#BlackLivesMatter #GeorgeFloyd

George Floyd’un 25 Mayıs’ta polis tarafından katledilmesiyle ABD’deki öfke ve isyan ülkenin batısından doğusuna sokaklarını “I can’t breathe” (Nefes alamıyorum) sloganı altında ele geçirdi. Dünyanın pek çok kentinde de insanlar #BlackLivesMatter protestocularına destek olmak için sokaklara çıkıyor, dayanışmalar örgütlüyor, sosyal medya üzerinden ve yaratıcı girişimlerle seslerine ses katıyor. Bu topraklarda da Barış Çakan adlı gencin Ankara’da nefret cinayetine kurban olduğunu öğrendiğimiz bir 1 Haziran’a uyandık…

Aşağıda ABD’den büyüyerek dünyayı etkisi altına alan ırkçılığa karşı isyanın kültür sanat ve spor dünyasındaki yankıları bir araya getiriyoruz. (Güncellenen içerik.)

OutKast üyesi müzisyen ve aktör Andre 3000, Movement 4 Black Lives oluşumunu desteklemek amacıyla yeni bir tişört serisi satışa çıkardı. 13 farklı tişört tasarımı, 2014’teki OutKast turnesi için hazırlanmış seride yer alan ve ırkçılığa karşı önemli mesaj ve sorular barındıran söylemleri merkezine alıyor. Sistematik ırkçılığa karşı verilen mücadelede bunun ufak bir adım olduğunu söyleyen Andre 3000’ın tişörtlerine buradan göz atabilirsiniz.

17 Haziran’da yeniden başlayacak İngiltere Premier Lig’in takım kaptanları sanal bir toplantı yaptı ve maçlardan önce Black Lives Matter hareketini destekleyecek eylemler yapma konusunda bir karar aldı. Lig yönetimine bu kararını ileten kaptanlar, kendilerinin engellenmemesi konusunda bir çağrıda bulundu. Zira 2018’de Manchester City’nin Katalan antrenörü Pep Guardiola, maça çıkarken ülkesinde cezaevine atılan Katalan politikacılara desteğini gösterme için sarı kurdele taktığı gerekçesiyle lig tarafından para cezasına çarptırılmıştı.

Global müzik endüstrisinin önemli paydaşlarından temsilcilerin bir araya gelmesiyle oluşturulan The Black Music Coalition, endüstrinin yönetici ve karar mercilerine ithafen kaleme alınmış bir açık mektup yayımladı. Dünya genelinde yaşananların uzun süredir siyah toplumun maruz kaldığı sistematik ırkçılığın bir dışavurumu olduğu belirtilirken, sektörde bu anlamda olumlu adımların atılması ve sistemin değişmesi için neler yapılması gerektiğine dair fikir ve öneriler sıralandı ve müzik sektörünün uzun yıllardır zengin siyah kültürüne çok şeyler borçlu olduğunun altı çizildi. Mektubun tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Björk, They Might Be Giants, Chumbawamba ve Samaris gibi isimleri kataloğunda bulunduran Londra merkezli plak şirketi One Little Indian, kuruluşundan 35 yıl sonra ismini One Little Independent Records olarak değiştirme kararı aldı. Etiketin albümlerini yayımladığı Crass grubunun bir hayranının önerisiyle bu değişikliğe gittiklerini belirten kuruculardan Derek Birkett, bunun ırkçılığa hizmet eden bir hata olduğunu ve çok uzun zaman önce bu kararı almaları gerektiğini dile getirdi.

Banksy, Bristol protestolarında nehire atılan köle taciri Edward Colston heykelinin yerine ne geleceği konusunda harika bir fikirle çıkageldi. Belediye yetkililerinin heykeli sudan çıkarıp bir müzede korumak istemesinin üzerine Instagram hesabında bir paylaşım yapan Banksy, heykeli “küçük” bir güncellemeyle yerine koymayı öneriyor. Banksy’nin önerisi protestocuların gerçek boyutlardaki bronz heykellerini de ekleyerek, Colston heykelinin boynuna halatlar çekilip yerlebir edildiği ânı ölümsüzleştirmek yönünde. Kendisi bu “yeni” heykel için bir taslak da çizmiş. Tek kelimeyle müthiş! 

Portland Trail Blazers’ın yıldız oyun kurucusu Damian Lillard, geçtiğimiz yıl bir albüm de yayımladığı Dame D.O.L.L.A. mahlasıyla protest bir şarkı paylaştı. “Blacklist” isimli şarkıda Donald Trump’ı hedef alan Lillard’ın ırkçı ve yaşananlar karşısında sessizliğini koruyan beyazlara da bir çift lafı var.

