Algiers, Adamlar ve bu hafta başka ne dinlesek?

Yazı: Cem Kayıran, Elif Öz, Güven Yalın

Algiers yeni albüm geri sayımını Samuel T. Herring ve Jae Matthew eşlikli şairane bir şarkıyla sürdürüyor. Adamlar, Harekete kimse mâni olamaz. serisinin dört şarkılık ikinci bölümüyle aramızda. Goldfrapp’in sesi Alison Goldfrapp, kariyerinin ilk solo teklisini serbest bıraktı.

Taze yayımlanmış albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen çalma listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.

TEKLİ: Algiers – I Can’t Stand It (feat. Samuel T. Herring & Jae Matthew)
(Matador Records)

Algiers, şarkılarında zamanı büktüğünü hissettiren gruplardan. Distopyayı çağrıştıran seslerle yonttukları diskografilerinin dördüncü uzunçaları SHOOK için geri sayım heyecan verici düetlerle sürdürüyor. Bu kez yanlarında Future Islands solisti Samuel T. Herring ve Boy Harsher’dan Jae Matthew var. Yaylı partisyonları ve distort beatleriyle, kayıpla baş etmeye dair kaotik ama şairane bir anlatı vadediyor “I Can’t Stand It”. Yeni Algiers albümüyle 24 Şubat’ta buluşacağız.

ALBÜM: Mac DeMarco – Five Easy Hot Dogs
(Mac’s Record Label)

Atlayın, yola çıkıyoruz! Tamamının enstrümantal parçalardan oluşan Five Easy Hot Dogs, Los Angeles’tan Utah’a uzanan yolculuğu sırasında Mac DeMarco tarafından alınan kayıtları albümleştiriyor. Gezintisi sırasında farklı kişilerle tanıştığını söyleyen jizz jazz ustası, kayıtları otel odalarında ve yolculuk sırasında tanıştığı insanların evlerinde yapmış. Yanına aldığı ekipmanları mümkün olduğunca taşınabilir tuttuğunu belirten DeMarco yolculuğa çıktığında, albüm hakkında ne bir taslak fikrin, konunun ya da tınının olduğunu; her şeyin yolculukta geliştiğini belirtiyor ve ekliyor: “Bu albüm yatıp yuvarlanmak nasıl hissettiriyorsa öyle hissettiriyor.”

TEKLİ: Miya Folick – Get Out Of My House
(Stop Talking)

Miya Folick’in martta buluşacağımız ikinci stüdyo albümü için yazdığı ilk parçalardanmış “Get Out Of My House”. Yazarken aklında bir insan olsa da parçanın aynı zamanda spesifik bir kötü alışkanlık ve kötü hisle ilgili olduğunu söylüyor sanatçı. Dinamik bir davul yürüyüşü ve baskın gitarların üzerine kurulu şarkı; size kötü gelen şeyleri evinizden, hayatınızdan, kendinizden kovarak yalnız başına daha iyi olduğunuzu fark edip özgürleşmeye çağırıyor.

TEKLİ: KASKADYORI – Zamanla
(Lin Records)

Ediz Hafızoğlu, Barış Çakmakçı ve Gökhan Şahinkaya’dan oluşan KASKADYORI, 2023’ün ilk teklisiyle karşımızda. Söz ve müziği Ediz Hafızoğlu’na ait parçada trompetiyle Barış Doğukan Yazıcı’yı da dinliyoruz. Dinamik bir beat üzerine süzülen arpejlerle düşsel bir âlemin kapısı aralanıyor, daha da derinlere dalmaya davet ediyor “Zamanla”. 

EP: Liam Mour – Angel High
(Ode To Youth)

Bugüne dek ambient / electronica sularında gezinen Liam Mour, dört şarkılık yeni EP’siyle dans pistlerini ve gece kulüplerini gözüne kestirmiş. Yanlış anlaşılma olmasın, sindirmesi öyle pek de kolay olmayan duygular yine yerli yerinde. Noraa’nın vokalleriyle tüylerin diken diken olduğu açılış şarkısı “Can’t Get U Off My Mind” için “Bugüne dek yazdığım en kişisel parça” yorumunu yapmış Berlin’de yerleşik müzisyen. 

