Yakın zamanda keşfettiğimiz, etkilendiğimiz ve paylaşmak istediğimiz müziklerden bir seçki.


Image

Dokusal ve sürükleyici ses bütünleri: Oliver Coates
Yazı: Cem Kayıran – İllüstrasyon: Barış Şehri

Londra’da yaşayan ve Royal Philharmonic Society tarafından verilen prestijli Genç Sanatçı ödülünü kazanan Oliver Coates, kariyeri boyunca birçok farklı disiplinden ilham verici sanatçılarla etkileyici projelere imza attı. İkinci solo albümü olan Upstepping’i bu yıl PRAH etiketiyle servis eden Coates, geçtiğimiz günlerde de yine aynı plak şirketinden çıkan Remain Calm isimli albümde Mica Levi’yle birlikte dokusal ve yenilikçi bir yaklaşımla yazılmış on üç şarkıyı dinleyicilerine sundu.

Çellist, besteci ve prodüktör olan Coates, sıra dışı şarkı yapıları ve atmosferik kurgulardan etkilenen dinleyiciler için heyecan verici işler yapıyor. Birçok farklı türe verilebilecek referanslarla tanımlanabilecek olan son albüm Upstepping, tamamen özgün bir karışım barındırmasıyla hakkında herhangi bir janr ile betimleme yapmayı anlamsız kılıyor. Baştan sona etkileyici detaylarla bezeli Upstepping, yılın en çarpıcı albümlerinden biri şüphesiz. Daha önce Jonny Greenwood, Leo Abrahams ve London Contemporary Orchestra gibi farklı disiplinlerden müzisyen, sanatçı ve orkestralarla birçok üretim yapan Oliver Coates’un önümüzdeki dönemlerde yapacakları şimdiden büyük merak uyandırıyor.


Image

Boğulma noktası: Noyades
Yazı: Utr – İllüstrasyon: Türksen Kızıl

Müzik janralarının evrimleşmesi, bazı formları bize unutturmuş gibi gelir. Nüveler üst üste biner ve o heyecanı sadece o döneme ait hisseder insan. Dönemimizdeki müzisyenler geçmiş arayışlarından sıyrılıp onları evrimleştirmeye yönelse de eski tadı arayan kulaklar yeniliklere kimi zaman kapalı olabilir. Neredeyse kaybolmuş ve özlenen stoner rock, acid rock ve psikedelik rock için yas tuttuğumuz bu günlerde Lyon’dan çıkan üç kafadar kendi isimleri gibi bu üzüntüde bizi “boğulmaya” davet ediyor.

2015 yılında Fransa’nın bağımsız plak şirketi S.K Records’tan çıkardıkları üç parçalık EP ile startı verdi Noyades. Cyril Meysson,Vince Van Cuny ve Jessy Ensenat’tan oluşan grup geçtiğimiz aylarda Go Fast albümünü yayınladı. Her parça ayrı bir macerayı anlatıyor. Yedi parçalık yolculukta “Réplique” ile sizi yinelemelere ve matematiksel gürültüye çeken Noyades, “Bear Rider” ile vahşi saldırılara maruz bırakacak. “Sidi Abderrahman” ve “Mevlana” gibi parçaları da amansız şaman ayinlerine davet eder gibi. “Reflects” parçasındaki davul, bas ve gitarın kararlığı ve yüksek psikedelik tonlar yolculuğunuzun sonunda sizi çöle atıyor. Göreceğiniz halüsinasyonlar Noyades’in sizi boğup bıraktığı yansımalardır.


Image

Dinamik, komplike ve aynı zamanda dingin: Big Dead
Yazı: Busen Dostgül – İllüstrasyon: Furkan ‘Nuka’ Birgün

2009’da altı kişi olarak yola çıkan Big Dead, şimdilerde beş kişilik kadrosu ile karşımızda. Yayınladıkları her kayıtlarında ritmik oyunlara olan düşkünlüklerini rahatça anlayabileceğiniz Big Dead’in bu sene yayınlanan Shell isimli EP’sinde yer alan parça “Sad Machine”, grubun Avustralya’nın en önemli radyolarından Triple J tarafından da fark edilmesini sağlamıştı. “Sad Machine”in lokal yönetmenlerden olan Kate O’Sullivan tarafından yönetilmiş, oldukça soğukkanlı bir klibi olduğunu da söyleyeyim.