“Bir köşeyi döndüğümüzü hissediyorum. Hep birlikte, sokaktaki tüm renklerle. Görevimizin ABD ve insanlık için doğru olduğunu biliyoruz.” Neil Young, Black Lives Matter hareketine desteğini dile getirdiği “Hope” (Umut) başlıklı makalesinde bu sözleri sarf ediyor. Her zamanki gibi Trump hakkında da düşüncelerini açık bir şekilde dillendiren Young, “Donald Trump’ın Amerikan rüyasını yok edemeyeceğinden” emin. Makalenin tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Memphis’in ikonik rapçisi Juicy J de yeni bir şarkı paylaşarak hem kendisinin hem de yakınlarının farklı sektörlerde karşılaştığı ırkçılığa dikkat çekti. Columbia Records’la yaşadığı problemlerin yanı sıra hapishanedeki arkadaşlarından duyduğu hikâyeler ve polisler tarafından katledilen Afro Amerikalılara değinen şarkı “Hella Fuckin’ Trauma” ismini taşıyor.

The Return isimli ilk uzunçalarıyla 2019’un en iyi yabancı albümleri listemizde iki numarada konumlanan Sampa The Great, Melbourne’deki BLM protestolarında sahne aldı. “Final Form” ve “Freedom” parçalarını seslendiren müzisyen, birlik mesajları verdiği konuşmasında “Dünyanın dört bir yanındaki sömürge sistemini yıkmalıyız” dedi.

“Sokaklarda gördüğümüz dayanışma, gelecek için hepimize umut vermeli.” Bu sözler geçtiğimiz haftalarda yeni kayıtlar paylaşacağını duyuran ABBA grubundan Björn Ulvaeus’a ait. Reuters’a bir röportaj veren Ulvaeus, “Dünya budalalarla dolu” dediği konuşmasında BLM protestolarını, #MeToo hareketine benzeterek herkesin yanındakine kendisiyle eşit gözüyle bakması gerektiğinin altını çizdi. 

Video oyun dünyasında BLM hareketine destek her geçen gün büyüyor. Itch.io tarafından duyurulan Bundle for Racial Justice and Equality paketi, tam 74 bağımsız oyunun bir araya getirildiği özel bir set. Normal şartlar altında bu oyunları edinmenin bedeli 3 bin doların üzerindeyken, destek kampanyası kapsamında bu paketin fiyatı 5 dolardan başlıyor. Gelirin tamamının yardım kuruluşları ve sivil toplum örgütlerine bağışlanacağı bu harekete, 200’e yakın oyundan daha destek geldi. Yani Bundle for Racial Justice and Equality, kısa süre sonra çok daha geniş bir derleme halini alacak.

Prince’in Baltimore’da polis nezaretinde ölen Freddie Gray için yazdığı “Baltimore” şarkısı, yeni bir lirik kliple George Floyd’un öldürülmesinin ardından başlayan protestolara destek amacıyla paylaşıldı. “Adalet yoksa barış da yok” diyen şarkının yeni klibi, müzisyenin doğum günü olan 7 Haziran’da yayımlandı.

YouTube’un farklı kültürlerden ilham verici figürlerin, yeni mezun olmuş öğrencilere ve ailelerine tebrik konuşmalarını derlediği sanal mezuniyet seremonisi Dear Class of 2020 serisinin son videosunda Beyoncé’nin 10 dakikalık bir konuşması yer aldı. Siyah kuir gençlere adadığı konuşmasında ırkçılığa ve cinsiyetçiliğe dair yapıcı mesajlar veren Beyoncé, şu sözlerle umut ve motivasyon aşıladı: “Eğer ‘öteki’ olarak tanımlanan ve merkez sahnede olma şansı yakalayamayan bir grubun parçasıysanız; kendi sahnenizi yaratın ve sizi görmelerini sağlayın! Kuirliğiniz çok güzel. Siyahlığınız çok güzel. Tutkunuz, anlayışınız, sizden farklı olan insanlar için verdiğiniz mücadele çok güzel.”

12 Haziran’da yeni filmi Da 5 Bloods’la karşımıza çıkacak olan Spike Lee siyah sinemacıların desteklenmesi için Hollywood’daki pozisyonlara dair fikirlerini röportajında paylaştı. Cinema Blend’e konuşan yönetmen, yıllardır bu mücadeleyi verdiğini ve düşüncelerini dile getirdiğini söylüyor. Film stüdyolarının büyük kısmında yönetici konumunda siyahların olmadığını hatırlatan Spike Lee, sektörde bu yönde bir değişimin kalıcı etkileri olacağına inanıyor. Röportajı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Geçtiğimiz günlerde şehirde Black Lives Matter hareketine destek amaçlı gerçekleşen protestolarda, Bristol’la özdeşleşmiş köle taciri Edward Colston’ın heykeli yerle bir edilmiş ve nehire atılmıştı. Bristol çıkışlı grup Beak> de dayanışma amacıyla, ismini Norman döneminde İngiltere’de köleliğe karşı hareketin öncüsü olmuş piskopos St. Wulfstan’dan alan EP’sini ilk defa dijital platformda paylaştı.

