Ne dinlesek: Liars, Tinashe, The Weeknd ve dahası

Taze yayımlanmış albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen Spotify listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.

ALBÜM: Liars – The Apple Drop
(Mute)

Her albümünde farklı sulara dalmaktan, dinleyicisini şaşırtmaktan heyecan duyan Liars’ın 10. albümü. Agnus Andrew’un zihninin kıvrımlarında elektronik dehlizlerden kirli akustik rock düzenlemelerine serbest geçişlerle savruluyoruz. “Birazdan ne gelecek?” merakını tüm akışında hissettiren bir iş. Hatta Liars’ın trio formatını geride bırakmasının ardından kaydettiği en nitelikli albüm olduğunu söylemek mümkün. Andrew’a kayıtlarda eşlik eden isimler arasında yetenekli davulcu Laurence Pike da var.

TEKLİ: Duran Duran & CHAI – MORE JOY!  
(Tape Modern)

Duran Duran’dan ekimde gelecek 15. albüm öncesi ışıltılı bir tekli. Şarkının ham hâli kendilerine retro Japon video oyunlarınlarını hatırlatınca Japon harikası CHAI’nin kapısını çalmışlar ve sonuç: Adı gibi, kesinlikle çok eğlenceli!

ALBÜM: Taner Öngür – Alarm 21
(Bağımsız)

Taner Öngür, 1992 tarihli Alarm albümüne bugünden bakıyor ve sözlerine, şarkı sırasına dokunmadan yeni bir çehre katıyor. Sonik detayların yanında bir de arşivden çıkarılmış bir yeni parça var: “Limon Sıkılmış Deney”. Çıkışı 1970’lerin başlarında Moğollar’ın Levent’teki evinde yaşadıkları psikedelik bir deneyimmiş.

TEKLİ: Tierra Whack – Walk The Beat
(Interscope Records)

Tierra Whack’ten yürüme ritminde, minimal bir house beat’inin üzerine serpiştirilmiş moda güzellemeleri. 2018 çıkışlı Whack World albümünden itibaren şarkılarını oldukça yaratıcı görsel eşlikçilerle birlikte paylaşmayı alışkanlık edinen müzisyen, “Walk the Beat” için henüz bir video yayımlamadı ama parçanın çalacağı defileleri göreceğimiz günler muhtemelen çok yakında.

TEKLİ: Purity Ring – soshy
(The Fellowship)

Kanadalı elektro pop ikilisi, geçen sene çıkan WOMB’dan sonra, kendi etiketlerinden yayımladıkları ilk şarkıyla aramızda. Giriş melodisi ve nakaratıyla akılda kalacak bir parça olan “soshy”, bir hayaletin ağzından yazılmış gibi gelen sözleri ve Megan James’in pürüzsüz sesiyle hipnoz etkili, gizemli bir atmosfer yaratıyor. Siyah beyaz görüntülerden oluşan klibi de burada.

ALBÜM: Ty Segall – Harmonizer
(Drag City Inc.)

Çağının en üretken müzisyenlerinden biri olan Ty Segall’ın son incisi. Kendisi Harmonizer’ın özünü şöyle açıklıyor: “Kapalı kapılarla ilgili olan şey, ne olursa olsun tekrar açılmaları gerektiğidir. Onları açarsın, böylece içinden geçebilirsin ve diğer tarafta ışık vardır.” Keskin olan birçok şey gibi, Harmonizer da son derece parlak bir albüm.

TEKLİ: Yangın – Geri
(Tamar Records)

İstanbul’un yeni rock beşlisi Yangın, 2. teklisini “Yaşadığımız bu kötü günleri, birlikte, gözümüz açık ve susmayarak atlatabildiğimiz, bu şarkıları endişesiz dinleyebildiğimiz günlere kavuşmak dileğiyle.” mesajıyla paylaştı. “Geri”, ilhamını yaşantılardaki dönüm noktaları ve onları takip eden içe dönüşlerden alıyor.

TEKLİ: The Weeknd – Take My Breath
(XO / Republic)

After Hours albümü ile tozu dumana katan The Weeknd’den ateşli bir disco pop teklisi daha. Şehvetli sözler, dansa davet eden synthler, gümbür gümbür davullar ve müzisyenin vokal becerisinin birleşiminden çıkmış parçanın, epilepsi için tetikleyici olabilir uyarısıyla yayınlanan klibine şuradan gidebilirsiniz.

ALBÜM: Tinashe – 333
(Tinashe Music)

2020’leri tanımlayan estetiklerden biri R&B olacak, buna şüphe yok. Türün yeni nesil temsilcileri, içine güçlü mesajlar da enjekte etmeyi ihmal etmediği zihin açıcı işlerle karşımıza çıkmayı sürdürüyor. DIY düsturunu benimsemiş Tinashe’nin son işi de bunlardan biri. Drum & bass’e de selam çakıyor, electronica’ya da. ZHU, Kaytranada, Snakehips, Cheat Codes gibi isimlerin dokunuşlarıyla geniş bir ses yelpazesi sunuyor. 

ALBÜM: Moritz Von Oswald Trio – Dissent
(BMG Rights Management)

Moritz von Oswald Trio, 6 yıllık sessizliğini, cazı elektronik potansiyeller üzerinden araştırmaya devam eden bir doğaçlama albümüyle bozdu. Dinleyeni olduğu yerden alıp kendi evrenine uçuran, ses çeşitliliği bol, her parçayı ayrı bir deney olarak algılatan, sürükleyici ve oldukça enteresan bir dinleme tecrübesi.