TEKLİ: Rain Lab – Zaman Yolcusu
(Nuhado Records)

Şarkının konu başlıklarının soyutlanma ve benliğin yitirilmesi gibi güncel sıkıntılar olduğuna bakmayın; Rain Lab yine bildiğimiz enerjik ve parlak hâliyle aramızda. 90’lara selam çakan prodüksiyon anlayışıyla sinematik katmanları bir araya getiren ikili, hikâyeciliğini sağlam bir zemin üzerinde inşa ediyor.

TEKLİ: Acid King – Beyond Vision
(Blues Funeral Recordings)

San Franciscolu stoner metal grubu, kuruluşunun 30. yılını kutluyor 2023’te. Üçlünün sekiz yıllık sessizliğini bozmak için zemin müsait anlayacağınız. Yoldaki albüme ismini veren ilk tekli “Beyond Vision”, saç döktüren doom riffleri ve Lori S.’in reverb’e boğulmuş vokalleriyle 60’lar psikedelisine de göz kırpıyor. Bir kez daha prodüktör Billy Anderson’la stüdyoya giren ekibin yeni albümü martta yayında olacak. Yedi şarkıdan oluşan albümde başlangıçlar ve sonların tam anlamıyla iç içe geçtiği bir akış bekliyor dinleyicileri. 

ALBÜM: Belle and Sebastian – Late Developers
(Matador) 

1996’dan beri aktif olan grup, son dönem işlerinde olduğu gibi bu kayıtta güncelliklerinden ödün vermeden dönüp gençlik yıllarını yad etmenin bir yolunu buluyor. Pete Ferguson, nam-ı diğer Wuh-Oh işbirliğinden doğan, albümün çıkış teklisi “I Don’t Know What You See In Me” kalan on şarkıdan ve grubun önceki işlerinden tarz olarak büyük ölçüde ayrılsa da “Juliet Naked”, “Do You Follow” ve albümün bir kapsüle sıkıştırılmış hâli “When We Were Young”da alışık olduğumuz Belle and Sebastian sound’unu en cilalı şekliyle bulmak mümkün. 

ALBÜM: Indefinite Time Period – Bizi Hatırla. Çünkü Biz De Yaşadık, Sevdik Ve Güldük
(Mevzu Records)

Grubun ismine yaraşır şekilde, yaklaşık sekiz yıl önce kaydedilmiş ve üzerimize salınmak için doğru zamanı beklemiş bir gizem. 15 dakikalık iki parçadan oluşan albüm, screamo ve ambient stillerine sırtını yaslasa da nihai karışıma doğu makamları, senfonik ve elektronik katmanlar da sızmış. Daha önceleri Lost In Bazaar, Noisy Sins of the Insect, Sakatat ve Stevan Filbovic gibi gruplarıyla tanıdığımız Burak Meral, Onur İlhan ve Alper Erkut üçlüsünden oluşan Indefinite Time Period, çağırdığı duyguların üzerinize yapıştığı ve kolay kolay çıkmadığı bir ses âlemi yaratıyor.

TEKLİ: Alison Goldfrapp & Claptone – Digging Deeper
(BMG) 

Goldfrapp’in vokalisti olarak tanıdığımız ve genelde iş birliklerinde isminizi gördüğümüz Alison Goldfrapp’in Alman prodüktör Claptone ile yayımladığı ilk “solo” tekli dans pistlerini kasıp kavurma niyetinde. Müzisyen, parçasının onda uyandırdığı hisleri şöyle anlatıyor: “Muhteşem derecede sıcak, esintili bir gecede havada zahmetsizce süzülerek hayallerimin adasındaki mutlu bir dans pistine varıyorum.”

ALBÜM: Kali Malone (featuring Stephen O’Malley & Lucy Railton) – Does Spring Hide Its Joy
(Ideologic Organ)

Tematik ve drone temelli ses bütünleriyle defalarca büyüsüne kapıldığımız Kali Malone’un, pandeminin ilk döneminde kaydedilmiş albümü. Çiçeklerin açması ve yeniden uyanışla kodlanan bahar aylarına farklı bir açıdan bakıyor ve mevsimi yalnızlıkla, hareketsizlikle bağdaştırıyor. Gitarda sayısız drone / doom projesinin ardındaki isimlerden Stephen O’Malley, çelloda ise İngiliz müzisyen Lucy Railton; bu tasviri mümkün kılan dokunuşlarla Kali Malone’a eşlikçi.