Toplumsal hareketlere desteğini çarpıcı eserleriyle gösteren Banksy, Black Lives Matter protestolarına da kendinden beklendiği gibi etkileyici bir çalışmayla destek çıktı. Polisler tarafından öldürülen siyah bir kişiyi temsil eden bir anıt resmeden Banksy, bu anıtta yer alan mumun ateşiyle de tepesindeki ABD bayrağını yakmış. Instagram hesabından bu çalışmayla birlikte bir de mektup paylaşan Banksy, “İlk başta sessiz kalıp bu konuda siyahların söyleyeceklerini dinlemeyi düşündüm. Ama niye böyle yapayım? Bu onların problemi değil; benim problemim” sözlerine yer verdi.

2019’un en popüler video oyunlarından biri olan Apex Legends, yayıncısı Electronic Arts’ın duyurduğu 1 milyon dolarlık bağışın ardından oyunun içine yerleştirdiği dayanışma mesajıyla gamerlardan övgüler topladı. “İster bireysel, ister kurumlar düzeyinde olsun, ırkçılığın toplumumuzda yeri yok” diyen mesaj, toplamda 70 milyon Apex Legends oyuncusunun ekranında belirdi.

Son NBA şampiyonu Toronto Raptors, takımın oyuncuları, antrenörleri ve yöneticilerinin yer aldığı bir video paylaşarak dayanışma gösterdi. “I can’t breathe” cümlesi etrafında şekillenen video, “Sevgi ve anlayışla liderlik edin” mesajıyla sonlanıyor.

Philadelphia çıkışlı hip hop sanatçısı ve aktivist Meek Mill, ırksal eşitsizliğe değinen yeni bir şarkı yayımladı. “Otherside of America” isimli şarkı, Donald Trump’ın 2016’da siyah seçmenlere yaptığı konuşmadan bir kesitle açılıyor: “Fakirlik içinde yaşıyorsunuz. Okullarınız iyi değil. İşiniz yok. Gençlerinizin yüzde 58’i işsiz. Kaybedecek neyiniz var?”

CNN, çocuk izleyicilerine ırksal adaletsizliği anlatmak için Susam Sokağı’yla iş birliğine gitti. Cumartesi sabahı yayımlanan özel programda, popüler karakterlerden Elmo’nun babası Louie’yle sohbetini izliyoruz. Louie yaşananların özetini şu sözlerle çıkarıyor: “Ülkenin dört bir yanında farklı ırklardan insanlar, özellikle siyahlar görünüşleri, kültürleri ve kendileri oldukları için eşitsizliğe maruz kalıyor. Tanık olduğumuz şeyler, insanların ‘artık yeter’ demesinin sonucu.”

St. Vincent mahlasıyla tanınan müzisyen Annie Clark, Three Point Strategies organizasyonunun kurucusu Jessica Byrd’le gerçekleştirdiği canlı yayında, insanların Black Lives Matter hareketine nasıl destek olabileceği üzerine zihin açıcı bir sohbet gerçekleştirdi. Clark yayının bir noktasında müzik endüstrisini de uzun yıllardır siyah toplumdan fayda sağlamakla suçladı.

NBA takımlarından Milwaukee Bucks’ın oyuncuları, şehirde 7 Haziran Pazar günü gerçekleşen protestolara liderlik etti. “Bugün birlikte yürürken sesimizi yükseltelim, kendimizi duyuralım ve bizi tanımalarını sağlayalım” diyen Sterling Brown’a, Giannis Antetokounmpo, Donte Divincenzo, Robin Lopez gibi takımın diğer oyuncuları da eşlik etti.

Warner Bros., Black Lives Matter isyanına desteğini insan hakları avukatı Bryan Stevenson’ın çalışmalarına dayanan 2019 yapımı Just Mercy filmini haziran ayı boyunca dijital platformlarda ücretsiz erişime açarak gösterdi. Filmde Stevenson’ı canlandıran Michael B. Jordan da Los Angeles’taki protestolarda yaptığı konuşmasında yapım şirketlerini, ajansları ve stüdyoları daha fazla siyah çalışana yatırım yapmak konusunda aksiyon almaya davet etti. Just Mercy’yi Amazon üzerinden ücretsiz izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

MUBI Türkiye, Raoul Peck imzalı 2016 yapımı I AM NOT YOUR NEGRO filmini bu hafta sonu erişime açıyor. James Baldwin’in bitiremediği romanından uyarlanan film, Martin Luther King Jr., Malcolm X ve Medgar Evers’ın yaşamlarını ve suikastlerini aktarıyor.

