döksem yerimcilerdenseniz bu tarif sizi çok mutlu edecektir. Bir avuç bademden bir kavanoz süt ve yarım kiloya yakın yoğurt çıkıyor. İster sarımsaklayın, ister ayran yapın, ister simiti bandırarak mükemmel bir öğlen yemeği çözün. Yeter ki birkaç gün içinde tüketin.

Yazı: Ekin Sanaç