2020’ye bir manifesto da Massive Attack’ten

İklim krizi, salgın, ırkçılığa karşı dünyanın dört bir yanını saran isyan hareketi ve coğrafi sınırların çok ötesine geçen adaletsizlik. 2020’nin bir tokat gibi yüzümüze çarptığı bu gerçekler, yaşamın ve üretimin her alanında yankılanmaya devam ediyor. Çözüm arayışı ya da harekete geçme çağrısı kaçınılmaz odak noktası. 

Dayanışmanın, toplumsal birliğin ve isyanın sesini yükseltmek yolunda her daim bayrak sallamış Massive Attack, sessizliğini vurucu bir şekilde bozdu. Üç şarkılık bir görsel / işitsel proje olarak kurgulanan Eutopia EP’si, sindirmesi pek de kolay olmayan gerçeklerin altını sağlam bir şekilde çiziyor. Uzmanlar ve farklı müzisyenlerle iş birliği içinde, COVID-19 salgınının su yüzüne çıkardıklarını tüm çıplaklığıyla aklımıza kazıyor. Tam da Massive Attack’ten beklediğimiz gibi!

Müzikal anlamda taşıdığı zenginliğin ve yaratıcılığının ötesinde, kabuk bağlamış yapısal yanlışlar hakkında bir tartışma başlatıyor Eutopia. Üç şarkı, üç klip, üç konu başlığı, alanlarında uzman üç kişi, üç müzikal iş birliği… Karantinanın insanlığın en büyük kusurlarını ortaya çıkardığını söylüyor Robert Del Naja ve Euan Dickinson. “Belirsizlik ve anksiyeteyle dolu bu dönem, elbette içinde yaşadığımız yıkıcı sistemleri değiştirme ihtiyacına odaklanmamız için bizi zorladı” diyen ekip, mükemmel dünya hayalinin naifliğinden dem vurup derinlemesine battığımız bataklıktan kurtulmanın aciliyetini vurguluyor. 

Bu proje kapsamında Mercury ödüllü İskoç grup Young Fathers’la dört yılın ardından bir kez daha güçlerini birleştirdi Massive Attack. İsimsiz şarkıların ilkinde odağımız evrensel temel gelir. The Basic Income Network’ün kurucusu, İngiliz kalkınma çalışmaları profesörü Guy Standing’in salgın sonrası global anlamda ortaya çıkan ekonomik adaletsizliğe dair çıkarımları, şarkının ve klibin temelini oluşturuyor.

Politik aktivizm ve müzik denince akla gelen ilk isimlerden Saul Williams da Massive Attack’in Eutopia’sının bir diğer ortağı. Bu kez toplumun zararını göze alarak aşırı zenginler tarafından gerçekleştirilen vergi kaçakçılığı gündemimiz. UC Berkeley profesörü, Vergi Cennetleri: Ulusların Gizli Zenginliği kitabının yazarı Gabriel Zucman’ın söyleyecekleri var.

EP’nin üçüncü şarkısı, Paris Anlaşması müzakerecilerinden, eski BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Genel Sekreteri Christiana Figueres’in sivil itaatsizliğin iklim kriziyle mücadelede kaçınılmaz olduğu gerçeğinin, COVID-19 salgınıyla birlikte yeniden kendini hatırlattığına değindiği konuşması etrafında şekilleniyor. Massive Attack’in yanında bu kez, müzikleri birçok otorite tarafından “distopik soul” olarak tanımlanan Amerikalı grup Algiers var.