The Criterion Channel, ABD’de ırkçılıkla mücadele eden kuruluşlara yaptığı bağışın yanı sıra seçkisinden siyah özgürlük hareketine değinen bir dizi filmi üyelik gerektirmeden erişime açtı. Seçkide Agnes Varda’nın Black Panthers’ı, Maya Angelou’nun Down in the Delta’sı ve Horace Jenkins’in Cane River’ı gibi önemli yapımlar var. Filmlere buradan ulaşabilirsiniz.

Bir süredir YouTube kanalından yaptığı paylaşımlarla hem evdeki uğraşlarını hem de hava durumu raporlarını (!) paylaşan David Lynch, Weather Report serisinin son bölümünde Black Lives Matter hareketine desteğini kendine özgü bir şekilde gösterdi. Kısa bir sunum yaptıktan sonra sandalyesinden kalkan Lynch, videonun kalan yarım dakikasında izleyiciyi “Black Lives Matter”, “Barış”, “Adalet” ve “Korkma” yazan bir tabelayla baş başa bırakıyor.

LeBron James ve Maverick Carter’ın kurucusu olduğu yapım şirketi Uninterrupted, ABD’de sporcuların politik ve toplumsal konulara karışmaması için kullanılan “Shut up and dribble” (Çeneni kapa ve topunu sür) cümlesinden yola çıkan kısa ve anlamlı bir video yayımladı.

2 Haziran’da gerçekleşen Blackout Tuesday hareketinin yarattığı etkinin ardından farklı platformlardan benzer “durma” eylemleri geliyor. Ünlü video oyun şirketi Rockstar Games, 4 Haziran günü popüler oyunları GTA ve Red Dead Redemption’ın çevrimiçi modlarını George Floyd’u anmak için bir süreliğine durdurdu. 

Democracy in Europe Movement 2025 bünyesinde geçtiğimiz ay kurulan ve farklı ülkelerden aktivistler, düşünürler ve politikacıları bir araya getiren Progressive International oluşumu, dayanışma çağrısı yapan bir makale yayımladı. “Dayanışma, her yerde sistemi parçalarına ayırmaktır” başlıklı makalede Noam Chomsky, Ece Temelkuran, Gael García Bernal, Aruna Roy ve Nikhil Dey’in de aralarında olduğu 20 ismin imzası var. “Şimdiki görevimiz, her zaman olduğu gibi, örgütlenmek” diyen ve dünyanın farklı noktalarındaki dayanışma hareketlerine değinen makalenin tam metnini buradan okuyabilirsiniz.

LEGO Group, sosyal medya hesaplarından yaptığı duyuruyla çocukların eşitlik hakkında bilinçlendirilmesi amacıyla 4 milyon dolarlık bir bağışta bulunacağını duyurdu. Bu bağışın yanı sıra dağıtımcılarına bir e-mail gönderen şirket, polislerle alakalı LEGO setlerinin tanıtımlarına ara verilmesi talebinde bulundu.

12 Years A Slave filmiyle Oscar kazanan yönetmen Steve McQueen, “Cannes 2020” programında da yer alan iki yeni filmi Lover’s Rock ve Mangrove’u George Floyd ve Black Lives Matter hareketine ithaf ettiğini açıkladı: “Bu filmleri George Floyd ve dünyanın herhangi bir yerinde kendileri oldukları için öldürülen, görülen ya da görülmeyen tüm siyahlara adıyorum.”

TV On The Radio solisti Tunde Adebimpe, ırkçılık ve polis şiddetine karşı bestelediği şarkısının sözlerini yazdığı kağıtlarla hazırladığı videosunu, “SİYAHLAR İÇİN ADALET” mesajıyla grubunun Instagram hesabından paylaştı: “Bugün yaşananlar geçmişin bir devamı, gelecek için ise hemen şimdi.”

K-Pop fanlarının dijital ortamdaki dayanışması yaratıcı şekillerde sürüyor. Instagram ve Twitter’daki ırkçı hashtagleri trolleyen fanlar, bu bağlantıları favori K-Pop gruplarının videoları ve fotoğraflarıyla doldurdu. Bu hareket Anonymous’tan da “TÜM GEZEGENİ HACKLEYİN” sloganıyla destek gördü. 

16 yaşındaki tenisçi Coco Gauff, Florida’daki protestolarda yaptığı konuşmasında her şeyin insanların birbirini sevmesi ve birbiriyle iletişim kurmasıyla başlayacağını vurguladı. “Platformunuz ne kadar büyük ya da küçük olursa olsun kendi sesinizi çıkarmalısınız” diyen Gauff, seslenişinde Dr. Martin Luther King’den de bir alıntı yaptı.

“Pokemon Company’de arkadaşlığa ve eşitliğe inanıyoruz. Bu sistematik ırkçılık ve anlamsız şiddetten etkilenen siyah çalışanlarımızla, fanlarımızla ve ailelerle dayanışma içindeyiz.” The Pokemon Company, uluslararası Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Black Lives Matter ve NAACP’ye 200 bin dolarlık bağışta bulunduğunu duyurdu.

