17 Aralık Cumartesi günü Bant Mag. Mekân’da açılacak Mevsimler – Fasıl IV sergisinde Suriyeli sanatçı Maram Maatouq ile birlikte işlerini ilk kez izleyiciyle paylaşacak Gülin Kılıçay’dan resimle arasındaki ilişkiyi dinliyoruz.


Gülin Kılıçay’ı müzik ve performans alanlarında Büyük Ev Ablukada ve Heranherşeyolabilir olarak yaptığı işlerle yakından tanıyoruz. Büyük Ev Ablukada’nın duman renkli vokali, bir süredir Öyküm Elif ile Heranherşeyolabilir adlı yeni bir müzik projesiyle karşımızda. Tiyatrodan ayrıldıktan sonra müzik ve resim alanlarında çalışmalara hız veren Kılıçay, 17 Aralık Bant Mag. Mekân’da açılışı yapacak Mevsimler – Fasıl IV’te birkaç yıldır yoğunlaştığı resim çalışmalarını kendi deyişiyle “ilk kez tanımadığı insanlarla paylaşıyor” olacak. Yaptığı işlerde her zaman özgürleştirici üretim deneyimlerinden ilham alan ve farklı olasılıklara alan tanıyan Kılıçay’ın sergide yer alan portre çalışmaları da benzer heyecanlarla kalıplardan sıyrılıyor. Mevsimler – Fasıl IV’te Suriyeli sanatçı Maram Maatouq ile Bant Mag. Mekân’da işlerini ilk kez izleyiciyle paylaşacak Gülin Kılıçay’a resimle arasındaki ilişkiyi anlattırdık.

Image

İlk çizdiğin resmi hatırlıyor musun? Resim yapmaya başladığında seni harekete geçiren duygu nasıl bir duyguydu? Biraz tarif edebilir misin?

İlk çizdiğim resmi hatırlamıyorum ama okulda sevdiğim bir dersti resim. Ama o zamanlar tiyatro için daha hevesli ve heyecanlıydım. Fakat 2009 yazında değişik bir döneme girdim. Bir kutu suluboya alıp içime kapandım diyebilirim. İlk kez o zaman çizmenin etrafla ilişkiyi kestiğini, kimsenin karışmadığı bir alan olduğunu hissettim. Çoğunlukla kalabalık ekiplerle çalıştım ve çok da sevdim bunu. Ama işte o dönem için ev arkadaşım diyor ki “Yüzümüze bakmadan çiziyordun. Sadece arada cevap veriyordun”. Bir nevi “Dokunma bana” der gibi çizmeye başladım yani. Duygumu böyle tarif edebilirim.

Farklı alanlarda üreten bir sanatçısın. Ne kadar zamandır resme yoğunlaşıyorsun?

Tiyatrodan ayrılınca müzik ve resme yoğunlaştığımı söyleyebilirim. Üç yıldır da söz vermiş gibi çiziyorum.

Resimlerinde kendi dilini bulup keşfederken nasıl yollardan geçtin?

Sulu boyayla başladım ama hemen daha yoğun renkler istedim. Hep kırtasiyeleri seven, bakkala gittiğim kadar kırtasiyeye de giden biri olmuşumdur. Sonra renkte istediğim şeyi akrilikle buldum. Yağlı boya zaman zaman… Genellikle kâğıdı masaya koyup kurgulamadan başlıyorum. Ve bir şekilde hep şaşırıyorum. Bazen gerçek şeyleri çizmeye çalıştım ders gibi. Kafamdakiyle çizdiğim arasındaki ince fark beni eğlendiriyor. Resimle ilgili bütün yollar ferah ve zevkli geliyor bana. Gece herkes uyurken çizmek de. 

Resim yapmanın senin için oldukça yoğun bir süreç ve çalışma olduğunu anlıyoruz. Çalışma ortamın ve üretim ritüellerinden biraz bahsedebilir misin?
Çalışma ortamım evdeki odam. Masamın üstünü girişeceğim işe göre düzenlerim. Çeşitli dönemsel şarkı listeleri yaparım, onları dinlerim. İlla da bir mum yakarım. Zamanın geçişini mumda görmek bir iki yıldır takıntı gibi. Başladığım resmi bitiriyorum mutlaka. Ertesi gün ya da başka zaman bir şey yapılmamalı gibi geliyor. Bu konuda mücadele ediyorum kendimle.

