Yerli bağımsız müzik sahnesinden Nisan 2019 raporu

Kimi ilk albüm, kimi uzun bir aranın ardından geri dönüş albümü olan kayıtlarla, elektronik ses tasarımlarından progresif rock’a yerli bağımsız sahnede neler olup bittiğini derledik.

Brek – ÖLÜPOP (Kare Müzikevi)

2018’e bir albüm bir de EP sığdıran Brek’in yedi şarkıdan oluşan yeni albümü ÖLÜPOP baştan sona geceye ve karanlığa bir övgü. Albümden önce yayınlanan teklilerden “Kaybolan Benim Gemim”, Brek’ten duymaya alıştığımız darkwave tınısının dışına atılmış bir adım gibi tınlarken İskeletor düeti “Dünyanın Sonunda Buluşalım” zengin sonik dünyasıyla öne çıkıyor.

Non Square – Reflections of Us (Audioban)

Tekinsiz ses tasarımları ve yer yer dansa davet eden ritmik unsurlarla bezeli bir albüm Reflections of Us. Uzun yıllar müzik ve ses sektörünün mutfağında yer alan Korhan Oraydın’ın solo projesi olan Non Square, sizi nereden vuracağını asla tahmin edemeyeceğiniz bir şarkı akışına ve uçsuz bucaksız bir prodüksiyon yaklaşımına sahip. Ambient’tan breakbeat’e birçok farklı disipline göz kırpan anlarla dolu olan albüm,  içinde uzun zaman geçirebileceğiniz bir sonik evren.

Süha Rami – 10 Şarkı (LU Records)

Şarkı yazımında Neşet Ertaş’tan Paul Simon’a geniş bir skalada ilham kaynağından beslenen, kendi tabiriyle “Rahman Groove deminde” bestelenmiş şarkılardan oluşan ilk albümünü yayınlayan Süha Rami, geniş enstrüman yelpazesine sahip 10 Şarkı albümüyle karşımızda. LU Records’tan yayınlanan albümde Özgün Semerci, Ahmet Kenan Bilgiç, Bilal Karaman, Serkan Emre Çiftçi ve Memduh Akay çeşitli şarkılara konuk oluyor. Rami’nin ağırbaşlı ve dingin hikâyeciliğiyle bu ilk tanışma, daha fazlası için de merak uyandırıcı.

Kül – Ait ve Dair (ADA Müzik)

Sekiz yıllık aranın ardından gelen bir Kül albümü. Harika bir prodüksiyon, incelikli detaylarla kurgulanmış şarkı yapıları ve progresif rock’ın farklı dönemlerinden izler taşıyan harika bir akış. Güçlü riff’ler ve sarmal yapılara meraklı dinleyicilerin kesinlikle atlamaması gereken bir albüm. Rafine ve ne yapmak istediğini bilen bir grup olduğunu uzun bir aranın ardından yine hatıratıyor Kül. Ait ve Dair’de uzun vadede keşfedilecek çok fazla detay var.

Ağaçkakan – Gravöl 0 EP (Epic İstanbul)

Hip hop sahnesinin nev-i şahsına münhasır figürü Ağaçkakan, dört şarkılık yeni bir EP ile sessizliğini bozdu. Her kayıtta farklı sularda yüzmeyi alışkanlık edinen Ağaçkakan, oldskool hip hop referanslarıyla dolu “RKS” ile açılan EP’sinde Bartu Küçükçağlayan (ya da BEA mahlasıyla Canavar Banavar) ile kaydettiği “Loop”a da yer veriyor. Söz yazımı ve özgün prodüksiyonlarıyla Ağaçkakan’ın müzikal serüvenini takip etmek, her bölümünde ayrı bir tat ve keyif vermeye devam ediyor.

Burak Serter – see you there (Babajim İstanbul)

Post, The Away Days ve Ponza gibi gruplarla tanıdığımız Burak Serter, deneysel elektronik parçalar yayınladığı solo kariyerinin ilk kısaçalarını paylaştı. Kayıtları Babajim Studios’da yapılan see you there, 90’lar leftfield elektronik tınılara yakın dört parçadan oluşuyor. Oldukça sinematik bir atmosferle açılan albümde Serter’in tekrar eden melodik yapılarına sarmal ritmik katmanlar eşlik ediyor.

Statue of Mirrors – Statue of Mirrors (Xgergedan Music)

Yolculuğu 20 yıl önce Londra’da başlayan Statue of Mirrors, kendi ismini taşıyan ilk albümünü yayınladı. Projenin ardındaki isim olan Rae’nin sözlerine ve müziklerine imza attığı 11 şarkıdan oluşan albümde, düzenlemeler Hakan Kurşun’la birlikte yapılmış. Modern bir trip hop hissi barındıran albümde fazlasıyla yoğun bir melankoliyle buluşacağınızdan şüpheniz olmasın. İlk dinlemedeki favorimizse güçlü beat’lerin üstüne kırılgan vokallerin serpiştirildiği “The Bridge Cries”.