Z Raporu 2022: Nilipek.

İki bölüme ayrılan son albümü Mektuplar’ı 2021’de yayımlayan Nilipek., geride kalan yılda Oscar Anton ile “castles” ve Taner Yücel ile “Vazgeçtim” düetleriyle karşımızdaydı. 

İlk Avrupa turnesi için yollara düştüğü 2022’den aklında neler kaldığına dair sorularımızı yanıtladı Nilipek. Turne yollarına, en çok dinlediği albümlere ve yeni edindiği mutfak alışkanlıklarına dair yanıtları ve güzel tavsiyeleriyle, buyrunuz Nilipek. 2022 Z Raporu’na.

2022’yi üç kelimeyle özetle.

Tez, boşluk, mutluluk.

2022’den içinde kalan bir şey?

Ya yok aslında çünkü tezi bitirmem gerektiği için bu seneyle ilgili beklentimi düşürmüştüm epey. İlk 7-8 ayı tamamen doktora tezimle geçti. O yüzden tez dışındaki her şey ekstra, beklentilerimi aştım bile diyebilirim.

2022’den yeniden yaşamak isteyeceğin bir gün/an?

Hollanda-Almanya turnemizin başında birkaç günlük boşluğumuz vardı, biz de bunun 24 saatini Den Haag’da geçirelim dedik. Şanslı bir 24 saatti, fine dining restoranların uygun fiyatlı menüler çıkardığı bir etkinliğe denk gelmiştik, muazzam bir yemekle açtık konuyu. Ertesi gün parlamentonun açılışı için kortej varmış, orada öğrendik, sabah binlerce aşırı mutlu çocukla birlikte korteji izledik. Sonra da günün kalanını kumsalda yürüyerek, bira içerek, balık yiyerek, oyalanarak geçirdik. Bu 24 saatin sonuna doğru o kadar iyi hissediyorduk ki akşamüstü iskelede kapalı mekânların banklarında uyuyakaldık. O 24 saati yeniden yaşamak isterdim.

2022’de en çok dinlediğin albümler?

İlk sırada çıktığından beri etkisinden kurtulamadığım ve hala dönüp dönüp dinlediğim James Blake albümü Friends That Break Your Heart var. Julia Jacklin’in Pre Pleasure albümü baya yolculuk albümüm oldu diyebilirim. Ozan Tekin’in Anaryası yine defalarca dinlediğim bir albüm. Bir de sanırım Alice Phoebe Lou’dan Glow’a sık sık geri dönüyorum. 

Bu yıl edindiğin bir mutfak alışkanlığı?

Sebze suyu yapmak! Üşenmeden sebze kabuklarını biriktirip dondurup 10 saat pişirip sebze suyu yapıyorum, çünkü sonra en basit yemeğin bile lezzetini üçe beşe katlıyor.

Bu yıl en çok vakit geçirdiğin kitap?

David Adams Leeming’in Mitoloji: Kahramanın Yolculuğu ne zamandır radarımdaydı, nihayet bol bol vakit geçirebiliyorum kendisiyle. Mitolojik eserlerin benzer süreçleri, yani insanın varoluşunu alegorik olarak anlattığını ve hepsinin benzer temalara sahip olduğunu örneklerle açıklayan bir kitap. Aslında bu yıl en çok kendi tezimle vakit geçirdim galiba, dışarıdan bakınca biraz sıkıcı bir cevap ama neyse ki süreç -olağan akademik stres dışında- gayet eğlenceliydi.