Leon Keer’in optik illüzyonları ve anamorfik işleri

Pop-sürrealist bir sanatçı olan Leon Keer, dünyanın dört bir yanındaki sokaklarda anamorfik eserler üretiyor. Oluşturduğu eserler içerdiği 3 boyutlu teknik nedeniyle sadece tek bir bakış açısından görülebiliyor. Perspektiflerle oynayarak  yeni dünyalar yaratan sanatçı, izleyenleri bazen bir sakız makinesine bazen de oyuncak araba kutusuna hapsediyor.

Hollandalı sanatçı, anamorfik resimleri yaparken kendine bir şablon çıkarıyor ve o şablonda objelerin nereye geleceğini hesaplayarak bir eskiz çiziyor. Önceleri eserin gidişatına geriden ve başka açılarda bakması gerekirken, artık çizimin uzaktan nasıl göründüğünü kafasında canlandırabildiğini söylüyor.

Genellikle çevresel kaygıları içeren çağdaş temalar ve yaşanabilirlik hakkında sorular ortaya çıkaran Keer; ırkçılık, iklim değişikliği gibi güncel dünya problemlerini konu ediniyor. Sanatçı optik illüzyon kullanımına ek olarak, işlerini artırılmış gerçeklik ve video haritalama gibi yeni teknolojilerle birleştirerek insanları yarattığı dünyanın içine iyice sokuyor.

Bir sokak sanatçısından farklı olarak, anamorfik çizimler aracılığıyla, üstüne basılmasıyla kaybolacak olan sanatını sosyal medya sayesinde ölümsüzleştiriyor. Aynı zamanda da mesajını büyük kitlelere ulaştırmış oluyor. İşlerinin ona değil, sokaktan geçenlere ait olduğunu düşünüyor.

Keer şimdilerde (5 Haziran – 28 Ağustos) Amsterdam Wanrooij Galeri’de bulunan Forced Perspective isimli sergisi galerinin iki katını gerçeküstü bir evrene dönüştürüyor. İzleyicileri yeni tablolar, heykeller, enstalasyonlar, anamorfik sanat eserleri ve artırılmış gerçeklik içeren renkli bir gösteriye davet eden bu serginin mini bir turu galerinin Instagram paylaşımından izlenebilir.

Yazı: İrem Gözü