EP: Jakuzi – Açık Bir Yara
(City Slang)

“Açık Bir Yara” ve “Hiç Işık Yok” isimli yeni parçalar, Jakuzi’nin duygulu retro pop dünyasında yeni kapılar açıyor. Hatta ikisi de farklı kapılar açıyor. “Açık Bir Yara”da daha soyut ve soğuk temaların hâkimiyetinde; “Hiç Işık Yok” ise dans pistlerine göz kırpan, çarpıcı ve akla yapışan türden düzenlemelere sahip.

TEKLİ: black midi – Cruising
(Rough Trade Records)

black midi’nin bünyede sarsıcı bir etkiye sahip son albümü Cavalcade’in Japonya baskılarında bonus şarkı olarak yer alan teklisi “Cruising”, artık dijital ortamlarda. Ağır ateşte kavrulan, üçlünün alamet-i farikası tuhaflıklar ve tezatların çakıştığı anlarla bezeli bir kayıt. Gruptan Cameron Picton ve Geordie Greep’le sohbetimizi okumak için buradan Bant Mag. No:75’e ulaşabilirsiniz.

TEKLİ: Basement Revolver – Skin
(Sonic Unyon Records)

Toplumun, çizdiği sınırların dışında kalan herkese bir miktar acı bırakması işleri zorlaştırsa da farklılıklarımızı kabul edip sevebilmek kadar özgürleştirici çok az şey var. Indie rock, dream pop sularından Basement Revolver’ın solisti Chrisy Hurn-Morrison, farklılığı bizzat kendi bedeninde bulan; şimdiye kadar ondan utanan hatta korkan biriyken artık “Evde hissetmek istiyorum, tenimde.” diyor, vücudunu hem kendinden hem de başkalarından saklamasını öğütleyen zihniyete meydan okuyor, ruhunun yuvasıyla barışıyor. İçten sözleri, taşınan duygusal yükü etkili bir biçimde yansıtan melodisi ve gözleri dolduran çarpıcı klibiyle “Skin”, benzer bir girdaba düşenlere el uzatıyor.

ALBÜM: IDER – shame
(IDER)

Popun sınırlarını genişleten bir albüm de IDER’dan geldi. İkili; etkileyici uyumlarını, benimsedikleri ortak üretim amacına borçlu: “Öğretilemeyen veya öğrenilemeyen, yine de ulaşmak için çok çalışma gerektiren bir ses elde etmek.” shame, döngüsel melodiler ve karanlık vokallerin yön verdiği, oldukça açık sözlü ve keşifçi bir koleksiyon. 

TEKLİ: Noga Erez – Sunday
(City Slang)

2 dakika uzunluğundaki şarkı, enerjik şarkılarıyla tanınan Noga Erez’in kırılgan ve endişeli ruh hâline ışık tutuyor. Partneri Ori Rousso ile albüm çalışmalarının ilk safhalarında yazdıkları “çok sevgili” bir şarkı olarak tanımlıyor “Sunday”i Noga Erez: “Kaybetmek üzere olduğun birine sıkı sıkı tutunmaya çalışmak hakkında bir şarkı. Kalplerimize çok yakın olsa KIDS’te ona bir yer bulamamıştık. Albümün çıkışından birkaç ay geçmişken, daha fazla insanın bu şarkıyı duyma şansı olmasını istedik.”

ALBÜM: Foxing – Draw Down The Moon
(Grand Paradise / Hopeless Records)

Indie rock üçlüsü Foxing şimdiye kadarki en pop kaydıyla geri döndü. Draw Down The Moon’un dikkat çekici yanlarından biri şarkı içlerindeki tür geçişleri denebilir, popu hep tabanda tutarken her şarkıyı başka numaralarla soslayıp ortaya tüm elementleri birbiriyle uyumlu, lezzetli bir menü çıkarıyorlar sanki. Albümün ilgilendiği esas mesele ise parça-bütün ilişkisini en net anlayabileceğimiz yer olan “evren”. Grup, bu kocaman boşlukta önemsiz, küçük bir noktadan ibaret olma hissimizi, insanlar, mekânlar ve fikirlerle olan bağlantımızın bizi evrene ve gerçekliğe nasıl bağladığını keşfedebilmemizi sağlamak amacıyla alt üst etmeyi amaçlıyor.

TEKLİ: Touché Amoré – Hard To Explain
(Bağımsız)

Los Angeles’ın meşhur post-hardcore grubundan sürpriz bir The Strokes cover’ı. 20. yaşına giren Is This It? albümünün hit şarkısına kirli mi kirli, boğaz yırtan bir yorum yapmış Jeremy Bolm ve ekibi. An itibariyle sadece Bandcamp’te.

ALBÜM: Smiling – Devour
(Rebel Waves Records)

San Diegolu psikedelik pop rock oluşumu, bangır bangır bir ilk albümle müzik sahnesini selamlıyor. Gürültülü gitarlara puslu vokallerin eşlik ettiği, patlamaya hazır bir müziğe ihtiyaç duyanlar bir saniye bile beklemesin!

TEKLİ: Joy Crookes – Skin
(Insanity Records)

2018’den bu yana kısa format yayınlarıyla gerçek hikâyeleri şarkılaştıran Güney Londralı müzisyen Joy Crookes’un yakında kavuşacağımız ilk albümüne ismini veren tekli, kolektif bir şekilde deneyimlediğimiz içsel buhranlar hakkında. Piyano ve yaylı partisyonlarına güçlü vokal melodilerinin eşlik ediyor.

Yazı: İlayda Güler, Cem Kayıran