Sabırsızım. Bir girip üç saatte bitirmek iyi geliyor herhâlde. Yaptım bitti. Oh.

Resimlerinde de Heranherşeyolabilir adlı projen gibi diğer işlerinden de aşina olduğumuz bir nevi dürtüsel üretimi kucaklama ve kalıpları ve beklentileri reddetme dinamiği söz konusu…

Kalıpları, beklentileri değiştirmeye çalışma hâli var. Bu benim dürtüsel isteğim oluyor. Hep yeni bir şeye doğru yol almak heyecanlı geliyor. Bir de biz de şimdi yaşıyorken görüp duyup yaşadıklarımızla olan bağlantıları üretmeliyiz ki bu zamanın etkisi bir şeye dönüşsün. Bir de güzelden çok çirkin ilgimi çeker. Yani beklentilerle çok ilgilenmiyorum sanırım.

Image
Image

“Olmayan portreler”, “olmayanların portrelerini” üretme fikri ve dürtüsü altında nasıl motivasyonlar yatıyor, biraz açabilir misin?

Bunu düşünerek başlamadım. Resmi bitirip bakınca “Aa hoş geldin” diyorum baktığım tipe. Yoktu az evvel, şimdi geldi ve var. İsim de koyuyorum bazen. Motivasyon yine aynı galiba. Var olanı yapmaya çalışmakla şimdilik ilgilenmiyorum. Gerçekle aram nasılsa çizdiklerim de öyle. Eğri büğrü.

Mevsimler – Fasıl IV’te son dönemde yaptığın çalışmalardan bir seçki mi göreceğiz?

Daha çok bu yıl yaptığım resimler olacak ama 2011 ve 2014 yıllarından da birkaç resim olacak. İlk kez tanımadığım insanlar resimleri göreceği için acayip heyecanlıyım.

Farklı alanlarda çalışan bir sanatçı olarak senin için resim yapmayı hayatındaki diğer yaratıcı ve üretici aktivitelerden ayıran en belirgin farklılık(lar) neler olabilir?

Ben oyunculuk okudum. Resim çok bilmediğim, tekniğini okumadığım bir alan ve çok bilmeyince özgürleşebildiğimi fark ettirdi bana. Kural kaide tanımadan üretebilmek, tek başına yapmak bitirmek. İyi bilmediğim alanlarda daha cesurum. Bu bana yaşamak için ilham veriyor.

İlerleyen günlerde çalışmak isteyeceğin, göz kırptığın farklı malzemeler, alanlar var mı?

Çeşitli denemeler yapıyorum kendimce. Küçük heykelcikler gibi. Heykel çok ilgimi çekiyor. En zor onu anlıyorum bir yandan da. Günün birinde heykele dalmak isterim. Yerleştirme de üzerine düşündüğüm bir alan. Bakalım daha neler olacak.

Image
  1. Aklımdakiler: This Magical Depression – Aylin Güngör

    Aylin Güngör’ün esaslı bir teşhis girişiminde bulunduğu This Magical Depression adlı fotoğraf serisi izleyiciyle beşi bir yerde bir kitap seti formunda buluşmuşken, seriyi takibe almış farklı sanatçıları aklındaki soruları Güngör’e yöneltmeleri için görevlendirdik.

  2. Absürdün realizmi: Juan Ford

    Avustralyalı sanatçı Juan Ford ile doğa, teknik ve hiperrealizm üzerine bir sohbet...

  3. A’dan Z’ye: Leonard Cohen

    Albümleri, kitapları, ilham kaynakları, dostlukları ve kendine has yaşantısıyla; Leonard Cohen...

  4. Herkes Walkman’ini buldu mu?: 2016 kaset raporu

    Heyecan verici tasarımlar, yenilikçi fikirler ve kendini adamış oluşumlarla kaset kültürü emin adımlarla geri döndü. Peki 2016’da kaset namına neler oldu?

  5. Yeni albümden hemen önce: Da Poet

    “Beni çalışırken motive eden şey yaratıcı olurken dinleyenin de ruhunda bir yere dokunabilmek.”

