Yapay zekâ teknolojisiyle zihin okumaya ilk defa bu kadar yaklaşıldı

Geçen sene, herhangi bir sebepten ötürü konuşma güçlüğü çekenlerin iletişim kurmasını sağlayabilecek yeni bir yapay zekâ teknolojisi geliştirildiğinin haberini vermiştik. AlterEgo isimli bu teknolojinin araştırmasını sürdüren, TED konuşmasında “Görmek üzere olduğunuz şey – ne kadar öyle gözükse de – akıl okuma değil,” açıklamasını yapan bilim insanı Arnav Kapur, birkaç yıldır üzerinde çalıştığı kulaklığı geçtiğimiz Mayıs ayında tanıttı.

Cihaz, güçlü sensörleri sayesinde kendi kendimize konuştuğumuz zaman beynimizden iç konuşma mekanizmalarına giden sinyalleri algılıyor. Örneğin kendi kendinize sorduğunuz ama hiçbir zaman dile getirmediğiniz bir soru düşünün. Dudaklarınız ya da yüzünüzü kıpırdatmadan bile iç konuşma mekanizmaları o cümleyi oluşturma işlevini gerçekleştiriyor. Dilimiz, aklımızdan geçen kelimelere uygun algılanamayacak kadar hafif bir şekilde titreşiyor. Kapur, iç konuşma meselesini “yaptığımız en karmaşık motor görevlerden biri” olarak tanımlıyor. AlterEgo, işte bahsedilen bu titreşimi algılayarak onu konuşma diline çeviren yapay zekâ teknolojisine aktarıyor.

Kapur’a 15 bin dolarlık para ödülüyle Lemelson – MIT Student Prize kazandıran icat henüz satışa sunulmadı ama çok çeşitli kullanım şekilleri olacağı kesin. AlterEgo’ya bir soru sorduğunuzda aygıtın ayrı bir parçası sayesinde yapay zekâ, aklınızdan geçen ama karşı tarafa duyurmadığınız bir cevabı algılıyor. Bunun canlı uygulamasını Kapur’un TED konuşmasından izleyebilirsiniz.

Genç bilim insanı cihazın kablosuz ağ üzerinden bir akıllı telefonlara bağlanabileceğini ve kısa mesajları veya komutları sessizce akıllı ev asistanlarına dikte edebileceğini söylüyor. Aynı zamanda AlterEgo’dan matematik problemleri çözmesi ya da yabancı dilleri tercüme etmesi de pekala istenebilir. Yapılacaklar listesi ya da alışveriş listesi gibi işler de AlterEgo sayesinde unutulmayacak gibi görünüyor.

Her yeni teknoloji gibi burada da potansiyel güvenlik kaygıları asıl meselelerden biri. AlterEgo konuştuğunuz bilgileri saklayabiliyor. Bu nedenle onun şifre, kredi kartı numarası ya da her türlü başka bilgiye erişimini engellemek için cihaza bağlı kalınmak pek akıl kârı olmayabilir. Fakat konuşmakta güçlük çeken milyonlarca insanı yeniden çevresiyle iletişime geçirmek adına çığır açacak bir icat.

Yazı: Cansu Çubukçu