"Hepimiz hakkında olan ya da bizle hiç alakası olmayan bir müzik": Asunder, Sweet and Other Distress

17 Kasım’da ilk İstanbul konserini verecek Kanadalı efsanevi grup Godspeed You! Black Emperor, bu sene beşinci stüdyo albümü  Asunder, Sweet and Other Distress’ i Constellation Records etiketiyle yayınladı. Pek sık röportaj vermeyen ekip, albümle ilgili en kapsamlı röportajlarından birini The Guardian’a verdi. Konser için geri sayımımıza, röportajdan bazı satırbaşlarıyla devam ediyoruz.

“Hem heyecanlı hem korkmuş durumdayız; oturup coşkulu bir gürültü yapmaya çalışıyoruz. Ama biz enstrümental müzik yapıyoruz. Yani gerçekleri yansıtabilecek ve varoluş ve özgürlük mücadelesine işaret edebilecek bir içerik yaratabilmek için çok sıkı çalışmamız gerekiyor. Aksi durumda herhangi bir ata semer vurduğunuzda çıkan sesten bir farkı olmayacaktır.”

“Birlikte bu gürültülü müziği yapmaya genç ve fakirken başlamıştık. İçine doğduğumuz sistemde hangi tür politikalar olursa olsun, genel kanı her şeyin yolunda olduğuydu. Bu açıkça bir yalan. Clinton başkandı, Berlin Duvarı yıkılmıştı, ekonomimiz gelişiyordu ve internet hepimizi serbest kılmak üzere geliştirmiş parlak bir yeni oyuncaktı. Bekçiler krallıklarına baktılar ve her şeyin iyi olduğunu dile getirdiler. Bu sırada birçoğumuz dışarıda kalmıştık ve tüm o güzelliğe dışardan bakabiliyorduk.”

“Neşe yaptığımız şeyin çok önemli bir parçası. Ornette Coleman’ın Friends and Neighbours albümü gibi neşeli, zor ve içinde olduğu çıkmazı yansıtabilen ve aynı şekilde görmezden de gelebilen bir gürültü müziği yapmak istedik. Hepimiz hakkında olan ya da bizle hiç alakası olmayan bir müzik.”

“Bu korkunç müzik endüstrisi pisliğine, kendi görevlerini yerine getirip sistemi değiştireceğine inanarak dalıyorsun ama hiçbir şey değişmiyor. Çok önemliymiş gibi hissettiğin bazı zaferlerin oluyor ama genellikle en ön sıradaki çocuklar dışında kimse bunları umursamıyor. Ayrıca bu önemli bir mücadele olsa da dünyanın büyük kısmı,  anlaşılabilir bir şekilde hiçbir şekilde umursamıyor. Dışarıda daha önemli bir işle uğraşılıyor: müzik endüstrisinde olduğundan çok daha büyük bir sınıfsal ayrılık.”