2022 takviminden 7 spor belgeseli önerisi

PSG yıldızı Neymar’ın kariyerini anlatan Neymar: The Perfect Chaos, NASCAR Cup pilotu Bubba Wallace’ın yaşamını belgeleyen RACE: Bubba Wallace ve 11 Mart’ta tüm bölümleri yayımlanan -ve Netflix’in en çok izlenen yapımlarından birine dönüşen- Formula 1: Drive to Survive’ın 4. sezonuyla yoğun bir spor belgeseli yağmuru başladı. “Bunları çoktan bitirdik, başka ne izleyelim?” diye soranlar için kimisi geçtiğimiz günlerde yayına başlamış, kimisi önümüzdeki haftalarda prömiyer yapacak bazı önerilerimiz var. 

Basketboldan yüksek atlamaya, tenisten futbola; gündemimizdeki 7 spor belgeseli / belgesel serisini derledik.

magic johnson
They Call Me Magic 

NBA tarihinin efsanelerinden Earvin “Magic” Johnson’ın hayatı Apple TV+’ın yeni belgesel serisinde anlatılacak. Parkedeki performansıyla oyunun akışını değiştiren ve bir döneme karakterini veren figürlerden biri olan Magic Johnson’ın HIV ile mücadelesi ve yansımaları, unutulmaz 1992 Dream Team’e dâhil oluşu ile emekliliğinin ardından başarılı bir iş insanına dönüşmesini takip edecek serinin yönetmeni Rick Famuyiwa. Hem çeşitli takım arkadaşları hem de aile fertleriyle yapılmış röportajların yer aldığı seri, 22 Nisan’da başlıyor. Taze taze ilk fragmanı da burada. 

tony hawk
Tony Hawk: Until the Wheels Fall Off

Dünya genelinde kaykay denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Tony Hawk hakkında HBO yapımı bir uzun metraj belgesel. Daha önce hiçbir yerde görülmemiş kimi arşiv görüntüleri barındıracağı söylenen filmde Stacy Peralta, Rodney Mullen, Mike McGill, Lance Mountain, Steve Caballero, Neil Blender, Andy MacDonald, Duane Peters gibi isimlerle yapılmış röportajlar da yer alacak. Ünlü fotoğrafçı ve yönetmen Sam Jones’un ellerinden çıkacak belgeselin yürütücü yapımcıları Duplass Kardeşler ve Mel Eslyn. 5 Nisan’da HBO Max kataloğunda olacak belgeselin fragmanı hemen burada.

Vashti ve Randall Cunningham
Legacy: In the Shadow of Greatness

Legacy: In the Shadow of Greatness, Discovery+ yapımı bir belgesel serisi. 11 Emmy ödüllü Jonathan Hock tarafından yönetilen yapım, alanlarında birer efsane olan ebeveynlerinin gölgesinden sıyrılmaya ve kendi başlarına efsane olmaya çalışan genç sporcuları merceğe alıyor. Dwyane Wade’in ekim ayında NBA G League takımlarından Salt Lake City tarafından draft edilen oğlu Zaire Wade, NFL’in efsanevi quarterbacklerinden Randall Cunningham’ın olimpik yüksek atlamacı kızı Vashti Cunningham ve ağırsiklet boks şampiyonu Evander Holyfield’ın oğlu Evan Holyfield, serinin odağındaki isimler. 8 Mart’ta yayına başladı, 6. ve final bölümü 5 Nisan’da.