Batgirl, Wonder Woman ve Secret Six gibi popüler DC Comics serilerinin yazar ve editörü Gail Simone, sosyal medya hesaplarından yaptığı çağrıyla çizgi roman sanatçılarını Black Lives Matter hareketine desteğe davet etti. Kendi koleksiyonundan kimi orijinal çizimleri açık artırmayla satışa sunan Simone, gelirleri ırkçılıkla mücadele içindeki oluşumlara bağışlayacak. #ComicWritersChallenge hashtagi, kısa sürede diğer sanatçılardan da ilgi gördü ve Tony Lee, Marc Guggenheim, Rafer Roberts ve Rich Johnston gibi isimler, harika işlerini dayanışma amacıyla satışa çıkardı.

Protestoların ilk gününden bu yana söylemleri ve faaliyetleriyle mücadeleye destek olan Jay-Z, bu kez plak şirketi Roc Nation’la birlikte ABD gazetelerine Dr. Martin Luther King’in 1965 yılında Alabama’da yaptığı bir konuşmanın metnini tam sayfa ilan verdi. “Karşımıza çıkaracakları her şeye karşı ayakta duracağız. Tüm dünyaya özgür olmak için kararlı olduğumuzu göstereceğiz!” cümleleriyle biten metnin altında George Floyd’un ailesinin yanı sıra yakınlarını polis şiddetine kaybetmiş ailelerin de imzaları var.

The Weeknd mahlasıyla tanınan Kanadalı müzisyen Abel Tesfaye, ırkçılıkla mücadele eden üç kuruluşa anlamlı bağışlar yaptı. Black Lives Matter Global Network, Colin Kaepernick’in kurduğu Know Your Rights Camp ve National Bail Out organizasyonlarına toplamda 500 bin dolarlık bağış yapan The Weeknd, “Ne kadar olduğunun önemi yok, herkes desteklemeli” mesajıyla takipçilerinden bağış yapmalarını istedi.

Amerikalı kült hardcore punk grubu Hüsker Dü’nün gitarist ve vokalisti Bob Mould, eylülde yayımlayacağı yeni albümünden “American Crisis” isimli protest şarkıyı paylaştı. “Bu şarkı iki ayrı zamanın, 1984 ve 2020’nin paralelliklerini işliyor” diyen Mould, şarkıdan elde edilecek gelirin Black Visions Collective ve OutFront Minnesota’ya bağışlanacağını duyurdu.

Star Wars aktörü John Boyega, Londra’daki protestolarda yaptığı konuşmasıyla mücadelenin tarihî önemini vurguladı. “Bugün önemli bir gün. Haklarımız ve özgürlük içinde yaşamak için savaşıyoruz” diyen Boyega’nın konuşması Star Wars, Lucasfilm ve Disney’in hesapları tarafından da paylaşıldı ve desteklendi. Dayanışmaya anlamlı bir destek de Star Wars yönetmeni JJ Abrams ve yapım şirketi Bad Robot’tan geldi. “Sistematik adaletsizlikle örülü ülkemizde bu değişim için mücadele eden aktivistler, organizasyonlar ve liderler için şükran duyuyoruz” açıklamasını yapan Bad Robot, farklı kuruluşlara toplamda 10 milyon dolarlık bir bağışta bulundu.

Oyuncu, yapımcı, senarist ve yönetmen Seth Rogen kendine has mizacıyla, protestolara verdiği desteğin ardından sosyal medyada kendini takipten çıkanları “selamladı”. Hızını alamayıp kendine olumsuz dönüş yapan, “Black Lives Matter’dan ziyade All Lives Matter diyelim” diyen herkese, kibarlaştırdığımız şekliyle, “iyi yolculuklar” diledi ve filmlerini bir daha izlememelerini söyledi.

Bir polis teşkilatında geçen komedi dizisi Brooklyn Nine-Nine’ın oyuncuları ve yaratıcısı, Ulusal Kefalet Fonu Ağı’na anlamlı bir bağış yaptı. Dizi ve filmlerde polisleri canlandıran tüm oyunculardan benzer bir aksiyon almaları konusunda çağrı yapan Stephanie Beatriz, “Eğer bir polisi oynayarak yılda binlerce dolar kazanıyorsanız, matematiği yapma işini size bırakıyorum” dedi.

10 yaşındaki müzisyen Nundi Bushell, Rage Against The Machine’in gezegenin ruh haline ve isyanına seneler önce ses vermiş “Guerilla Radio”sunu coverladığı performansıyla #BlackLivesMatter hareketine destek verdi. Tüm enstrümanlarını kendisinin çaldığı videosunu “Irkçılığı sonlandıracak mücadele için dayanışma!” mesajıyla yayımlayan Bushell, grubun gitaristi Tom Morello’dan da övgüler topladı. Morello mesajında “Şimdi doğru yoldayız” demeyi de ihmal etmedi. Bushell’in gitarına Morello gibi “Soul Power” yazdığına da dikkat lütfen.

