Kıraathane Kitap Şenliği’yle Pera’ya “dönüş”

“Kitap fuarının Tepebaşı’nda olduğu günleri hatırlayanlarımıza, şimdi yine bu mahallede, Pera’da bir kitap şenliği düzenlemek ister istemez bir ‘dönüş’ duygusu yaşatsa da, iddiamız tam teşekküllü bir fuar düzenlemek değil.” 2018’de açılan Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi, bu yıl ilk kez düzenlediği kitap şenliğini bu sözlerle duyurdu. Evet, tam teşekküllü bir fuar belki değil ama Kıraathane, 14 Eylül-21 Eylül tarihlerinde mekânında düzenlediği şenlikte kitap sevenlere oldukça çekici bir ortam sunuyor.

Kıraathane Kitap Şenliği’ne bağımsız yayınevleri 160. Kilometre, Alef, Aras, Corpus, Encore, Güldünya, İstos, Kara Plak, Kıraathane Kitapları, Kolektif Kitap, Lis, Manifold, Monokl, Nebula, Norgunk, Ons Dergisi, Paloma, Raskol’un Baltası, Siren ve Yüz Kitap katılıyor. Bu yayınevlerin bastığı kitapları, bir hafta boyunca açık kalacak stantlardan yüzde 30 indirimle alabileceksiniz. Ayrıca kitaplar üzerine konuşmaya, söyleşmeye ve dertleşmeye imkân sağlayan bir program da oluşturulmuş. Hafta boyunca geniş katılımlı yayıncı forumlarının yanı sıra yayınevlerinin bizzat düzenlediği çeşitli etkinlikler de var.

Şenlik, 14 Eylül Cumartesi Cazır Cazır adlı partiyle açılacak. Yayınevlerinin düzenlediği etkinlikler ise ilerleyen günlerde izlenebilecek ve hafta boyu sıkı bir program var. Etkinlikler sırasıyla şöyle:

15 Eylül 19.00 – Feminist Masallar kitabının çevirmeni Dr. Ebru Ak’ın “Feminizme Doğu’dan Bakmak: Aradakalmışların Özgürlüğü” konuşması (Güldünya)
16 Eylül 19.00 – Ayşe Düzkan ile “Feminist Bir Yayıncılık Deneyimi” (Güldünya)
17 Eylül 17.00 – Kalben’in şarkı yazarlığından romancılığa uzanan deneyimlerini anlatacağı “Yazma Hâlleri” (Kara Plak)
18 Eylül – Murat Meriç’in “Sılaya Giden Yolda: Ermeni Diasporasında Müzik” anlatısı (Aras ve Kara Plak)
20 Eylül 18.00 – İlay Bilgili ile ilk öykü kitabı Talan üzerine (Monokl)
20 Eylül 19.00 – Beliz Güçbilmez’in “Bir Okuma Yazma Metodu Olarak Tersine Mühendislik: Yazmak İçin Okumak” başlıklı konuşması (Yüz Kitap)
21 Eylül 13.00 – Nihat Gültekin ve Yücel Aslan’ın anlatısıyla “Kuzey Kafkasya Kürt Edebiyatından Örnekler” (Lîs)
21 Eylül 17.00 – Üç kuşaktan üç çevirmeni Yaz Özpalabıyıklar, Kutlukhan Kutlu ve Selahattin Özpalabıyıklar’ın Bob Dylan’ı anlatacağı etkinlik (Kara Plak)

Detaylar için buraya gidebilirsiniz.