kamerun 1990 dünya kupası
World Cup Stories

Katar’da gerçekleşecek 2022 Dünya Kupası yaklaşırken geçmiş yıllardaki turnuvalardan nostalji yaptıracak içeriklerin de sayısı artıyor tabii ki. DAZN Studios, World Cup Stories başlığında birleşecek üç belgeselle kupa tarihine iz bırakan üç hikâyeye odaklanacak. Serinin ilk halkası Green Lions, 1990 Dünya Kupası’nda çeyrek finale kadar çıkarak tarih yazan Kamerun takımını anlatacak. Yakın geçmişte hakkında pek çok belgesel çekilen Diego Armando Maradona’yı da atlamamış DAZN Studios. Zira ikinci film Maradona: The Fall, pozitif çıkan uyuşturucu testiyle 1994 Dünya Kupası’nı kaçırması ekseninde efsanenin “düşüş dönemi”ne odaklanacak. Ronnie isimli üçüncü belgesel ise Dünya Kupası tarihini en golcü oyuncularından biri olan Ronaldo Luís Nazário de Lima’yı, ya da geniş kitlelerce bilinen ismiyle Ronaldo’yu konu edecek. Roberto Carlos, Paulo Maldini, Zinedine Zidane ve nicesiyle yapılmış röportajlarla üstelik. Üç belgesel de 2022 Dünya Kupası öncesi izleyiciyle buluşacak.

la guerra civil
La Guerra Civil 

Oyuncu kimliğiyle tanıdığımız Eva Longoria Baston’ın yönetmen koltuğunda oturduğu, 1990’ların en büyük spor anlarından birinin kültürel etkilerini derinlemesine inceleyen La Guerra Civil, prömiyerini Sundance Film Festivali’nde yaptı. Eski efsanevi boksörler Oscar De La Hoa ve Julio Cesar Chavez’in yüksek tansiyonlu rekabetini konu eden belgeselde iki isimle de yapılmış kapsamlı söyleşiler mevcut. Özellikle 1996’daki meşhur müsabakalarının perde arkasına eğilen yapımın, ABD’deki Meksikalıların karşılaştığı toplumsal sıkıntıların geçmişine dair de önemli bir kaynak sunduğu söyleniyor. Henüz ne zaman ve hangi mecrada yayımlanacağı açıklanmadı. Yine bir DAZN Studios yapımı.

avustralya açık 2022
Netflix’in tenis yıldızlarına odaklanacak belgesel serisi

Netflix ve Formula 1: Drive to Survive’ın yapımcısı Box to Box Films, bu kez tenis dünyasına dalıyor. Avustralya Açık 2022’den itibaren dört Grand Slam turnuvası boyunca profesyonel tenisçileri yakından takip edecek serinin yönetmenleri James Gay Rees ve Paul Martin, ilk ayağın çekimlerini Avustralya’da tamamladı. ATP Tour, WTA Tour ve ATP Media ile iş birliği içerisinde geliştirilen proje, spor tarihinde eşine az rastlanan olaylardan birini, Novak Djokovic’in Avustralya Açık’ta yaşadığı aşı skandalını kapsamına almış olmasıyla şimdiden merak uyandırıyor. Henüz ismi yok ama sene sonunda yayında olması muhtemel.

los angeles lakers
Hulu’dan Los Angeles Lakers belgesel serisi

HBO’nun Adam McKay imzalı 80’ler Los Angeles Lakers’ını anlatan Winning Time dizisine Hulu’nun karşılığı, dokuz bölümlük bir Lakers belgesel serisi oluyor. Henüz ismi belli olmayan projenin yaratıcıları,  Los Angeles Lakers sahibi Jeanie Buss, üst düzey yöneticilerden Linda Rambis ve son olarak Broadway uyarlaması Cat On A Hot Tin Roof ile gündemimize gelen yönetmen Antoine Fuqua. Lakers’ın geride kalan 40 yılına odaklanacak seri için 35 kişiyle röportajlar yapıldığı; bu isimler arasında kulübün geçmişine ve NBA tarihine izler bırakmış koçlar Pat Riley ve Phil Jackson ile Hall of Fame’e adını yazdırmış Kareem Abdul-Jabbar, Magic Johnson ve Shaquile O’Neal’ın olduğu biliniyor. Kulübün 2013’te hayatını kaybeden önceki sahibi, Jeanie Buss’ın da babası olan Jerry Buss’la yapılmış ve hiçbir yerde yayımlanmamış bir röportajın da bu seriyle ilk kez izleyici karşısına çıkacağını belirtelim.

Yazı: Cem Kayıran, Yiğitcan Genç

Kolaj: Beyza Durmuş