Darkstar’dan Birleşik Krallık’ta kapanmak zorunda kalan müzik mekânlarına ağıt

COVID-19 salgınının başlangıcından bu yana konser salonları, tiyatrolar ve sinemalar kapılarını kapatmak zorunda kaldı. Pandemiyle birlikte kültür sanat mekânları hayatta kalma mücadelesinde epey zorlanırken, bağımsız müzik alanlarını desteklemek için yürütülen farklı çalışmalarla karşılaşmaya devam ediyoruz. Darkstar da “Blurred” klibiyle dikkatleri kapatılmak durumunda kalan mekânlara çekiyor.

Warp ailesine mensup elektronik müzik ikilisi Darkstar, 19 Temmuz’da yayımladığı Civic Jams‘in öne çıkan parçalarından “Blurred”ün görsel eşlikçisi olarak İngiltere’deki önemli müzik alanlarının Google Earth görüntülerini derledi. Kamusal alanların ve kültürel mekânların COVID-19 salgını nedeniyle aldığı yaraları yansıtan klip, kapanmış müzik mekânları için bir ağıt ve ayakta kalmaya çalışanlar için bir övgü niteliğinde.

İkili “Blurred”ün klibi hakkında şunları söylüyor: “Bu mekânları, özellikle şu anda ayakta tutmanın ne kadar zor olabileceğine dair bir hatırlatma yapmak ve bu rüyayı canlı tutmak için canla başla çalışan insanlara saygımızı iletmek istedik. Ne kadar fazla mekânın devrildiğini görmezden gelemeyiz. Bu durumu siyasi ortam ve pandemiden çok önce bağımsız müziğe verilen değerle ilişkilendirmemek elde değil.”

Birleşik Krallık’ta müzik mekânlarının ayakta kalma mücadelesinde neler oluyor?

Geçtiğimiz ay başlayan 1.500’den fazla sanatçı ve sektör figürünün içinde bulunduğu, #LetTheMusicPlay kampanyası sonrası hükümetten gelen 1,57 milyar sterlinlik bir sanat kurtarma paketine rağmen, Birleşik Krallık’taki birçok müzik mekânı hayatta kalmak için hâlâ desteğe ihtiyaç duyuyor. Crowdfunder ve Music Venue Trust, kısa süre önce, kalıcı olarak kapatılma riski altında olan müzik mekânlarını desteklemek için Save Our Venues isimli ulusal bir kampanya başlatmak için bir araya gelmişti. Birleşik Krallık’taki kapalı salonların fiziksel mesafeli etkinliklerle tekrar açılabileceği duyurulmuştu. Ama Music Venue Trust, Birleşik Krallık’taki çoğu mekânda -tuvaleti kullanmak, bara gitmek vb. sorunlar için alanların yönetilememesi sebebiyle- bunun mümkün olmadığını savunuyor. Dolayısıyla dayanışmacı bağışların önemi büyük. Arctic Monkeys solisti Alex Turner’ın gitarını Sheffield’daki The Leadmill yararına bağışlaması, Foo Fighters’ın bazı klasik merchlerini Music Venue Trust’a bağış toplamak için yeniden üretmesi gibi.

Şu anda kapanma tehlikesi bulunan ikonik salonlardan biri de Liverpool’daki The Cavern Club. The Beatles’ın erken dönem konserlerine ev sahipliği yapmasıyla müzik tarihinde özel bir yere sahip olan kulübün, COVID-19 nedeniyle kapalıyken haftada 30 bin pound zarar ettiği açıklandı. The Cavern Club’ın direktörü Bill Heckle salonun geleceğinin Birleşik Krallık hükümetinin Kültürel Koruma Fonu’ndan destek alabilmesine bağlı olduğunu söylüyor: “Devlet % 30 kapasiteyle açmamıza izin verse de mekânlar para kaybetmeye devam edecek.”

Manchester’daki iki önemli salon da bu süreçte kalıcı olarak kapanmaktan son anda kurtuldu. The Deaf Institute ve Gorilla, Tokyo Industries tarafından satın alınarak hayatta kaldı. Tokyo Industries’in kurucusu Aaron Mellor ve The Charlatans solisti Tim Burgess’in bu salonlar için bir kurtarma planı üzerinde çalıştığı biliniyor. Ancak hâlâ ayakta kalabilmek için savaşan birçok mekân var. Sheffield’daki The Leadmill, Glasgow’daki Audio, Bristol’deki Louisiana ve hepsi Londra’da bulunan The Moth Club, Peckham Audio ve The Shacklewell Arms bunlardan birkaçı.

Yazı: Bensu Arslan