Akıl yaşta değil, baştadır:  Kavgaz - Pilot

Yazı: Ömer Çeşit

Geçtiğimiz ay April Yayıncılık kataloğuna eklenen Kavgaz: Pilot, okuyucuyu MİT’in bile işin içinden çıkamadığı bir cinayeti çözmekle uğraşan komiser yardımcısı Mutlu Kavgaz’ın yaşadıklarına tanık ediyor. Romanın yazarları, polisiye edebiyatın nitelikli temsilcilerinden Algan Sezgintüredi ve suç araştırmaları uzmanı, emekli emniyet müdürü Mesut Demirbilek.

Ne hakkında? Hikâye ne?

Kavgaz: Pilot, serinin ilk kitabı olan Kavgaz: Çantacı’nın iki yıl sonrasında geçiyor. Kavgaz: Pilot’ta Kaddafi’nin de pilotluğunu yapmış olan, Mısır uyruklu maktul El Maksut cinayetini çözmeye çalışan Mutlu Kavgaz’ın başından geçenleri konu ediniyor. Mutlu Kavgaz, bu romanda 24 yaşında. Soğukkanlılığı ve farklı yetenekleriyle sivrilen Mutlu, romanda cinayeti çözmek için birbirinden farklı gay kulüplere gidiyor. Gittiği kulüplerde ise hem 1989 yılının gaylere karşı olan önyargılı bakışlarına tanık oluyor hem de İstanbul’un gece hayatının esrarengiz ortamlarını keşfediyor.

Okumadan önce bilmemiz gerekenler

Romanda yaşanan olaylar, o yıllarda İstanbul Cinayet Büro’nun efsanelerinden olan Mesut Demirbilek’in yaşadığı olaylara dayanıyor. Tabii romanın yer yer kurgusal tarafları da mevcut. Mesut Demirbilek akademi mezunu olarak işe başladığı zaman, henüz 22 yaşında çaylak bir polisti. Romanı ilginç hâle getiren unsurlardan birisi, ana karakterin bu kadar genç yaşta bu derece önemli görevlerin üstesinden gelebilmeyi başarabilmesi.

Kitaba dair en çok neyi sevdin?

Kitapta en çok Mutlu’nun ilk kez bir kadına âşık olmasına rağmen işini soğukkanlı ve sebatkar bir şekilde önceleyebilmesini sevdim.

Yazıma dair neler söyleyebilirsin? 

Kitabın yazım tarzı oldukça nesnel ve mesafeli. Bu mesafelilik, karakterin soğukkanlı mizacıyla uyumlu. Kitabın anlatım tarzı olayların, okuyucu tarafından akılcı bir şekilde anlamlandırılabilmesini sağlıyor.

Kısa sürede sürüklenerek mi okudun? Yoksa biraz sürünerek mi? 

İlk 20 sayfadan sonra kitap oldukça akıcı hâle geliyor. Bunda yazarın samimi üslubunun da bir hayli etkisi var.

Okurken hiç Google’ladığın şeyler oldu mu? 

Evet oldu. Bülent Ersoy’un New York’ta verdiği konseri Google’lamıştım. Bunun dışında gay barlarla ilgili verilen bilgilerin birçoğu ilgimi çekti ve bunları da araştırdım.

Kitabın ismi hakkında ne düşünüyorsun? 

Kitabın genel ismi zaten karakterin soyadından geliyor. Bence bu rasyonel bir seçim. Karakterin kişiliği, böylelikle romanın ismiyle imgesel bir düzende iç içe geçiyor. Kavgaz aynı zamanda “devedikeni” manasına da geliyor. Bu ayrıntı da bana oldukça ilginç geldi.

Bu kitabı seven şunları da sever

Bu kitabı seven, yazarın Kavgaz: Çantacı adlı kitabını ve Arthur Conan Doyle’un Sherlock Holmes serisini de keyifle okuyacaktır. Bunların yanı sıra Algan Sezgintüredi’nin diğer polisiye kitaplarını da sevebileceklerini düşünüyorum. Son olarak bu kitabı sevenlere, oldukça akıcı ve esrarengiz bir kitap olan Mary Louise Kelly’nin Mermi adlı romanını da şiddetle tavsiye ediyorum.