Back to Black, Tereddüt Çizgisi ve bu hafta başka ne izlesek?

Yazı: Burcu Teker

Vizyon takviminden ve farklı platformların kataloglarından film, dizi, belgesel ve şov tavsiyelerimizi içeren ne izlesek seçkimizde Sam Taylor-Johnson’ın Amy Winehouse anlatısı Back to Black, Selman Nacar’ın festival favorisi son filmi Tereddüt Çizgisi, Radu Jude imzalı kara komedi Do Not Expect Too Much from the End of the World ve dahası yer alıyor.


Back to Black (Vizyon, 3 Mayıs)

Nedir: 2015’teki Amy ve 2018’deki Amy Winehouse: Back To Black dâhil olmak üzere birçok izinsiz çalışmadan sonra müzisyenin ailesinden onaylı ilk Amy Winehouse filmi. Londralı müzisyenin kariyerinin ilk yıllarına, hayatının inişli çıkışlı dönemlerine ışık tutarken, onu bu denli özel kılan noktaları da yansıtmayı vadediyor. Başrolde Industry dizisi ile tanınan Marisa Abela’nın yer aldığı yapımda senaryoyu kaleme alan isim BAFTA ödüllü Matt Greenhalgh, reji ise Sam Taylor-Johnson’a emanet.

Neye benzer: Özel röportajlar, kişisel hatıratlar ve güncelerde karalananlar doğrultusunda bu olağanüstü yeteneğin göğüslediklerine ve Winehouse ailesinin Amy’nin fırtınalı başarısına uyum sağlama mücadelesine bakış atan gazeteci Daphne Barak’ın Saving Amy kitabı.

Kimler var: Kısa yaşamına rağmen ardında büyük bir miras ve derin izler bırakan Amy Winehouse’un yaşantısına Nick Cave – Warren Ellis ikilisinin dokunaklı besteleri eşlik ediyor.

Tereddüt Çizgisi (Vizyon, 3 Mayıs)

Nedir: Avukat Canan’ın masum olduğuna inandığı ve uzun süredir savunduğu bir cinayet zanlısının hüküm duruşması gününde kendi vicdanıyla yüzleşmek zorunda kalmasının hikâyesini anlatan film. Prömiyerini Venedik’te yapan Tereddüt Çizgisi, son olarak 43. İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışması’nda da En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu ve FIPRESCI ödüllerine uzandı.

Neye benzer: Ahlâki karar verme dilemması Nacar’ın filmografisinin mücevherlerinden İki Şafak Arasında filminde de oldukça güçlü biçimde işlenmişti.

Kimler var: Başrolde izlediğimiz Tülin Özen’in yanı sıra Oğulcan Arman Uslu, Gülçin Kültür Şahin, Vedat Erincin ve Erdem Şenocak kadroda. Senaryosu da bizzat yönetmen Selman Nacar tarafından yazılmış. Nacar ve oyuncu kadrosu, 8 Mayıs akşamı Bant Mag. Havuz / Bina’da gerçekleşecek söyleşide konuğumuz olacak. Okan Urun’un moderatörü olacağı etkinliğe dair detaylar burada.


BUNLAR DA VAR! 
Gözden kaçmasın

The Contestant (Hulu, 2 Mayıs)

Nasubi lakaplı, Tomoaki Hamatsu isimli genç bir komedyenin 15 ayını bir başına ve çıplak geçirip tamamen şans eseri hayatta kalarak dünyanın ilk reality şov yıldızlarından birine dönüşmesinin etik dışı, acımasız, rahatsız edici öyküsünün belgeseli. Susunu! Denpa Shōnen şovu; Tokyo’daki küçük bir apartman dairesinde, yayına girildiğinden haberi olmadığı bir ortamda katıldığı çekilişlerden kazandıklarıyla yaşamak zorunda olduğu sınavlara tabi tutulan Hamatsu’ya hayal edemeyeceği bir şöhret getirirken, karşılığında aldıkları komedyenin mental ve fiziksel sağlığı olmuş. Arşiv görüntüleri ve röportajlardan oluşan belgeselde yönetmen Clair Titley, şov esnasında ve sonrasında yaşananların üzerine giderken, tartışılan kritik sorulardan biri de seyircinin ne kadar suç ortağı olduğu.

