Avatarlar, KISS partisini sonsuza dek devam ettirecek

Yazı: Şevval Öztemur

24 stüdyo albümü ve devasa teatral gösterileriyle bir hard rock efsanesine dönüşen KISS, 2 Aralık günü New York’taki Madison Square Garden’da The End Of The Road veda turnesinin son konserini gerçekleştirdi. Ama bu konser, yeni bir sayfanın açıldığı anlamına da geliyor. Nitekim kendi tabirleriyle “parti, grubun avatarlarıyla sonsuza kadar devam edecek”. Yani bu sadece KISS için insan formuna bir veda.

Konserin son şarkısı olan “Rock and Roll All Nite’ı” çaldıktan sonra Paul Stanley’nin “Bu yolun sonu başka bir yolun başlangıcıdır.” mesajının ardından grup sahneyi dolduran dumanların arasında ortadan kaybolmuş. Sahneye dönüşleri ise 50 yıllık ikonik siyah beyaz makyajlarıyla birer avatar formunda olmuş. Paul Stanley, Gene Simmons, Tommy Thayer ve Eric Singer’ın dijital karakterleri, “God Gave Rock and Roll to You” şarkısını çalarak, bu tuhaf yolculuğa start verdi.

Söz konusu KISS avatarları George Lucas’ın kurucusu olduğu köklü şirket Industrial Light & Magic tarafından tasarlandı. ABBA’nın Voyage turnesi için de çalışan Pophouse Entertainment da projenin bir parçası. Oluşumun CEO’su Per Sundin de “KISS, aynı gecede üç farklı kıtadaki üç şehirde konser verebilir. Artık bu mümkün.” diyerek, meselenin çıkış noktasının ne olduğunu gözler önüne sermiş. 

Dinleyicilerin bir kısmı, ortada hâlâ kazanılacak para varsa KISS üyelerinin yaşamanın bir şeklini bulacağı yönünde şakalar yapıyor. Bu avatarlar, metalaşan eğlence anlayışına dair aralanmış bir kapı olarak da yorumlanabilir. Kapitalizmde yeni ürün, daha fazla kâr anlamına gelir. Aynı ekibin ABBA Voyage şovlarıyla bir haftada 2 milyon dolar hasılat elde etmesi, KISS projesiyle de göz bebeklerinin dolar işaretlerine döndüğünün ispatı elbet.

KISS basçısı Gene Simmons da bu teknolojik açılımı sayesinde sonsuza kadar genç ve ikonik kalacaklarının garantisi olarak yorumluyor. Hatta Paul Stanley’nin artık sahnede hiç olmadığı kadar yükseğe sıçramasının da mümkün olduğuna değinmiş. 

İllüstrasyon: Akif Kaynar
Industrial Light & Magic ekibi anlatıyor

Lucasfilm çatısı altında faaliyet gösteren ve muhtemeldir ki sinema tarihinin en etkili özel efekt şirketi olan Industrial Light & Magic, henüz dünyada bir görsel efekt şirketinin varlığından söz edemeyeceğimiz 70’lerde kurulmuştu. Merdan Çaba Geçer, geçtiğimiz yıl Disney+’ta gösterime giren altı bölümlük belgesel serisi Light & Magic vesilesiyle katıldığı basın toplantısında ILM ekibinin farklı departmanlarında yer alan kişilerle konuşmuştu. Yönetmen Lawrence Kasdan, altı Oscar ödüllü görsel efekt sanatçısı Dennis Muren, stop-motion denince akla ilk gelen isimlerden Phil Tippett ve ILM yönetiminden Janet Lewin ile gerçekleşen sohbeti buradan okuyabilirsiniz.

İllüstrasyon: Tolga Tarhan

Müziğin görsel kimlikleri: Hayali karakterler ve maskotlar

KISS’in avatar açılımı teknik açıdan yenilikler barındırıyor elbet ama popüler müzik tarihinde benzer girişimlere (en azından niyetlenmelere) rastlamak mümkün. Olay, insan bedenlerinin yerini alıp turne yapmak kadar ileri gitmese de farklı janrlardan pek çok grup ve müzisyenin maskotlar yaratak müziklerinin görsel kimliğini “canlandırmaya” çalıştığına tanık olduk bugüne dek.

Mr. Oizo’nun Flat Eric’i, Jamiroquai’ın Buffalo Man’i ya da çizgi grup Gorillaz gibi örneklerle, bir kısmını grup üyelerinden bile daha iyi tanıdığımız müzikal maskotları / hayali karakterleri, Aralık 2015 tarihli Bant Mag. No:45’te masaya yatırmıştık. Meraklıları buradan ulaşabilir.