Black Lives Matter ve Movement 4 Black Lives oluşumlarının kurucularından aktivist Patrisse Cullors’un kaleme aldığı açık mektup, müzik ve sinema dünyasından da destek görüyor. Yerel yönetimlerden polis teşkilatı bütçelerini düşürüp eğitim ve sağlığa daha fazla harcama yapmaları talebinde bulunan mektuba imza atanlar arasında Lizzo, John Legend, Natalie Portman, Brie Larson, Talib Kweli gibi tanıdık isimler var. #DefundPolice başlıklı mektubu buradan okuyabilirsiniz.

Terrace Martin, ABD’deki sistematik ırkçılığa dair hislerini yansıttığı yeni parçası “PIG FEET”i yayımladı. Kamasi Washington ve Denzel Curry eşlikli şarkının sözleri polis şiddetini hedef alıyor: “Sistemi manipüle edin, böylece hapishanenin bizi kurtaracağına inanalım. Bizi hiçbir şey kurtaramaz.”

“Kaç Donny, sığınağına saklan. Tarihte kendi halkından korkarak bunu yapan ilk ABD başkanı olabilirsin.” Donald Trump’ı hedef alan bu sözler System of a Down solisti Serj Tankian’a ait. Instagram hesabından yaptığı paylaşımda protestoculara desteğini de belirten Tankian, barışçıl eylemlerin istenen sonucu vereceğine dair inancını dillendirdi. 

NBA Koçlar Birliği, ABD’de ırkçılığa dair çözümler üretme ve somut adımlar atma adına bir komite kurduğunu duyurdu. Gregg Popovich, Steve Kerr, Quin Snyder, Lloyd Pierce, Stan Van Gundy, J.B. Bickerstaff ve David Fizdale’in yer aldığı komite, 30 takımın temsilcileriyle toplantılar yaparak bu süreçte neler yapabileceklerini değerlendirdiğini açıkladı. Geride kalan birkaç haftada yaşananları “utanç dolu, insanlık dışı ve tahammül edilemez” olarak nitelendiren Koçlar Birliği, üzerine düşen liderlik vasfının sesini duyuramayanlara ses olmayı gerektirdiğini vurguladı. 

The Tonight Show’un son bölümünü “Bugün programa kişisel bir şekilde başlayacağım, zira hepimizin yapması gereken aynada kendine bakarak başlamak” sözleriyle açan Jimmy Fallon, geçtiğimiz hafta sosyal medyada gündeme gelen, Chris Rock taklidi için yüzünü siyaha boyadığı 2000 tarihli skeç için utanç duyduğunu söyledi ve özür diledi. Sessiz kalmanın işlenebilecek en büyük suçlardan biri olduğunun farkında olduğunu söyleyen Fallon, programının devamında ırkçılığın önüne nasıl geçilebileceğine ve bu mücadeleye nasıl destek olunabileceği üzerine fikirlerini paylaşmak üzere National Association for the Advancement of Colored People başkanı Derrick Johnson’ı konuk etti.

Houston çıkışlı hip hop müzisyeni Trae Tha Truth, Pitchfork’a George Floyd’la 15 yıllık arkadaşlığına ilişkin kapsamlı bir röportaj verdi. “Onun çok büyük bir kalbi vardı ve her zaman haklı olanın yanındaydı. Diğer insanların kendisi hakkında ne düşündüğünü önemsemeyen nadir insanlardan biriydi” sözleriyle tanımladığı Floyd’un kendisine bir gün dünyayı değiştireceklerine inandığını söylediğini anlatan Trae Tha Truth, bunun şimdi gerçekleştiğini belirtiyor. Röportajın tamamını buradan okuyabilir, söyleşiyle birlikte paylaşılan George Floyd’un Big Floyd mahlasıyla kaydettiği freestyle rap performansını da aşağıdan dinleyebilirsiniz.

Protestolarla birlikte yeniden gündeme gelen ve faaliyetlerini hızlandıran Anonymous, Chicago Polis Departmanı’nın telsizlerini hackleyerek polislere kimi polka müziği şarkıları ve N.W.A klasiği “Fuck Tha Police”’i dinletti. Bu arada “Fuck Tha Police” şarkısının ABD’de Spotify Viral 50 listesine girdiğini de belirtelim.

