Çevresel ses farkındalığını artıran sergi: Asemic Sound Mappings

Elektro akustik müzik kompozisyonu, video sanatı, grafik notasyon, fotoğrafçılık, enstalasyon ve yeni medya dâhil çok çeşitli ortamlarda işler üreten Felix-Antoine Morin; kurgu ve soyutlama sayesinde gerçekliği farklı algı alışkanlıkları yaratacak görsel ve sessel imgelere dönüştüren bir sanatçı. Farklı mimarilerde, farklı tarihlerde, birbirinden habersiz ya da birbirine alışkın çevrelerde iç içe geçen akustik ortam deneyimleri onu bir repertuar yaratmaya teşvik ediyor. Çok duyulu eserleri; dünyanın temsillerini olağandışı, gerçekçi veya farklı ölçeklerde yeniden oluşturulmuş evrenlere dönüştürüyor. Oluşan manzaralar müzikal formlarını sanatçının repertuarından alıyor ve birer grafik notasyona dönüşüyor. 

Karşı Sanat Çalışmaları‘ndan Melis Bektaş küratörlüğünde, Félix-Antoine Morin’in Türkiye’deki ilk kişisel sergisi Asemic Sound Mappings sanatçının performansıyla 12 Şubat’ta açılmıştı. İsminde geçen “asemik”,  “belirli bir anlam içeriği olmayan” veya “en küçük anlam birimi olmayan” mânâsına geliyor ve asemik yazıda okuyucunun doldurması, yorumlaması için bırakılan bir anlam boşluğu ortaya çıkıyor. Bu boşluk sergide deneyimlenebilen, soyut bir sanat eserinden anlam çıkarma yöntemine benzetilebilir. 

Asemic Sound Mappings’te Morin’in müzikal ve resimsel duyarlılıklarını aynı anda ifade eden, kendi boşluğunda hareket ederek yüzeyde ritim yaratan, katmanlı resimlerine yer veriliyor. Dinleyicinin ve izleyicinin geçmiş deneyimi, çağrışımları, içinde olduğu zamanı ve mekânı kavrama güdüsü sanatçı tarafından uyandırılıyor. Serginin tamamındaki performans, çevresel ses farkındalığını artırma ve başka algı açıklıkları yaratma ihtimali taşıyor. 

Asemic Sound Mappings, 12 Mart’a kadar Karşı Sanat Çalışmaları’nın Beyoğlu’ndaki mekânında ziyaret edilebiliyor.