“Kitapçı”: Doğru bileşenler, Yeniköy Kitapçısı ve güzel müzik

Daha önce Evden Uzakta, Pürtelaş 3+1 gibi performans videosu serilerini hayata geçiren Levent Sevi, piyasada onlarca grup ve müzisyenle çalmakta olan Feryin Kaya ve Canberk Ünsal’la birlikte, Yeniköy Kitapçısı’nın kurucusu Ahmet Şişman’ın birlikteliğiyle hayata geçen yepyeni bir video serisi hayata geçirdi: “Kitapçı”. Geçtiğimiz haftalarda yayınlanan ilk videoların ardından her hafta yeni eklentilerle devam eden “Kitapçı”, isminden de anlaşılabileceği gibi, Yeniköy Kitapçısı’nda gerçekleşen performanslardan oluşan bir seri. Ağaçkakan, Alike Places, Nilipek. ve Can Kazaz performanslarıyla başlayan serinin ortaya çıkış süreci ve bizi neler beklediğine dair sorularımızı Levent Sevi ve Canberk Ünsal’a yönelttik. 

Röportaj: Cem Kayıran 

Serinin ortaya çıkış hikâyesini merak ediyorum. Fikir “Kitapçı”dan mı geldi yoksa sen bu tür bir seri için uygun bir yer mi arıyordun?

Levent: Fikir Ahmet ile Canberk’ten geldi. “Hadi Yeniköy Kitapçı’sında bir şeyler çekelim” dediler. Benim de aklımda bayadır yeni bir seriye başlamak vardı. “Neden olmasın, varsın olsun” dedim ve güçlerimizi böylece birleştirdik.

Canberk: Benim aklımda bir süredir Youtube için müzik videoları tasarlamak vardı aslında. Ahmet’in Yeniköy Kitapçısı’nı açması mekân sorunumuzu ortadan kaldırdı. Levent oldukça eski bir arkadaşım, onun daha önceki video serilerine müzisyen olarak konuk olmuşluğum da var, gözüne oldukça güvendiğim bir yönetmen olduğu için aklıma Levent’ten başkası gelmedi açıkçası. Feryin ise uzun yıllardır bayılarak izlediğim bir enstrümandaşım. Son dönemlerde yaptığı kayıt ve stüdyo işlerini zaten pek beğeniyordum. Feryin’in “Kitapçı”ya dahil olması Ahmet’in fikriydi ki çok isabetli oldu bence. Yani özetlemek gerekirse mevzu doğru bileşenler kısa zamanda bir araya gelince oldukça hızlı bir şekilde oluştu.

Processed with VSCO with m5 preset

Ağaçkakan, Alike Places, Nilipek, Can Kazaz, Yank, Melike Şahin ve daha nice isim şimdiden Kitapçı’ya konuk oldu. Serinin başlangıcı için ilk isimleri nasıl belirlediniz? Gelecek bölümlerde kimler çıkacak karşımıza?

Başlangıç için, aslında hep olduğu gibi müziklerini sevdiğimiz, çevremizde olan tanıdığımız veya kolay ulaşabileceğimiz isimleri seçtik. Hep öyle başlar zaten. Sonrasında ise dallanıp budaklanır. Saydıkların dışında, In Hoodies, Neyse, Lara di Lara, Barlas Tan Özemek, Big Beats Big Times ve Selin Sümbültepe gibi isimleri çektik. Önümüzdeki günlerde yayında olacak bu performanslar da. Palmiyeler ile Ati ve Aşk Üçgeni’ni çekeceğiz önümüzdeki günlerde sanırım bir aksilik olmazsa. Son zamanlarda yapılan müziğin büyük bir kısmını singer-songwriter temelli müzik oluşturuyor. Biz bunun yanı sıra değişik janrlara da yer vermek istiyoruz. Yerimiz çok küçük olduğu için ful orkestra çıkartamıyoruz fakat sığdırabildiğimiz kadarıyla ufak setuplarla değişik janrlara çokça yer vermek istiyoruz ilerleyen vakitlerde. Yeraltı bir müzik programı olma veya yeni çıkan müzisyenlerin çıkış noktası olmak gibi bir amacıamız veya iddiamız yok. İyi müzik yapan popüler isimlere de yer vermek istiyoruz, hiç duyulmamış yeni seslere de.

Serinin, NPR’ın “Tiny Desk Concerts”ını anımsatan naif bir atmosferi var. Sizin için bu serinin çıkışında ilham kaynağı olan video serileri ya da performans kayıtları hangileri?

Canberk: Yani işin çıkış safhasında “Tiny Desk Concerts”ın bizim versiyonunu yapalım gibi bir fikrimiz yoktu. Zaten “TDC”nin varlığı, çekimlerimizi yaptığımız Yeniköy Kitapçı’sından oldukça eski ama benim çok beğendiğim bir platform. Ağırladıkları sanatçı yelpazesi çok geniş çünkü takdir edersiniz ki National Public Radio’nun bir işi “TDC”. O yüzden arka plandaki kitaplarımız dışında birebir bir karşılaştırma yapmak pek mümkün değil bence. Benim daha önce müzisyen olarak konuk olduğum video serilerinden kazandığım birtakım tecrübeler ve “Ben yapsaydım böyle yapmaya özen gösterirdim” dediğim bazı şeyler vardı. Kendi adıma ilham kaynağı olarak bu müzik kanallarının internetten takip ettiğim hâlleri değil de misafirlerine gösterdikleri alaka düzeyi belirleyici oldu aslında “Kitapçı”nın ortaya çıkışında.

Levent: Benim için 2010 yılında yapmaya başladığım “Long Way From Home” serisinden beri, ilham kaynaklarımdan biri La Blogotheque’tir. Son dönemde yapılan video serilerinden “A Colors Show”u çok beğeniyorum. Bir sürü güzel müzikle tanıştım sayelerinde. NPR “Tiny Desk Concerts” zaten.. “KEXP” de ha keza. Yerli olarak tüm yapılan örnekleri takdir etmekle birlikte, görsel olarak “Karavan Session”’ı beğeniyorum. Bir de bende arşivcilik manyaklığı olduğu için 80’lerin başında İzzet Öz’ün sunduğu “Teleskop” programını da nerede bulsam hayranlıkla izlerim. Sadece video da değil, son 50 yılda Türkiye’de yapılmış ve kıyıda köşede kalmış, beni etkileyen her türlü radyo/televizyon/internet performansı değişik formlarda birer ihamdır diyebilirim.

Processed with VSCO with m5 preset

“Kitapçı”nın Alike Places performanslarından ikincisi, ilk kez bantmag.com üzerinden yayında. “Rainy Day” şarkısının, “Kitapçı” kaydını dinlemek / izlemek için sizi aşağıdaki bağlantıya alalım. “Kitapçı”yı ve yoldaki videoları kaçırmak istemiyorsanız da buraya tıklayarak ekibin Facebook sayfasına ulaşabilirsiniz.