EP: Second – biz bi şarkı olamadık
(Dammit Records)

Pop-punk sahnesinin köklü grubu Second, yeniden doğduğu 2020’den bu yana kısa aralıklarla yeni kayıtlar savuruyor üzerimize. Adını yayımlanma sürecinde yaşananlardan alan biz bi şarkı olamadık adlı EP’sini geçtiğimiz günlerde paylaştı Second. Boşluklu ama eksiksiz bir deneyim için YouTube’u tercih edebilirsiniz. Süreci solist Özgün Semerci’den dinlemek için de buraya.

ALBÜM: John Cale – MERCY
(Domino Recording Co.)

The Velvet Underground günlerinden beri farklı ifade biçimlerini deneyimlemeyi John Cale, bu albümde ilhamını Laurel Halo, Weyes Blood, Sylvan Esso, Animal Collective gibi beraber çalıştığı müzisyenlerden alıyor. Asla ilk dinleyişte anlaşılan sözler yazmayan Cale, bu albümde de kapalı cümlelerinden anlam çıkarma işini dinleyiciye bırakıyor. Avangart bir ses dünyasına imza atan, üst üste binmiş synth katmanlarıdan kaçınmayan müzisyenin 80 yaşında kendini yenilemekten vazgeçmemesi başlı başına ilham verici. 

ALBÜM: Kaptan Kadavra – Mental Yara
(Bağımsız)

Groove ve death metal arasında mekik dokuyan Ankaralı grup Kaptan Kadavra’dan ikinci albüm. Nazik bir açılış yaparak “Hepimiz insanız” hatırlatmasında bulunan Mental Yara, sonrasında farklı insanlık hâllerini çığlık çığlığa masaya yatırıyor. Sıkı riffler, nabız yükselten senkoplar ve sürükleyici bir kurguyla yaklaşık 45 dakika boyunca sağa sola savuruyor dinleyeni. Basçı Gürkan Gürler kapak görselinde yine harikalar yaratmış.

TEKLİ: London Brew – Miles Chases New Voodoo in the Church
(Concord Jazz)

Nubya Garcia, Shabaka Hutchings, Dave Okumu, Tom Skinner gibi yeni nesil caz yıldızlarını bir araya getiren London Brew projesinin aynı adlı uzunçaları 31 Mart’ta yayında olacak. Concord Jazz etiketli koleksiyon, Miles Davis’in 1970 çıkışlı klasik albümü Bitches Brew’a bir saygı duruşu olarak tasarlanmış. İlk tadımlık, Davis’in Jimi Hendrix’e yazdığı gazelin bir yorumu.

ALBÜM: Ladytron – Time’s Arrow
(Cooking Vinyl)

Son olarak 20 yaşına giren Light & Magic albümü için nostalji yaptıran bir reissue ile karşımıza çıkan İngiltere electro-pop sahnesinin köklü grubu Ladytron, yeni yılı yeni bir albümle karşıladı. 10 şarkılık albümün ateşini geleceğin distopyayı alt edeceğine yönelik beslenen umut yakmış. Düşsel, ağır ağır kavrulan ve zamanla kusursuz bir şekilde örtüşen bir kayıt.

ALBÜM: Tuulikki Bartosik – Playscapes
(Efni Records)

Fin akordeonist ve besteci Tuulikki Bartosik, hayatının farklı dilimlerini ve kat ettiği farklı yolları masaya yatırmış ve her birine sonik karşılıklar inşa etmiş. Derinlikli ve daima dönüşen bir işitsel kurguyla Playscapes treni Finlandiya’dan Japonya’ya, İngiltere’den İsveç’e farklı durakları kat ediyor. Alan kayıtları, yöresel melodiler ve gergin sekanslar bir arada.

TEKLİ: Arlo Parks – Weightless
(Transgressive Records)

Sözü direkt Arlo Parks’a bırakıyoruz: “Bu şarkı, size yalnızca küçük bir sevgi kırıntısı veren birini derinden önemsemenin acı verici deneyimini çevreliyor. Aniden bu kişi sebebiyle sınırlarınızın köreldiğini fark etmek ve kendinizin daha parlak bir versiyonuna ulaşmak için yavaş bir yolculuğa çıkmakla ilgili.”

