3 Soruda: Bir Göçebe Masalı

İngiliz sanatçı Richard Bartle’ın 14. yüzyıl minyatür ressamı ve hikâye anlatıcısı Mehmet Siyah Kalem’in toplumsal gözlemlerinden yola çıkarak hazırladığı Bir Göçebe Masalı adlı sergisi 8 – 28 Haziran tarihleri arasında halka sanat/galeri ’de yer alacak.

Bartle’ın Siyah Kalem’in minyatürlerini yorumladığı ve bu yorumların ötesinde onları farklı karşılaştırmalar yapmak ve bağlantılar kurmak için kullandığı sergi İran, Anadolu ve Orta Asya’yı içine alan 14. yüzyıl İpek Yolu ile hâlâ hem bu kültürlerin izlerini, hem de yeni bir çağın özelliklerini taşıyan  bir geçit noktası olarak varlığını sürdüren 21. yüzyılın kozmopolit İstanbulunu bir göçebe vizyonuyla birbirlerine bağlıyor.

İngiltere Sheffield’da yaşayan ve Nisan 2018 – Haziran 2018 arasında üç ay süresince bağımsız sanat inisiyatifi halka sanat projesi ’nin rezidans programı katılımcısı olarak İstanbul’da bulunan Bartle’a Bir Göçebe Masalı sergisini üç soruda anlattırdık.

IMG_4166

Bu sergiden önce bilmediğin bir bilgi?

Aslında bütün proje dik bir öğrenim eğrisi oldu benim için ve her gün yeni ve ilginç düşünce ve gözlemler ortaya çıkardı. Ancak geriye dönüp baktığımda aklıma gelen en komik ve şans eseri eğitici anlardan bir tanesi bir köftecide oturup kendimi bir testiyi kırarken çektiğim videoyu izlerken gerçekleşti. Arkamdaki garsonun “Testi kırma!” diye bağırışı ve sonrasında bana verdiği bilgiler, tamamen kişisel bir işin Türkiye’deki bir bölgenin evlilik etrafındaki gelenekleri ile ilişkilenmesine yol açtı.

Bu sergiye hazırlanırken aklında sürekli dolaşan bir düşünce?

Ben Mehmet Siyah Kalem ile ilk defa 2005’de Royal Academy’de gerçekleşen “Turks” sergisi sırasında karşılaştım. Hemen o anda inanılmaz bir şey keşfettiğimi anlamıştım. O zamandan bu yana İstanbul’da birkaç sanat programının parçası oldum ve bıkıp usanmadan bu projeyi hayata geçirmeye çalıştım. Fakat projeyi gerçekleştirmek için gereken fikirleri ancak bakışımı insanlardan ayırıp şehre yönelttiğimde ve şehre bir metafor olarak bakmaya, onun mimarisine, sokak diline, günlük hayatın detaylarına dikkat etmeye başladığımda buldum.  

Bu sergiden sonra yapmak istediğin ilk şey?

İlk işim kısa bir tatil olacak ancak aslında dürüst olmam gerekirse bu sergi projenin başlangıcını simgeliyor. Gelecek sene sergide yer alan tüm işler, üstlerine kendi atölyemde olmadığım için üretmekte zorlandığım bazı heykeller de eklenerek benim yaşadığım Sheffield şehrindeki halk galerisinde solo sergi olarak açılacak. Ayrıca bu projenin bir sergi turuna çıkmasını ve bir gün İstanbul’a tamamlanmış olarak dönmesini de çok isterim. Açıkçası 14 yıllık bir süreçten sonra ne Siyah Kalem’i ne de Türkiye’yi ve burada yaşayan harika insanlarla kurduğum ilişkileri geride bırakmak için hiç acelem yok.