Hacks – 3. sezon (HBO Max, 2 Mayıs)

Debra ve Ava’nın yolunu gözleyenlere müjde! Sektördeki yerini kaybetmek istemeyen efsanevi bir Las Vegas komedyeni ile iş arayan genç bir yazar üzerinden, iki kadının komedi dünyasında ayakta durma deneyimine yakından bakmıştı ilk iki sezonuyla Hacks. Cinsiyet ve yaş ayrımcılığının yanı sıra mizahın doğası ile değişimine dair söylediği kulak kabartılası cümleler, bir kez daha Jean Smart’ın duygu durumlarında ustalıkla vites değiştiren incelikli performansıyla anlam kazanmak üzere. 6 Emmy ödüllü komedi dizisinin buruk bir sonla final yapan ikinci sezonun ardından, dizinin yaratıcılarından Jen Statsky yazar ekibine yeni sezonda birbirleriyle ve kendileriyle yüzleşmeye zorlanmaları suretiyle ikilinin arasındaki ilişkinin farklı tonlarını gösterme şansı verdiğini söylemiş.

Unfrosted (Netflix, 3 Mayıs)

Altın Küre’den Emmy’ye, kariyerine 20’nin üstünde ödül sığdıran; kendisinin kurgusal bir versiyonunu canlandırdığı komedi hiti Seinfeld’in mimarı komedyen Jerry Seinfeld’in yazıp, yönetip ve başrolüne hayat verdiği biyografik komedi draması. Film 1963 Michigan’ında, Kellogg’s ve Post gibi kahvaltı sektörü devlerinin hızlı sabah atıştırmalığı hususunda reform yaratacak yeni bir tatlı çeşidi için birbirleriyle girdikleri kıyasıya rekabet ekseninde dönüyor. Oyuncu kadrosunda Melissa McCarthy, Jim Gaffigan, Amy Schumer ve Hugh Grant de var.

Nu astepta prea mult de la sfârsitul lumii / Do Not Expect Too Much from the End of the World (MUBI, 3 Mayıs)

Radu Jude’nin yazıp yönettiği, 96. Oscar Ödülleri’nde Romanya temsilcisi olan kara komedi. İki bölümüden oluşan; absürt, hiciv ve türlü ironi ile harmanlanmış tavizsiz, çarpıcı bir toplumsal eleştiri bütünü yapımda, bir yanda çok uluslu bir şirket tarafından sipariş edilen iş güvenliği temalı videoya uygun cast’ı oluşturmak için Bükreş’te kendi iş güvenliğinin esamesi okunmayacak koşullarda direksiyon sallamak zorunda kalan yorgun, bitkin ve bıkkın Angela’yı takip ediyoruz. Diğer yanda ise yıllar öncesine ait bir filmde, müstakbel eşiyle yine Bükreş yollarında tanışan taksi şoförü Angela odakta. Zeynep Naz Günsal’ın filmin başrol oyuncusu Ilinca Manolache ile yaptığı röportaj buradan okunabilir.

Star Wars: Tales of the Empire (Disney+, 4 Mayıs)

Ahsoka’nın baş kötü karakteri, intikam peşinde Star Wars evrenini arşınlayan Morgan Elsbeth ve karanlık tarafı seçen eski Jedi Barriss Offee ikilisini bugüne getiren durumlar ile hızla değişen galaksideki rollerini merkezine alan Dave Filoni işi mini seri. Ağırlıklı olarak Elsbeth’in hikâyesindeki boşlukları doldurarak karakteri katmanlandırmaya niyetli animasyonun seslendirme kadrosunda göze çarpan isimler ise Meredith Salenger, Rya Kihlstedt, Jason Isaacs.


Senna
Hâlâ izlemediyseniz

*Soluk (MUBI, 28 Nisan)

*The Fable (Disney+, 28 Nisan)

*Senna (MUBI, 1 Mayıs)

*Ammonite (Apple TV+, 1 Mayıs)

*Barbarian (Netflix, 2 Mayıs)

*Ölümlü Dünya 2 (Netflix, 3 Mayıs)