Caz ve dahasına dair yeni sesler: Genç Caz+ 22

Yazı: İklim Özergün

İstanbul Caz Festivali kapsamında düzenlenen Genç Caz+ programı geçtiğimiz yıldan bu yana funk, R&B, neo soul, elektronik müzik, hip hop gibi türlerde veya bunlar arasındaki alanlarda müzik yapan, 30 yaş altı ve henüz albüm yayımlamamış müzisyenleri destekliyor.  Bu sene de başvuruların değerlendirilmesiyle seçilen müzisyenler, 29. İstanbul Caz Festivali’nde gösterdikleri performansların ardından program kapsamında yayımlanan ikinci albüm olan Genç Caz+ 22’yi kaydetti. 16 Aralık’ta Sony Müzik Türkiye etiketiyle yayımlanan koleksiyonda Genç Caz+ finalistleri arasında yer alan altı grup bulunuyor.

2013’te hayatını kaybeden, Pozitif ve Babylon’un kurucularından Mehmet Uluğ’un anısını yaşatmak için oluşturulmuş fonun desteğiyle kayıtları Babajim İstanbul Stüdyoları’nda yapılan albümde genç müzisyenlere, deneyimli meslektaşları eşlik ediyor. Volkan Öktem, Korhan Futacı, Selen Gülün, Deniz Taşar ve Ayşe Tütüncü, çalışmasına dâhil oldukları parçalara prodüksiyon desteği de vermiş.

Fotoğraf: Muhsin Akgün
Şarkı şarkı

İstanbul West Side Collective – -3

2019’da Rumeli Feneri’nde kurulan grup yola beş kişiyle çıkmış olsa da  başka genç müzisyenlerin katılımıyla zaman içinde genişlemiş.. Grubun “-3” isimli parçası, afrobeat melodisi ve saksafon birlikteliğiyle karşımıza çıkıyor. Adını ise -3. Katta konumlanan stüdyolarından almış. 

Elif Çohaz – Herkesten Ayrı 

Elif Çohaz’la Fatih Erkoç’un “Vefasız”ından, John Lennon’ın “Imagine”ine uzanan yeniden yorumları aracılığıyla tanışmış olabilirsiniz. Albümdeki şarkısı “Herkesten Ayrı”, zaman zaman reverb’lü vokalleri ve gitar – saksafon partisyonları sade bir uyum içinde. Cover yaklaşımında olduğu gibi burada da türler arasındaki sınırları bulanıklaştırmayı, pop – caz hattında dolaşmayı tercih etmiş müzisyen.

Jelly Beans – Ups and Downs

Dinleyicilerine modern caz çeşitlemeleri sunan Jelly Beans, dört müzisyeni bir araya getiriyor. “Ups and Downs”, albümdeki enerjisi yüksek parçalardan biri. Prodüktörlüğü ise Volkan Öktem’e ait. 

Fotoğraf: Muhsin Akgün

Chai Moto – Every Second of This

Genç Caz+ 22’nin dikkat çekici parçalarından biri Chai Moto’dan geliyor. “Every Second Of This”, içerdiği hip hop ve afrobeat tınılarıyla albümde tam da “daha fazlası, ötesi” anlamına gelen +’ ya oldukça uygun bir kayıt. Stüdyoda yapılan doğaçlamalarla ortaya çıkmış, akıllara yer yer Malcolm Mooney’nin vokalde olduğu Can parçalarını da getiriyor.

Umut Veysel Demirtaş – Café Picasso

Prodüktörlüğünü piyanist ve besteci Ayşe Tütüncü’nün üstlendiği “Café Picasso”, klasik müzik formunda bir solo piyano eseri. Besteci ilhamını, Picasso’nun yaşamı renk ve biçimlerle algılayıp ifade etme çabasından almış. 

Always Know – Spherical

Adını Thelonious Sphere Monk’un ortanca isminden alan “Spherical”, bir Monk bestesinin uyarlaması değil ancak ona duyulan özleme ses veriyor. Prodüktör koltuğunda ise Selen Gülün var.