Ne katı ne sıvı, ne yarım ne tam: Alakok

Geçtiğimiz sene yola çıkan ya da yeni takibe aldığımız; kimi bireysel kimi ise ekip hâlinde çalışan yerli tasarımcı ve üreticilerle konuştuk. Biyoçözünür tasarımlarını Alakok markasında buluşturan Şeyla Arditti Aykın yanıtlıyor.

alakok

Siz kimsiniz? Hikâyenizi kısaca anlatabilir misiniz?

Ben Şeyla Arditti Aykın. Biyoçözünür olarak adlandırılan yani doğada kendiliğinden çözünebilen ürünler tasarlıyorum. Kahve ve çay posaları ya da meyve ve sebzelerin kabuklarından ileri dönüştürdüğüm tasarımları “Alakok” olarak adlandırdığım bir platform üzerinden meraklılarına sergiliyorum.

Alakok, Türk Dil Kurumu sözlüğüne de girmiş Fransız kökenli bir kelime; rafadan yumurta anlamına geliyor. Adından da anlaşılacağı gibi ne katı ne sıvı, ne yarım ne tam bir hâl durumudur alakok. Kendine özgü çizgilere sahip; “mükemmel olmayanı sevme ve onu olduğu hâliyle kabul etmenin güzelliği” felsefesi ile yola çıkan, hayal gücü ile süslenip somutlaşan bir oluşum.

Nasıl ve neden bu yola çıktınız? 

Kabukları objeye dönüştürme fikri Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde okurken forecast tasarım platformlarından birinde gördüğüm “yenilebilir su” projesini merak etmem ile başladı. Bu projede plastik kaplara artık gerek kalmayacağı, yenilebilir paketlemenin hızlanacağından bahsediliyordu. Plastik ambalajlar ve alternatifleri hakkında okuduklarımdan etkilenip, “Ben de yapabilir miyim acaba?” diye sormaya başlayıp amatörce evde denemeler yapmaya başladım.

Deneylerim zamanla daha da gelişti ve tasarımlar artık, evde kendime ve tanıdıklarıma hediye olmaktan çıkıp daha geniş kitlelere ulaşmaya başladı. Doğaya ne kadar katkı sağlarsam o kadar iyi diye düşünüyorum. 2019 yılında başladığım bu oluşum hâlâ gelişmekte ve duyarlı markalar ile birlikte büyümekte.

alakok
alakok

Tasarımlarınızı / ürünlerinizi kimler alıyor? 

Her Alakok ürünü bir ileri dönüşüm projesi. İşlevselliğini yitirmiş, amacından farklı olarak kullanılabilecek meyve, sebze kabuğu ve posalar birer objeye dönüşüyor. Doğal karışımların renklerini taşıyor. Çanak, tütsülük, mumluk, takılık vb. kullanım alanları dışında kuru gıda ya da yağlı kağıt ile birlikte yemek sunumlarında da kullanılabilir.

Ürünlerinizi alanlar, neden alıyorlar? 

Alakok’a gelen güzel geri dönüşlerden, insanların artık az atık üretme ve doğayı iyileştirme adımları konusunda daha fazla sorguladığını görüyorum.

Tabii sektördeki ileri dönüşüm projelerini destekleyen markaların artması da farkındalığın yükselmesini sağlıyor. Örneğin, çevremdeki birçok kişi evsel atıkları kullanma alternatifi arayışına girdi. Alakok ile karşılaşan işletmeler, projeye katılmak istediklerini iletiyorlar. Bu sadece ticaretten öte, bir sosyal sorumluluğun da parçası.

Bence bir kere sorguladınız mı artık geri dönüşü olmuyor. Bu sebeple Alakok, kendi alanında çözümler üretmeye, atığı azaltmaya destek olacak tasarımlar geliştirmeye devam edecek. Biz gelecek için heyecanlıyız.

Yakın dönemde radarımıza girmiş 16 yerli tasarımcı ve üretici dosyasının tamamını Bant Mag. No:77’de okuyabilirsiniz.