Salgın sürecinde müzisyen ve bağımsız plak şirketlerine destek olmak amacıyla kampanyalar gerçekleştiren Bandcamp, NAACP Hukukî Savunma Fonu için de harekete geçti. ABD’de “Özgürlük Günü” olarak kutlanan 19 Haziran’da, Bandcamp üzerinden yapılacak satışlardan platforma düşen payın tamamı bu fona bağışlanacak. Bunu her yıl 19 Haziran’da yapmaya devam edeceğini duyuran Bandcamp, ırkçılıkla mücadele eden diğer sivil toplum kuruluşlarına da 30 bin dolar bağış yapacağını açıkladı.

Dallas polisi, protestocuları tanımlayabilmek için insanlara çevrede gördükleri “yasa dışı protesto eylemlerini” iWatch uygulamalarına yüklemelerine yönelik bir çağrı yaptı. K-pop fanları ise haftasonu boyunca Dallas’taki protestoculara destek olmak için uygulamayı en sevdikleri K-pop sanatçılarının videolarıyla flood ederek çökertti. 

Pussy Riot, polis şiddetine karşı bir manifesto mahiyetinde yeni bir şarkı yayımladı. “Hiçbir şeyin gözlerden kaçmasına izin vermeyeceğiz!”

Yeni Zelandalı şarkıcı/şarkı yazarı Lorde, hayranlarına yolladığı e-postada şu sözlere yer verdi: 

“ABD’de bu hafta yaşananları Yeni Zelanda’dan takip etmekteyim. Bugün Auckland’da #BlackLivesMatter hareketini desteklemek için düzenlenen barışçıl protestoya da katıldım. Sosyal medyaya dair beni sinirlendiren şeylerin başında benim gibi beyaz ünlülerin başı çektiği aktivizm performansı geliyor. Kendine hizmet eden sosyal medya hamleleriyle gerçekten anlamlı eylemler arasında dengeyi kurmak kolay değil. Ancak müttefiklik biraz da ne zaman konuşup ne zaman dinlemen gerektiğini bilmektir. Ve şu anda beyazların sessizliğinin kötü bir protesto selfisinden daha zarar verici olduğunun bilincindeyim. […] Sistematik olarak sürdürülen bu polis şiddeti ırkçı ve mide bulandırıcıdır.” 

CupcakKe yeni şarkısı “Lemon Pepper”ı Minnesota Özgürlük Fonu’yla dayanışmak üzere yayımladı. 

Suriyeli sanatçılar Aziz Asmar ve Anis Hamdoun’un George Floyd’un anısına yaptığı, aşağıdaki fotoğrafta görebileceğiniz bu mural, bombalanan İdlib’deki bir binanın kalıntısı üzerinde yer alıyor.

Amerikalı yönetmen Spike Lee, paylaştığı kısa filmle “Tarih kendini tekrar etmek zorunda mı?” sorusunu yöneltti. George Floyd ve 2014’te katledilen Eric Garner’ın videolarıyla, yönetmenin Do The Right Thing filminden Radio Raheem karakterinin ölümlerini birleştiren kısa, ilk olarak CNN’in özel “I Can’t Breathe” yayınında gösterildi.

Polis şiddeti ve ırkçılığa karşı mücadelenin sembol yüzlerinin başında gelen eski NFL yıldızı Colin Kaepernick, kurucusu olduğu Know Your Rights Camp’le #BlackLivesMatter protestocularına destek olmaya devam ediyor. Kaepernick, Minneapolis protestolarında ihtiyaç sahiplerine hukukî destek sağlamak adına bir insiyatif kurarak, “özgürlük savaşçıları”nın bu anlamdaki tüm masraflarını karşılayacaklarını duyurdu.

Müzisyenliğinin yanı sıra aktivist kimliğiyle de her daim gündemde olan Killer Mike, Atlanta’daki George Floyd protestolarında dokunaklı ve harekete geçirici tarihî bir konuşma yaptı. “Siyahların ölmesini görmekten bunaldım” diyen Killer Mike, ABD’deki sistematik ırkçılığın yerlebir olması için gerekli adımların atılmasının artık kaçınılmaz olduğu çağrısında bulundu ve “Şimdi düşünme, planlama, strateji yapma ve örgütlenme zamanıdır” dedi. Ayrıca Killer Mike ve El-P’nin grubu Run The Jewels, “bizim bildiğimiz dayanışma şekli bu” diyerek 5 Haziran’da piyasaya sürülecek yeni albümünün müzik dinlemek isteyen herkes için ücretsiz olacağını duyurdu.

Jaylen Brown, Malcolm Brogdon, Marcus Smart, Karl Anthony Towns, Jordan Clarkson, Lonzo Ball ve nice NBA oyuncusu protestolara ilk günden itibaren destek verdi ve öncülük etti. Pacers guard’ı Malcolm Brogdon doğduğu yer olan Atlanta’daki protestolarda yaptığı konuşmada “Dedem 60’larda Dr. King’le birlikte mücadele etmişti ve şimdi yaptıklarımızı görse bizimle gurur duyardı” dedi. Boston’dan Atlanta’ya 15 saatlik araba yolculuğuyla gelip eylemlerin ön safhalarında rol üstlenen Jaylen Brown’ı da basketbol dünyasında bu hareketi başlattığı için bir kahraman olarak gösterdi.

