Dünya dönüyor: Toronto çıkışlı yeni tasarım harikası “Brokini”, Almanya’da konser ortamını test eden COVID-19 deneyi ve diğerleri

Dünyanın farklı noktalarından, büyük gündem yaratmayan haberler…

Toronto’da tasarlanan “Brokini” 

Chad Sasko ve Taylor Field’ın akıllarına Bikini erkekler için olsaydı nasıl olurdu?” sorusu takıldı ve böylece Brokini tasarımı ortaya çıktı. Başlangıçta şaka sanılan bu yeni bikiniler konusunda Sasko ve Field son derece ciddi. Instagram hesaplarından tanıtımını yaptıkları ürünlerinin üretime giden sürecini şöyle aktarıyorlar: “Bekarlığa veda partilerine çılgın mayolar giyerek gitmeye başlamıştık ve sonra bir gün güreşçilerin gösterilerde giydiği mayolarla karşılaştık. Her ne kadar şahane olsalar da bu mayolar transparandı. Biz ise gerçekten giyip yüzebileceğiniz bir şey tasarlamak istedik ve imalatçıları aramaya başladık.” İkili, bu ürünlerine dair asıl önemli konunun kendilerini çok da fazla ciddiye almayıp eğlenmek olduğunu belirtiyor. COVID-19’dan dolayı bikini üretimine girmenin pek akıllıca olmadığının da farkındalar. Sasko ve Field, bu noktada da işe yine olumlu tarafından bakmayı başarıyor ve Brokini giymenin insanları plajda sizden uzak tutmanın bir yolu da olabileceğini söylüyor. Tabii bu bikinileri görünce, Borat filmindeki ikonikleşmiş fosforlu mayoyu hatırlamamak mümkün değil.  

Almanya’da COVID-19’un nasıl yayıldığını araştıran konser deneyi

22 Ağustos Cumartesi günü Almanya’nın Leipzig şehrinde 1.500 gönüllünün katılımıyla 3 farklı senaryo için 3 konserin yapıldığı bir etkinlik düzenlendi. Amaç, COVID-19’un nasıl yayıldığını anlamak ve gelecekte olası toplanmalarının nasıl yapılması gerektiği öngörmek. Alman şarkıcı ve söz yazarı Tim Bendzko’nun sahne aldığı Restart-19 isimli konser dizisinde ilk senaryoda pandemi öncesi dünyadaki bir konser canlandırıldı. İkinci senaryoda kalabalığın bir bölgede toplanmasını engellemek amacıyla birden fazla girişten alana alınan izleyicilerin arasındaki fiziksel mesafe artırıldı. Üçüncü senaryoda ise daha az kişi ve daha da artırılmış fiziksel mesafenin yanı sıra maske kullanımı da zorunlu tutuldu. Ayrıca konser alanında sıklıkla dokunulan yüzeylerin anlaşılması için dinleyicilere içinde floresan içeren el dezenfektanları verildi, konser boyunca hangi alanlarda toplanıldığının belirlenmesi için elektronik takip cihazları takıldı ve solumaların analizi için de duman dedektörleri kullanıldı. Konserin gerçek dünyayı ne kadar yansıttığı tartışma konusu olsa da araştırmacılar en azından virüsün yayılması ile ilgili bir fikir verdiği için yapılan deneyden memnun. 

İngiltere’de değerli metallerin ayrıştırılması için keşfedilen “yeni” yöntem

İngiltere’nin Galler sınır bölgesi Cheshire’da kurulması planlanan geri dönüşüm tesisi, elektronik atıklardaki değerli metalleri ayrıştırmada siyanür temelli yaklaşım yerine bakterileri kullanarak dünyada bir ilki gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Verilere göre, her yıl Avrupa ortalamasının çok daha üzerinde elektronik atık üreten İngiltere’deki e-çöplüklere yıllık yaklaşık olarak 10 milyar dolarlık altın, platin ve diğer değerli metal atıkları atılmakta. Yeni Zelanda kaynaklı Mint Innovation şirketi, geliştirdikleri bu yeni ayrıştırma yaklaşımında aynı zamanda daha az enerji, su tükettiklerini ve bu işlemle daha az CO2’nin açığa çıktığını ve daha az atığın geride kaldığını belirtiyor. Çevreye daha az zarar veren bu yöntem bir kriz noktasına gelmiş e-atık konusunda umut vaad edici bir gelişme. Ancak bu kadar umutlu olmayanlar da var. Metalleri e-atıklardan ayrıştırma sürecinde asıl önemli olan noktanın metalin nasıl çözüldüğü aşamasının olduğunu belirten kimi kimyagerler Mint şirketinin, fikri satmak amacıyla bakterileri öne sürdüğünü ama metalleri çözme aşamasında yine asit kullanıldığını belirterek; yaklaşımın söz edildiği kadar çığır açan bir yönü olmadığını söylüyor.

Dünyanın en iyi mesajını veren düğün pastası

Mahalle arası bir pasta dükkânı, düğün pastası olayına son noktayı koydu. Peki sıradan görünümlü bu pastada yanlış giden neydi? Üzerine özenle işlenmiş metinde “Neden düğün yapıyorsunuz ki?” yazıyordu. Pastanın fotoğrafı internet ortamlarında hızla yayılınca bu harika olayın nasıl gerçekleştiği de ortaya çıktı.  Aslında çiftin pastacıya yazmasını sipariş ettiği metin Wiser Wedding (Daha akıllıca bir düğün) iken pastacının yanlış anlamasıyla ifade Why There’s a Wedding’e (Neden düğün yapıyorsunuz ki?) dönüşmüştü. Pandemi sürecinde olduğumuzu düşündükçe daha da anlam kazanan bu “hatalı” ifadeyi birçok insan daha doğru buldu.

Yazı: Biçem Kaya