Kimlik inşasını araştıran Deborah Roberts monografisi

Yazı: Aybüke Sanuç

Multidisipliner sanatçı Deborah Roberts’ın son 20 yıldaki pratiğine dair kapsamlı bir bakış atmak üzere Dawoud Bey ve Ekow Eshun’un yorumları eşliğinde derlenen Deborah Roberts: 20 Years of Art/Work monografisi, Radius Books etiketiyle eylülde yayımlanacak. Kitap, Roberts’ın ırk ve toplumsal cinsiyet teması etrafında şekillenen kimlik soruşturmasını mercek altına alınıyor.   

Deborah Roberts, kariyerinin başlangıcından itibaren sanat pratiğinin merkezine “öteki” kavramını yerleştirdi. Moda dergilerindeki görüntülerin belirlediği ırk ve güzellik idealleri, sanatçının kendisine ve diğer Afro-Amerikalılara bakışını etkiledi. Böylece “kimliklerin, toplum tarafından nasıl hayal edildiği ve biçimlendirildiği” sorusunu araştırmaya başladı.

Eşitlikten uzak yaşamı besleyen bu kültüre karşı Roberts; otorite ile boğuşmaya, eleştirel bir perspektifle kendi dilinde imajlar oluşturmaya yöneldi.

Çeşitli Amerikan tarihi, Siyah kültürü ve popüler kültür çıktılarına müdahale ederek elde ettiği görüntülerden yarattığı hibrit figürleri, karışık teknikle birleştiriyor Deborah Roberts. Kolajları özellikle beyaz bakış ve önyargılı diğer sosyal yapılara yanıt verirken, Siyah çocukların kimlik inşası üzerinden karşılaştıkları zorlukları da yansıtmakta. 

Figürlerine genellikle çocuklar üzerinden biçim veren Roberts’ın temel derdi, çifte standarda maruz kalmaları nedeniyle refahları ve gelecekleri tehdit altında olan, suçluluk duygusuyla büyümek zorunda bırakılan her çocuğun, ona kendi yolunu bulduracak bir temsili olduğunu göstermek.