2022: Heyecanlandıran 5 (İngilizce) çizgi roman

Yazı: Deniz Braderin

Boyutlar arası Japon güreşi, işsiz kalmış Ölüm, post apokaliptik solcu kuşlar, az konuşan çok doğrayan Shaolin Cowboy ve Fantastik Dörtlü. Evrenler arası yolculuğumuzun özeti bu sanırım. Bunlar bu sene yayımlanmış beni en çok heyecanlandıran beş çizgi roman. Siz de okuyun, hep beraber heyecanlanalım.

Do a Powerbomb

Image Comics etiketli Daniel Warren Johnson imzalı bu 7 sayılık mini seri, yazarın hem kendi çocuğuna hem de Japon güreşine yazdığı bir aşk mektubu. Haziranda başladığı yolculuğuna geçtiğimiz haftalarda nokta koyan Do a Powerbomb, bu sene beni en çok heyecanlandıran kitap oldu. Yer yer yüreğimize dokunan bu aksiyon komedi, Daniel Warren Johnson’ın kendine has çizimleri ve akıl dolu senaryosuyla birçok “2022’nin en iyi çizgi romanları” listesinde yerini alıyor.

Annesi Yua gibi güreşçi olmak isteyen Luna Steelrose’u takip ediyoruz bu seride. Annesinin ringdeki talihsiz ölümünün ağırlığını omuzlarında taşıyan Luna, yaşananları geri alabilmek için boyutlar arası bir güreş turnuvasına katılıyor. Seri boyunca bizi ve Luna’yı şaşırtan sürprizler, hiç hız kesmeden devam eden güreş sahneleri ile birleşince soluksuz okuduğumuz bir serüvene dönüşüyor. Henüz toplaması çıkmasa da sayı sayı okuyup bu güzelliği kaçırmamanız gerekiyor.

The Many Deaths of Laila Starr

Yazar koltuğunda Ram V’nin çizer koltuğunda ise Filipe Andrade’nin oturduğu bu güzellik, hayat döngüsünü 2021 yılında tamamlamış olsa da toplama olarak 2022 yılında tekrardan doğdu. Boom! Studios etiketiyle doğan bu kitap, kariyer basamaklarını emin adımlarla çıkan Ram V’nin Hindu köklerine bir selam.

Ölümsüzlüğü bulacak insan doğuyor. Hâl böyle olunca da ölüm tanrısı işsiz kalıyor. 20’li yaşlarında bir genç kadın olarak ölümlüler arasına karışan ölüm tanrısı da bebeğin peşine düşüyor. Yalnız ölüm tanrısı, bu yeni ölümlü bedeninde yaşamak konusunda pek başarılı değil. Biz de seri boyunca Laila’nın çeşitli ölümlerini ve yıllar içerisinde ölümsüzlüğü bulacak kişiyle kurduğu ilişkiyi izliyoruz. Hint mitolojisiyle dolu bu kitap, Ram V’nin şahane öyküsü ve Filipe Andrade’nin eşsiz çizgileriyle kesinlikle okumanız gerekenler arasında.

Birds of Maine

Hayatına 2020 yılında webcomic olarak başlayan Birds of Maine, Michael DeForge’un pandemiyle başa çıkma çalışması. 2021’in son gününde tamamlanan bu kitap, toplama olarak 2022 ortalarında Drawn and Quarterly etiketiyle yayımlandı. DeForge’un rengârenk ve soyutlama dolu çizimleri kendine has mizah anlayışıyla birleşince ortaya harika kitaplar çıkıyor. Bu da onlardan biri.

İnsanlık yok olduktan uzun bir süre sonra Ay’a yerleşen ve burada sınıfsız bir toplum olarak yaşayan kuşları izliyoruz. Müzik grubu kuran gençler, öğretmenler, tarihçiler, modacılar, kütüphaneciler… Bunların hepsi kuş elbette. Bol bol ve tür tür kuşları izledikten sonra DeForge’a hayran kalmamak elde değil. Siz en iyisi bu kitabı hemen okuyun. Hem de bedava!

Shaolin Cowboy: Cruel to Be Kin

Geof Darrow hazretleri yeni Shaolin Cowboy kitabı yapar da biz okumaz mıyız? Sizin de böyle düşündüğünüzü biliyorum. Dark Horse etiketli bu yeni Shaolin Cowboy kitabı, 7 sayılık bir mini seri. İlk sayısı matbaadan mayıs ayında çıktı. Son sayısı ise kasım. Her ay çıksın diye ramazan pidesi gibi bekledik. Shemp Buffet ve Who’ll Stop the Reign ile birlikte Shaolin Cowboy üçlemesinin sonunu oluşturan Cruel to Be Kin, Geof Darrow fanboy’u olduğum için bu sene en beğendiğim çizgi roman oldu.

Bu sefer Shaolin Cowboy kısa bir süreliğine baba(?!?) oluyor. Bebekken Shaolin Cowboy tarafından kurtarılan bir komodo ejderinin ağzından dinlediğimiz hikâye, yavaşça günümüze doğru geliyor. Kan ve gözyaşı dolu bu kitap bir aksiyon komedi olmaktan çok Geof Darrow’un toplum eleştirisi. Suskun kahramanımızın doğramadığı şey kalmıyor. Biz de ağzımız açık hayretler içinde kitabı okuyoruz. Bir kere Geof Darrow çizimi görünce başka bir şeyi beğenmek zor oluyor. Shaolin Cowboy’u çok seviyorum.

Fantastic Four: Full Circle

Çizim demişken; büyük usta Alex Ross, belki de senenin en çok beklenen kitabı ile karşımıza çıktı. Marvel etiketli bu Fantastic Four çizgi romanı, şimdiden klasikler arasında yerini aldı. Bu sefer dijital boyalarıyla aklımızı alan Alex Ross, bir süper kahraman kitabı nasıl yapılır herkese gösteriyor. Okuyanın hayran kaldığı, okumayanın ise pişman olduğu Full Circle, bu senenin  – ve belki de tüm zamanların – en iyi kitaplarından.

Ailemizin çakıl taşı Ben Grimm, sakin sakin sandviçini yiyecekken birden Baxter binasını Negative Zone’dan canavarlar basıyor. Marvel’ın en eski ailesi ise durumu anlamak için Negative Zona’a doğru bir yolculuk yapıyor. Stan Lee ve Jack Kirby imzalı Fantastic Four’ların devamı niteliğnideki bu çizgi roman, Alex Ross’un kelimelerle anlatmaya zorlandığım güzellikteki çizimleriyle kendine hayran bırakıyor. Gerçekten ne diyeceğimi bilmiyorum.