Hayatın engebelerinde: Ayfer Tunç - Kuru Kız

Yazı: Olcay Özer

Ayfer Tunç, Mart 2023’te Can Yayınları etiketiyle yayımlanan son romanı Kuru Kız ile okurlarını taşranın karanlığından alıp dünyanın bir ucuna götürüyor. 

Ne hakkında? Hikâye ne? 

Kuru Kız’ın müthiş ve sürükleyici bir hikâyesi yok ama okunacak ve acıyı hissettiren bir konusu var. Yıllarını kayıplarla geçiren, kayıplara rağmen var olmayı öğrenen bir kadının trajikomik hikâyesi. Hikâyenin baş karakteri “kuru kız” önce annesini sonra babasını sonra da kardeşini kaybediyor. Annesinin ölümünden sonra geriye kalan babasına ve kardeşine bakım verme sorumluluğunu üstleniyor. Roman boyunca “kuru kız” küçük bir mahalleden ve kısıtlı hayatından merakı ve öğrenme arzusu ile sıyrılıyor. Hikâye de boğucu bir mahalleden Arjantin’e uzanan bir yolculuğu resmediyor.

Okumadan önce bilmemiz gerekenler 

Roman dünyanın sonu diye bilinen Ushuaia’da başlıyor. Hikâye boyunca dünyanın sonu gelmiş gibi hissettirecek trajedileri ardı ardına sıralayan Ayfer Tunç bizi hikâyenin başında dünyanın sonunda umut ve mutlulukla karşılıyor, kafasına koyanı yapan bir kadının portresini çizmeye başlıyor.

Kitaba dair en çok neyi sevdin?

Kitapta kimsenin ismi yok; kuru kız, anne, baba, kardeş, köfteci, fesat yenge, dayı… Bu özel isimsizlik hikâyeye sade bir okuma imkânı veriyor. 

Yazıma dair neler söyleyebilirsin? 

Roman Ayfer Tunç’un tüm kitaplarında olduğu gibi çok akıcı, bir çırpıda kendini okutuyor. Takibi kolay, birinin hayatının engebelerine dair duyulan merak ile sürüklerken vicdan azabı duyuruyor ama “kuru kız”ın feraha çıkacağı günlere de meraklı bir yolculuk yaptırıyor.

Kısa sürede sürüklenerek mi okudun? Yoksa biraz sürünerek mi? 

Bir çırpıda okunan bir pazar akşamüstü ya da sahil kitabı.

Okurken hiç Google’ladığın şeyler oldu mu? 

Ushuaia şehri nerede? Gerçekten dünyanın sonu olarak mı anılıyor?

Kitabın ismi hakkında ne düşünüyorsun? 

Kitabın ismi baş karakterin fiziksel özelliklerine işaret ettiği kadar, “kuruyan” hayatına da dokunuyor. İncelikli bir başlık ama dünyanın sonu olarak anılan şehirde açılan bir romana, yeni hayata ve umutlara dair bir başlık da yakışabilirdi.

Bu kitabı seven şunları da sever.

Bu kitabı seven yazarın Dünya Ağrısı ve Suzan Defter kitaplarını da kesin sever.