Brisbane çıkışlı Big Dead’in post-rock temelli parçalarında zaman zaman Avustralyalı bir gruptan beklemeyeceğiniz bir enstrüman olan klarneti duymak, grubun müziğine dinleyeni yaklaştıran ve merak uyandıran bir hava katıyor. Jaga Jazzist dinamikliğinde, Thom Yorke dinginliğinde ve şu sıralar Avustralya turnesi kapsamında ön grubu da oldukları Tortoise komplikeliğinde olan Big Dead’e mutlaka kulak verin.


Image

Yaşça Genç, Fikirce Olgun: Palace
Yazı: Kaan Ertaş – İllüstrasyon: Enes Diriğ

2014’te Lost in the Night ve 2015’te Chase the Light EP’leriyle (kendilerinin de asla beklemediklerini belirttikleri) dikkat çekici bir ilgiye adeta savrulmuş olan Palace, Londralı yeniyetme bir dörtlü. Bu grubu, her gün yenisi türeyen yüzlerce indie rock grubundan ayıran bir şey var: Palace tarzını buldu ve eserlerini de bu sesin ışığında, şarkılardaki gevşekliğin zıttı bir üretkenlikle yapıyor.

Grubun ilk albümü So Long Forever’a sükûnet hakim. Grup üyelerinin hiçbiri, ergenlikten kalma fırlama duygulara kapılmıyor; kimsenin acelesi yok. Aksine, Leo Wyndham’ın tenor vokalleri ile Rupert Turner’ın tiz, ağır reverb’e boğulmuş gitarı dinleyiciye dinginlik duygusu aktarırken muazzam bir hacim hissi yaratıyor. Grubun müziğinde Coldplay’in ilk günlerinden ve Doves’tan esintiler bulmak mümkün. “Break The Silence”taki davulun kick vuruşları, kalp atışlarınızı hızlandırırken “Live Well”, geçirdiğiniz karanlık zamanların ardından kendinizi güzel günlerin akışına bırakmanız gerektiğini neşeli bir dille söylüyor; “It’s Over” ise “Live Well” kadar iyimser olamıyor. Palace, bu albümle dinleyicisini düşünceye itiyor, ittiği kadar da umut veriyor.

  1. Aklımdakiler: This Magical Depression – Aylin Güngör

    Aylin Güngör’ün esaslı bir teşhis girişiminde bulunduğu This Magical Depression adlı fotoğraf serisi izleyiciyle beşi bir yerde bir kitap seti formunda buluşmuşken, seriyi takibe almış farklı sanatçıları aklındaki soruları Güngör’e yöneltmeleri için görevlendirdik.

  2. Absürdün realizmi: Juan Ford

    Avustralyalı sanatçı Juan Ford ile doğa, teknik ve hiperrealizm üzerine bir sohbet...

  3. A’dan Z’ye: Leonard Cohen

    Albümleri, kitapları, ilham kaynakları, dostlukları ve kendine has yaşantısıyla; Leonard Cohen...

  4. Herkes Walkman’ini buldu mu?: 2016 kaset raporu

    Heyecan verici tasarımlar, yenilikçi fikirler ve kendini adamış oluşumlarla kaset kültürü emin adımlarla geri döndü. Peki 2016’da kaset namına neler oldu?

  5. Yeni albümden hemen önce: Da Poet

    “Beni çalışırken motive eden şey yaratıcı olurken dinleyenin de ruhunda bir yere dokunabilmek.”

  6. Fotoğraf ve alıntılarla 10 günlük RBMA Radio İstanbul serüveni

    11-20 Kasım aralığında gerçekleşen Red Bull Music Academy Radio İstanbul'dan bir seçki...

