Karanlıktan korkmayan kitaplar

Yazı: Esin Çalışkan

Renkli dünyaların kapılarını aralamak ya da bir süreliğine yeryüzünden kurtulmak için zaman makinesine ihtiyaç yok. Uzun bir yolculuğa, derin bir düşe hazırsanız; çocuk kitapları önerilerimiz sizi bekliyor.


Kuşa Dönüştüğüm Gün 
Ingrid Chabbert, Meav Yayıncılık 

Âşık olmanın insan doğasında yarattığı binbir türlü değişimle, içindeki kelebeğin kanat çırpışının bir anda dünya üzerindeki her şeyden daha gerçek gelmesi ve bunun yarattığı ürkeklikle, birini kaybetmeye karşı duyduğun korku ve kendinle yüzleştiğin delice, sayısız anla ilgili bir kitap. Küçük bir çocuğun, kuşları çok seven bir kıza duyduğu masum aşkı anlatan Kuşa Dönüştüğüm Gün, Guridi’nin büyüleyici çizimleriyle ışıldıyor. Chabbert’ın dilinin en etkileyici tarafıysa yetişkinlikte etrafı dikenlerle çevrili bir bahçeye dönen aşk ve daha nice karmaşık duyguya, yepyeni bir tazelik üflemesi.

SusPus 
David Quimet, Çınar Yayınları

“Bu kitap ben çocukken yayımlanmış olsaydı, o zaman kendimi bu kadar yalnız hissetmezdim” diyen Neil Gaiman’a kulak vermeli. Çünkü yalnızlık sürekli yer değiştiren bir su kütlesi misali kaynağını ararken, varlığını bilmek genelde onun gücüyle baş etmeye hiç mi hiç yetmiyor. Yeterince gürültülü, yoğun ve acımasız bir dünyada kendi yerini bulmaya çalışan içine kapanık bir kızın hikâyesini anlatan SusPus, çocuklara gösterdiği umudun yanında yetişkinlere hatırlattığı (geçmişi) hayal etme imkânıyla da ışıl ışıl parlıyor. 

Küçüğüm
Germano Zullo, Can Çocuk

Kim bilir, belki de ilk okuma kitaplarının neyi derinlerden çağırdığını fark ettiğimiz gün dünya daha farklı bir yer olur… Zamanın geçişi, elinden kayıp gidenlerin usulca şimdiye sızan gölgesi, sevginin ama en çok da kederin içinde yeşeren sevginin anlamına dair bir kitap Küçüğüm. Karakalem illüstrasyonlara eşlik eden, Zullo’nun şiirsel bir sezgiyle işlediği kısa cümlelerin anlattığı hikâye, annelerle çocukları arasındaki bağın derinliğini ve şaşırtıcılığını keşfe çıkıyor. Dümeni bir süreliğine serbest bırakabilen herkesle birlikte tabii.

Ördek, Ölüm ve Lale
Wolf Erlbruch, Hep Kitap

Her çocuk ölümün ne olduğunu sorar, peki büyükler ne yapar? Bu sorunun cevabının Ördek, Ölüm ve Lale’nin sayfaları arasında saklandığını söylemek çok isterdim, ah her şey ne kolay olurdu! Bunun yerine olabilecek en şaşırtıcı yerden başlayan, bir ördekle ölümün arasındaki ilişkiyi yazıp resimleyen Wolf Erlbruch; dostluğun hayattaki yerinden, onlarla fazladan paylaşılan her ânın anlamından ve sevginin kendini var etme imkânından usulca o nihai sona varıyor. Evet, çok kalp kırıyor ama merhemi de elinde tutuyor.

Ağustosböceği
Shaun Tan, Desen

2000’de yazıp resimlediği kitabı The Lost Thing’in, animasyon film uyarlamasıyla 11 yıl sonra Oscar’a da kavuşan Shaun Tan, Asla Neden Diye Sorma, Taşradan Öyküler ve Şehrin İçinde Öyküler gibi sayısız kitabının (iyi ki) Türkçeye çevrildiği ödüllü bir illüstratör. Hisleri anlatmak için kelimelere ihtiyaç duymayan, kelimeleri ortaya döktüğünde ise hiçbirini ziyan etmeyen Tan bu kitabıyla yaşadığımız çağda metropollerde tutunmak için gözden çıkarılan her şeye ve çalışma hayatının boğucu atmosferinde nefesi daralan herkese selamını veriyor.

Bugün Burada, Yarın Orada 
Peter Stamm, Desen

Kollarını açmış onları bekleyen bu koca dünyada, başka bir “ev” hayaliyle mekânın ve coğrafyanın sınırlarından azade olmaya karar veren bir aileyle birlikteyiz. Her durakta onları bekleyen olağanüstü olaylar, yolun ve düş kurmanın güzelliklerinin farkında olmayan kimsenin göremeyeceği biricik yaratıklar, ayak bastıkları her yerin, Ay’ın, ormanın ya da yağmurun avucunda tuttuğu minik kuşlar… Yol arkadaşlığına ve dünyadaki yerimize dair bir hazine çıkarmış İsviçreli yazar Peter Stamm.

Boşluk
Anna llenas, Nesin Yayınevi

Hiç hoşuna gitmeyen bir boşluktan şikayetçi olan, daha doğrusu içindeki koca boşluğu fark ettiği andan itibaren onunla ne yapacağını bilmeyen bir kız çocuğuyla yola çıkan kaleye mum diksin. Söküp atamadığı, içine ne koysa da kapatamadığı bu boşluk duygusuyla arayışa sürüklenen karakterini başka insanların boşlukları, yaraları ve görünmez taraflarıyla karşılaştıran Anna Illenas her cümlede ne yaptığını o kadar iyi biliyor ki ortaya bu seçkinin en yetişkin kitaplarından biri çıkıyor. Karanlığı, hataları ve kaybettikleriyle yüzleşmek isteyen herkesin başucu kitabı olabilir Boşluk.