Takımlar sosyal medya hesaplarından oyuncu, antrenör ve yöneticilerin toplu açıklamalarını paylaştı. San Antonio Spurs’ün sözünü asla sakınmayan koçu Gregg Popovich, The Nation’a verdiği röportajda Donald Trump’ı hedef alan yorumlarda bulundu ve “Eğer beyni olsaydı insanları birleştirecek bir şeyler dile getirirdi. Söylemesi gereken üç kelime var: ‘Black Lives Matter’. Bunun yerine Beyaz Saray’ın bodrumunda saklanıyor” cümleleriyle öfkesini dillendirdi. Röportajın tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Trump’ı hedef alanlar arasında Lady Gaga da vardı. “Elinde çok fazla güç var ama yine de cehaletten başka hiçbir şey göstermiyor” sözleriyle eleştirdiği Trump için “salak” ve “ırkçı” ifadelerini kullanan müzisyen, paylaşımını insanları birlik olmaya, birbirine saygı duymaya ve birbirine değer vermeye çağırarak tamamladı.

I have a lot of things to say about this, but the first thing I want to say is I’m afraid to say anything that will…

Lady Gaga paylaştı: 30 Mayıs 2020 Cumartesi

İngiltere Premier Lig ekiplerinden Liverpool’un oyuncuları da Anfield’da sahanın ortasında dizilip Colin Kaepernick’in ikonik diz çökme pozuyla dayanışma içinde olduklarını gösterdi. Manchester United’ın yıldızları Paul Pogba ve Marcus Rashford da sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla ırkçılığın durdurulması çağrısında bulundu.

Insecure dizisinin oyuncularından Kendrick Sampson, Los Angeles’taki protestolarda polis şiddetine maruz kalan isimlerden biri oldu. Dört kez plastik mermiyle vurulduğunu açıklayan Sampson’ın polisler tarafından copla saldırıldığı videolar da sosyal medyada paylaşılıyor.

Minnesota valisi Tim Walz’e telefonla ulaşan ve adaletin sağlanması gerektiği konusunda ısrarlarını dile getiren Jay-Z, otoriteleri gerekli adımları atmak konusunda ikna etmeye çabalamaya devam edeceğini söylüyor: “Politikacıları, polis memurlarını ve savcıları doğru olan şeyi yapmaları için uyaracağım. Bize her şeyden önce acı içindeki insanlar, anneler, babalar, kardeşler olarak bakmalı; sonra da dönüp kendilerine bakmaları gerekiyor.”

“İncinmiş ve nefretle dolmuş durumdayız. Bu acıyı normalleştiremeyiz” diyen Beyoncé, Instagram hesabından paylaştığı videosunda George Floyd’un ölümünden sorumlu olan herkesin gerekli cezayı alması için yürütülen kampanyalara destek çağrısı yaptı. 

Grammy ödüllü müzisyen Billie Eilish de Instagram hesabından yayımladığı yazıyla, Black Lives Matter hareketine karşı olarak kullanılan “All Lives Matter” sloganına ilişkin duyduğu öfkeyi dillendirdi. Beyazları dikkati başka yöne çekmeye çalışmakla suçlayan 19 yaşındaki müzisyen, “Bu konu sizinle ilgili değil, sizin hayatınız tehlikede değil” sözleriyle durumu özetledi.

View this post on Instagram

#justiceforgeorgefloyd #blacklivesmatter

A post shared by BILLIE EILISH (@billieeilish) on

Los Angeles’taki protestolarda kendi tasarım ürünlerini sattığı GOLF isimli dükkânının camları kırılan Tyler, The Creator, Instagram hesabından Black Panther hareketine selam duran bir paylaşım yaptı ve şu cümleleri ekledi: “Dükkânda bir sıkıntı yok. Eğer olsa da problem değil. Şu an yaşadığımız şeyler bir camı tamir ettirmekten çok daha büyük. Düzeltilmesi gereken esas şeyin farkında varın!”

“İşten uzaklaşıp toplumumuzla bağlanmak için bir gün.” Küresel müzik endüstrisinin hemen her katmanından destek gören “Blackout Tuesday” hareketi, bağımsız plak şirketlerinden büyük firmalara, sanatçı temsilcilerinden radyo istasyonlarına müzik sektörünün tamamının bir günlük grevi gibi yorumlanabilir. #TheShowMustBePaused hashtagiyle 2 Haziran Salı günü gerçekleşecek 24 saatlik iş durdurma eylemi sosyal medyada büyük yankı uyandırdı ve hızla yayıldı.