TEKLİ: Bar B – Black Coin
(SAVANA / Warner Music Türkiye)

2019’dan bu yana SAVANA bünyesinde üretimlerini sürdüren İstanbullu rapçi Bar B’nin, konserlerinde hep bir ağızdan söylenen ve epeydir yayımlanması beklenen “Black Coin” parçası artık aramızda. Sözlerinde Tarkan’a da İstanbul mahallelerine de selam çakan parça, dancehall / afro-swing prodüksiyonuna karanlık bir enerji enjekte ediyor.

TEKLİ: Frozen Clouds – İçimdeki Sesleri
(Eingang Records)

Ekim ayında yayımlanan ikinci stüdyo albümleri Kalbime İnanıcam’da ayrıksı janrlar arasında mekik dokuyan Frozen Clouds, albümden bu yana ilk teklilerinde de bu yaklaşımı sürdürüyor. Karanlık bir atmosferde yankılanan isyankâr sözlerin hızlıca dile yapışacağına şüphe yok. Kadıköy çıkışlı ekip, bu kez içlerinde susmayan seslere yöneltilmiş bir isyan çığlığı yükseliyor. Finale vardığınızda ise usulca yakanızı bırakıyor.

ALBÜM: The C.I.A. – Surgery Channel
(In The Red Records)

Söz konusu Ty Segall ise yeniliklerin asla bitmeyeceğine geçtiğimiz yıllarda birçok kez tanık olduk. Taptaze projesi The C.I.A.’de eşi Denée ve Cairo Gang üyesi Emmett Kelly’yle karşımızda modern rock’n’roll’un yıldız figürü. Albümün ilham havuzu alabildiğine geniş: Krautrock numaraları, grunge titreşimleri, 70’ler patlamaları; Surgery Channel’da hepsine yer var. 

EP: Adamlar – Harekete kimse mâni olamaz. Part II
(Sony Music Türkiye)

İlk bölümünü 2021’de dinlediğimiz ve Adamlar’ın ses dünyası için yepyeni patikalar çizen Harekete kimse mâni olamaz. EP’sinin devam anlatısı. Besteleri Tolga Akdoğan’a ait dört parçanın düzenlemesinde Akdoğan ve Emre Malikler birlikte çalışmış. Yine günlük hayattan, kolektif ruh hâllerinden bahsediyor Adamlar. Favorilerimizden “Okyanus”a kulak verelim: “Garip bi’ şeydir hatırlamak.  Uçak camından bana bakan gelecek ve geçmişten atak yapar. Yenilirim her seferinde. Ve tekerlek döner.”

TEKLİ: GoGo Penguin – Glimmerings
(XXIM Records)

9 Şubat’ta Nilüfer Caz Festivali’nin açılışını yapacak Manchester çıkışlı deneysel caz üçlüsü GoGo Penguin, yolculuğunda yeni bir sayfa açacağını ifade ettiği yeni uzunçaları Everything Will Be OK’i 14 Nisan’da yayımlayacak. İngiliz profesör Anil Seth’in Being You kitabından ilhamla yazılan ilk tekli “Glimmerings”, kısa bir tuşlu temasından filizlenmiş ve grubun çok katmanlı ve girift ifade biçimine bürünmüş.

ALBÜM: The Murder Capital – Gigi’s Recovery
(Human Season Records)

Son yıllarda fokurdayan Dublin post-punk sahnesinden The Murder Capital’ın ikinci uzunçaları. 12 şarkıya bölünen 45 dakikada hem kederlendiriyor hem coşkuyla dolup taşırıyor hem sakinleştiriyor. John Congleton imzalı prodüksiyonuyla da sözleri ve şarkı kurgularıyla da çeşitlenmeyi önceliklendiren bir grubun elinden çıktığını her ânında hatırlatıyor.

TEKLİ: Heather Woods Broderick – Crashing Against the Sun
(Western Vinyl)

Geçtiğimiz yıl enstrümantal çello albümü Domes’u yayımlayan Portlandlı müzisyen Heather Woods Broderick, son olarak melankoliyi sonuna kadar damıtan “Blood Run Through Me” teklisini yayımlamıştı. 2023’teki ilk teklisi, aynı zamanda bir albüm habercisi. Prodüksiyonunu D. James Goodwin’le birlikte üstlendiği Labyrinth için 7 Nisan’a randevu veren Broderick, parlak synth tonlarıyla bir dream pop güzelliğiyle karşımızda bu kez. Şarkı, bugünün gerçekleriyle uzlaşmak ve geleceğin tüm olasılıklarını kucaklamak hakkında.