  7. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yakın zamanda keşfettiğimiz, etkilendiğimiz ve paylaşmak istediğimiz müziklerden bir seçki.

  8. Tereddüt’ten ilhamla: Türkiye sinemasından 10 unutulmaz kadın karakter

    Bu ay gösterime giren Yeşim Ustaoğlu’nun Tereddüt’ü, güçlü kadın karakterleriyle, yerli sinemanın muazzam kadınları arasında gezinip dünyalarını anlamaya çalışmak için ilham verdi

  9. Nocturnal Animals ve beyaz perdeden gerçek olsun istediğimiz kitaplar

    Tom Ford’un bu ay vizyona giren filmi Nocturnal Animals, roman okuyan bir karakterle okuduğu romanın hikayesini iç içe geçiriyor. Biz de bahaneyle, beyaz perdeden gerçek olsun istediğimiz kitapları inceliyoruz.

  10. La La Land vesilesiyle: Şehriyle özdeşleşmiş müzikaller

    Whiplash’le büyük bir çıkış yakalayan yönetmen Damien Chazelle’in yeni filmi La La Land bu ay vizyona giriyor. Bir caz piyanistiyle oyuncunun aşkını Los Angeles üzerinden anlatan müzikalden ilhamla, şehriyle özdeşleşmiş müzikalleri masaya yatırıyoruz.

  11. Basketbolun geçmişi, bugünü ve geleceği: Nike “12 Soles”

    Nike’ın basketbol tarihine yön veren tasarımları ve birçok önemli oyuncu ile özdeşleşen ikonik ayakkabılarına geçtiğimiz günlerde Dubai’de yapılan lansman ile 12 harika tasarım daha eklendi.

  12. Dönüşümlere açık isimsiz dünyalar: Maram Maatouq

    17 Aralık Cumartesi Bant Mag. Mekân'da açılacak "Mevsimler - Fasıl IV" sergisinde Büyük Ev Ablukada ve Her An Her Şey Olabilir ekiplerinden de tanıdığımız çok yönlü sanatçı Gülin Kılıçay ile birlikte işlerini göreceğimiz, yaklaşık üç yıldır Sakarya'da yaşayan Suriyeli sanatçı Maram Maatouq'tan hikâyesi ve ona ilham veren şeyleri dinledik.

  13. Beklentileri değiştirmeye çalışma hâli: Gülin Kılıçay

    17 Aralık Cumartesi günü Bant Mag. Mekân’da açılacak Mevsimler – Fasıl IV sergisinde Suriyeli sanatçı Maram Maatouq ile birlikte işlerini ilk kez izleyiciyle paylaşacak Gülin Kılıçay’dan resimle arasındaki ilişkiyi dinliyoruz.

  14. Karaköy’e inen görünmez kentler: Loyelow

    Müzik üretimlerini Ah! Kosmos olarak sürdüren Başak Günak’ın, kavramsal sanatçı ve yazar Deniz Gül ile, Norgunk’tan yayımlanan ve yaşadığımız coğrafyanın “düşük sarı” bir anlatısını sunan son kitabı Loyelow üzerine yaptığı derinlemesine sohbete davetlisiniz.

  15. İç sıkıntısıyla dolu Hollanda tatili: Yıllık İzin

    Uykusuz ve Hortlak dergilerindeki üretimleriyle ve kendilerine has mizah anlayışlarıyla tanıdığımız Erman Çağlar ve Ender Yıldızhan’ın Merve D. Yıldırım’la birlikte hayata geçirdikleri Yıllık İzin, Sırtlan Kitap etiketiyle raflarda yerini aldı.

  16. Asıl amacını aşıp var olmayı sürdüren yapılar: Lost Utopias

    Amerikalı fotoğraf sanatçısı Jade Doskow ile uzun yıllardır peşinde olduğu fantastik dünya fuarı binalarını ve deneyimlediği fuar alanlarını konuşma fırsatı yakaladık.

  17. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] genel yayın yönetmeni Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler