Wordle çılgınlığı hızla türeyen alternatif versiyonlarla sürüyor

Kelime oyunlarına meraklı olanlar muhtemelen Wordle çılgınlığına çoktan kapılmıştır. Bir kelimeyi sıfırdan, yalnızca tahmin edilen harflere yönelik ipuçlarıyla, maksimum altı hamlede bulmaya çalışılan İngilizce oyun, bulmaca ve sudoku arası (biraz Amiral Battı’yı da andıran) bir beyin egzersizi. Henüz oynamamış olanlar Power Language’a bekleniyor.

Tahmin ettiğiniz beş harfli kelimeden herhangi bir harfin yeşile dönüşmesi, gizli kelimede bu harfin doğru yerini bulduğunuz anlamına geliyor. Eğer sarı renk çıkarsa, harfin söz konusu kelimede geçtiğini; fakat yerinin yanlış olduğunu anlıyoruz. Gri kutucukta kalan harflerse, aranan kelimede yok. Wordle her gün tüm oyunculara aynı anahtar kelimeyi soruyor. Her güne bir kelime yani. Oyunun hızlıca popülerleşmesinde, bu yeşil ve sarı kutucukların yer aldığı kişisel Wordle haritalarının sosyal medyada paylaşılmasının da etkisi büyük tabii.

Wordle günlük rutinlerimizin bir parçası hâline gelirken, aynı mantıkla kurgulanmış başkaca kelime oyunları da hızlıca türemeye başladı. Şaşırdık mı? Tabii ki hayır. Bunlar arasında app storelarda beliren, ücretsiz oyunun reklamlı ve doğrudan araklanmış üçkâğıtçı versiyonları var, dikkat ediniz. 

Oyunun yalnızca browser (tarayıcı) üzerinden oynanıyor olması bu noktada önemli bir detay. Zira Steven Cravotta isimli tasarımcı tarafından 5 yıl önce “sadece eğlencesine” yaratılmış aynı isimli bir uygulama da var. Wordle oyununu telefonlarına indirmek isteyen binlerce kişinin bu alakasız uygulamayı indirdiği tespit edilmiş. Cravotta, 18 yaşında yarattığı ve birkaç ay sonra güncellemeler yapmayı bıraktığı mobil oyunundan, geride kalan bir haftada yanlışlıkla elde ettiği geliri nasıl değerlendireceği konusunda adaletli davranmak için Wordle yaratıcısı Josh Wardle’la iletişime geçmiş. İkili, bu “hayatta bir kez yaşanabilecek senaryoyu”, harika bir şey için kullanmaya karar vermiş. Nihayetinde app satışlarından gelen meblağ, Oakland’daki çocuklara okul sonrası ücretsiz özel dersler veren Boost! West Oakland derneğine bağışlanmış.

Wordle mekaniğini baz alan, kimi küçük dokunuşlarla farklılaştırılmış kimi eğlenceli opsiyonlar da mevcut. Daha zor, daha farklı Wordle deneyimi arayanlara birkaç tavsiyemiz var.

Sweardle
Sweardle

İsminden de anlaşılacağı gibi, Wordle deneyimini küfür ve edepsiz kelimelerle buluşturuyor Sweardle. Bu kez hedef kelime dört harften oluşuyor. En fazla dört turda bulmanız gerekmekte. Açılışta oyunun kurallarını sıraladıkları ekranda, RuPaul Charles’ın özlü sözüne de selam çakmışlar: “Don’t fuck it up!” Yine günde bir kez oynayabileceğiniz Sweardle, burada.

Absurdle

“Wordle çok kolay, bana daha kompleks bir şeyler lazım” diyenler var mı aramızda? Tam size göre bir alternatifimiz var. İsmi Absurdle. Gizli kelimenin en baştan belirlendiği Wordle’ın aksine, siz tahmin yaptıkça gizli kelimenin değiştiği tuhaf bir sistemi var. Oyuncuyu daha da zorlama fikri üstüne kurgulanan Absurdle, dört tur sürüyor. Yaratıcıları kelimeyi üç turda bulmanın mümkün olmadığını söylüyor, nitekim oyun sonsuz kelime okyanusundan seçimler yaparak gizli kelimeyi sürekli değiştiriyor. Absurdle’ın geliştiricisi, daha önce de çeşitli popüler oyunlar için farklı versiyonlar tasarlayan qntm ekibi. Oyun zor ama gün içinde sınırsız kez oynanabiliyor. Hemen burada.

Seven Wordles

Zoru sevenler için, tansiyon yükselten bir uyarlamaya geldi sıra. Seven Wordles, oyuna girdiğiniz anda çalışmaya başlayan zaman sayacıyla ilk baştan panik yaratıyor. Gizli kelime sayısı bir değil; yedi! Yedi ayrı kelimeyi ne kadar hızlı bulabileceğinize yönelik bir teste giriyorsunuz yani, bol şans! İngilizce kelime haznesine güvenenleri buraya alalım.

Squirdle
Squirdle

Wordle fenomeninin nasıl büyüdüğüne dair iyi bir örnek. Squirdle’da hedefiniz gizli bir kelime değil, gizli bir Pokémon’u bulabilmek. Hangi jenerasyondan olduğu, türü, boyu ve kilosuna dair ipuçlarıyla her tur bir tahmin yapıyorsunuz. Beş tur şansınız var. Bir kelime oyunu değil ama takip ettiği metot Wordle’la aşağı yukarı aynı. Pokémon severler, buradan oynanabilir.

Worlde TR

Evet, Wordle’ı Türkçe oynamak da mümkün! İstanbullu geliştirici Fatih Kadir Akın, Wordle TR’yi erişime açtı. Orjinaliyle aynı mantık, kelimeler Türkçe. Sonuçları aynı formatta sosyal medyada da paylaşabiliyorsunuz üstelik.