  6. Fotoğraf ve alıntılarla 10 günlük RBMA Radio İstanbul serüveni

    11-20 Kasım aralığında gerçekleşen Red Bull Music Academy Radio İstanbul'dan bir seçki...

  7. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yakın zamanda keşfettiğimiz, etkilendiğimiz ve paylaşmak istediğimiz müziklerden bir seçki.

  8. Tereddüt’ten ilhamla: Türkiye sinemasından 10 unutulmaz kadın karakter

    Bu ay gösterime giren Yeşim Ustaoğlu’nun Tereddüt’ü, güçlü kadın karakterleriyle, yerli sinemanın muazzam kadınları arasında gezinip dünyalarını anlamaya çalışmak için ilham verdi

  9. Nocturnal Animals ve beyaz perdeden gerçek olsun istediğimiz kitaplar

    Tom Ford’un bu ay vizyona giren filmi Nocturnal Animals, roman okuyan bir karakterle okuduğu romanın hikayesini iç içe geçiriyor. Biz de bahaneyle, beyaz perdeden gerçek olsun istediğimiz kitapları inceliyoruz.

  10. La La Land vesilesiyle: Şehriyle özdeşleşmiş müzikaller

    Whiplash’le büyük bir çıkış yakalayan yönetmen Damien Chazelle’in yeni filmi La La Land bu ay vizyona giriyor. Bir caz piyanistiyle oyuncunun aşkını Los Angeles üzerinden anlatan müzikalden ilhamla, şehriyle özdeşleşmiş müzikalleri masaya yatırıyoruz.

  11. Basketbolun geçmişi, bugünü ve geleceği: Nike “12 Soles”

    Nike’ın basketbol tarihine yön veren tasarımları ve birçok önemli oyuncu ile özdeşleşen ikonik ayakkabılarına geçtiğimiz günlerde Dubai’de yapılan lansman ile 12 harika tasarım daha eklendi.

  12. Dönüşümlere açık isimsiz dünyalar: Maram Maatouq

    17 Aralık Cumartesi Bant Mag. Mekân'da açılacak "Mevsimler - Fasıl IV" sergisinde Büyük Ev Ablukada ve Her An Her Şey Olabilir ekiplerinden de tanıdığımız çok yönlü sanatçı Gülin Kılıçay ile birlikte işlerini göreceğimiz, yaklaşık üç yıldır Sakarya'da yaşayan Suriyeli sanatçı Maram Maatouq'tan hikâyesi ve ona ilham veren şeyleri dinledik.

  13. Beklentileri değiştirmeye çalışma hâli: Gülin Kılıçay

    17 Aralık Cumartesi günü Bant Mag. Mekân’da açılacak Mevsimler – Fasıl IV sergisinde Suriyeli sanatçı Maram Maatouq ile birlikte işlerini ilk kez izleyiciyle paylaşacak Gülin Kılıçay’dan resimle arasındaki ilişkiyi dinliyoruz.

  14. Karaköy’e inen görünmez kentler: Loyelow

    Müzik üretimlerini Ah! Kosmos olarak sürdüren Başak Günak’ın, kavramsal sanatçı ve yazar Deniz Gül ile, Norgunk’tan yayımlanan ve yaşadığımız coğrafyanın “düşük sarı” bir anlatısını sunan son kitabı Loyelow üzerine yaptığı derinlemesine sohbete davetlisiniz.

  15. İç sıkıntısıyla dolu Hollanda tatili: Yıllık İzin

    Uykusuz ve Hortlak dergilerindeki üretimleriyle ve kendilerine has mizah anlayışlarıyla tanıdığımız Erman Çağlar ve Ender Yıldızhan’ın Merve D. Yıldırım’la birlikte hayata geçirdikleri Yıllık İzin, Sırtlan Kitap etiketiyle raflarda yerini aldı.

  16. Asıl amacını aşıp var olmayı sürdüren yapılar: Lost Utopias

    Amerikalı fotoğraf sanatçısı Jade Doskow ile uzun yıllardır peşinde olduğu fantastik dünya fuarı binalarını ve deneyimlediği fuar alanlarını konuşma fırsatı yakaladık.

  17. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] genel yayın yönetmeni Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler