Ne dinlesek: Vanishing Twin, Non Square, Melvins ve dahası

Tazecik albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen Spotify listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.

ALBÜM: Vanishing Twin – Ookii Gekkou
(Fire Records)

Dolunayın ışığıyla yıkandığımız, şarkı söyler ve dans ederken varoluşumuzu sorgulayıp göğe yükseldiğimiz bir ayin gecesine hoş geldiniz. Grubun 2019 çıkışlı nefis albümü Age of Immunology için Leyla Aksu’nun Cathy Lucas’la yaptığı, Bant Mag. No:67’de yayımlanan röportajda solist şöyle söylemişti: “Grup olarak melezlik, bulaşma, stil ve sesleri harmanlama ve aynı anda birden fazla şey olmakla ilgileniyoruz.” Bu tavrın devamı niteliğindeki yeni albüm de tanımlanabilen ve tanımlanamayan işitsel referansları, etrafınızı saracak kozmik tınıları ve sınırsız yaratıcılığıyla sizi özgürleştirecek 41 dakika sunuyor, alışkın olduğunuz görsel estetiğiyle de büyüsünü katlıyor.

TEKLİ: Laetitia Sadier – New Moon
(Duophonic Super 45s / Drag City)

Stereolab’in sesi, pek sevgili Laetitia Sadier’den, 2017’den bu yana ilk solo kayıt. Ve güzel haber: Önümüzdeki yıl yayımlanacak yeni albümü müjdeliyor. Kişisel travmalar hakkındaki şarkısını her zamanki gibi düşsel bir âlemden seslenerek söylüyor ve ortak hislere çağırıyor Sadier. Klibini de Tanya Small’la birlikte yönetmiş. Buradan izlenebilir.

TEKLİ: Efe Demiral – Kolaj
(Shalgam Records)

Gitarist, besteci ve prodüktör Efe Demiral’ın 2019’da yayımladığı Uyku Pansiyon albümünde de birlikte çalıştığı Eren Turgut ve Mert Can Bilgin iş birliğiyle kaydettiği, yaklaşan uzunçalarıyla aynı adı taşıyan yeni incisi. “Bu kolaj başka neleri bir araya getiriyor acaba?” diye sorduran parça, güneşli bir bahar günü kentin tanımadığınız bir ara sokağında mutlulukla yürürken kendinizi aniden bulduğunuz kalabalık bir meydanın ortasında karmaşadan kurtulmaya çalışıp sonunda sakin bir aralığa atlayabilmişsiniz gibi hissettiriyor.

ALBÜM: Berk İçli – Glimpses of an Eternal Bloom
(Zel Zele Records)

Yer yer karanlık, yer yer duygusal, yer yer de düşsel tınlayan Glimpses of an Eternal Bloom, çok geniş bir ses paletiyle hayat bulmuş bir kayıt. Piyano başrolde ama üflemeliler, elektronikler, yaylılar, ses kesitleri ve alan kayıtları gibi katmanları olan zengin bir sonik dünyaya sahip. Bu çeşitlilik, albümün tematik bütünlüğünü de derinleştirerek zihin açıcı bir dinleme deneyimini beraberinde getiriyor.

TEKLİ: Molly Nilsson – Absolute Power
(Dark Skies Association / Night School Records)

3 yıllık bir aranın ardından duyurulan Extreme albümü ve ilk tekli “Absolute Power”la romantik, melankolik bir havaya yayılan ritimleriyle “şimdiyi kavramak ve gücü geri almak için bir yakarış”a ses veren Molly Nilsson, Spotify’ın iş şeklini kınadığı için albümünü bu mecrada erişime açmayacak. Şarkının Batı Almanya’da çekilen, Molly Nilsson ve Graw Böckler tarafından ortaklaşa yönetilen, siyah beyaz klibini buradan izleyebilirsiniz.  

EP: Non Square – Simple Things In Hard Times
(Mesh)

İstanbullu prodüktör Korhan Oraydın’ın Non Square projesiyle derinlikli kompozisyonlarını Max Cooper’ın plak şirketi Mesh’ten savurmaya devam ediyor. Pandemi günlerinde İstanbul’daki ev stüdyosunda kaydettiği 4 şarkıdan oluşan yeni EP’si de dingin sekanslar ve distort edilmiş ritmik düzenlemeleri ustalıkla iç içe geçiriyor. Koleksiyonun kapanışını yapan duygu yüklü “Everything We Miss”, Non Square’in şimdiye dek yayımladığı ilk ambient kompozisyonu.

TEKLİ: Hiatus Kaiyote – Canopic Jar
(Brainfeeder)

6 yıllık aranın ardından serbest bıraktıkları Mood Valiant albümünün üzerinden çok zaman geçmemişti ki Avustralyalı future soul dörtlüsünden Cadılar Bayramı ilhamlı iki yeni parça daha geldi. Solist Nai Palm, Antik Mısır’da insanlar mumyalanırken, ölümden sonraki yaşam için iç organlarının konulduğu kaplar anlamına gelen “Canopic Jar”’ı bir şeyi koruma imgesi, elde edilemez bir ilişkinin metaforu olarak kullandığını söylüyor. Yine kaotik, yine vahşi, yine özgün.

TEKLİ: Jonny Greenwood – Crucifix
(Spencer Productions)

Radiohead gitaristi Johnny Greenwood There Will Be Blood, The Master, Phantom Thread, You Were Never Really Here gibi filmlere hazırladığı soundtrack kataloğuna bir yenisini ekliyor. Pablo Larraín’in yönetmenliği, Kristen Stewart’ın ise başrolü üstlendiği haberleriyle beklentiyi yükselten Spencer için üretilmiş orijinal müzik koleksiyonundan sızan bu ilk parça, Prenses Diana’nın Prens Charles ile evliliğini sonlandırmaya karar verdiği hafta sonuna odaklanan yapımın duygusal yoğunluğunu şimdiden hissettiriyor. Projeyle ilgili detaylar ise tam burada.

ALBÜM: Dilan Balkay – KUYU
(Bağımsız)

Trompet ve geri vokalde yerli sahneden birçok grup ve müzisyene eşlik eden Dilan Balkay’ın ilk solo albümünü dinlemek, müzisyenin düştüğü kuyuda verdiği partinin yankılarını duyuyormuşsunuz gibi hissettiriyor. Günlerin aynılığının verdiği zaman kaybı düşüncesinden farklı olmanın getirdiği yalnızlığa, korkulardan samimi öz eleştirilere doğru akan, kişisel çıkmazlar dışında kendi jenerasyonunun buhranlarını da oldukça iyi anlatan 9 şarkının bir araya geldiği koleksiyonda Balkay, tür geçirgenliği gittikçe artan güncel müzikal atmosfere kendi sonik tutkularının bir karışımını hediye ediyor. Dilan’ın kırılgan sesine eklemlenen vokal armonileri, enstrümanını kullanma biçimi, açık fikirli düzenlemeleri, açılış-kapanış tercihleriyle mutlu eden, aynı zamanda şimdiye kadar yayımladığı teklilere kıyasla onu çok daha iyi tanımaya olanak veren, heyecanlı bir kayıt.

TEKLİ: The Horrors – Against The Blade
(Wolf Tone Records)

İngiliz grup The Horrors, yılın başlarında paylaştığı 3 parçalık Lout EP’sinde rotasını iyice gürültülü ve kaotik endüstriyel rock tınılarına çevirmişti. Sırada aynı hattan ilerlendiği izlenimi yaratan bir başka EP var. Yine 3 şarkıdan oluşacak yeni The Horrors EP’sinin ismi Against The Blade. Solist Faris Badwan’ın söylediğine göre, kaosun derinliklerine doğru yolculuk devam etmiş. Koleksiyona ismini veren parça dinlemeye açıldı bile. Meşhur makyaj sanatçısı Isamaya Ffrench ortaklığıyla hazırlanan video klibi de burada.

ALBÜM: Joy Crookes – Skin
(Insanity Records)

Bangladeş – İrlanda kökenli, Londra çıkışlı müzisyenin derisinin altından çıkardığı, ergenliğinden 20’li yaşlarının başına uzanan yıllar boyunca yazılmış şarkılarının toplaması olan ilk albümü. Crookes’un; kişisel deneyimleri üzerinden insan ilişkilerini, mental sağlığı ve ırkçılık, kentsel dönüşüm gibi başlıklar altında güncel politikayı kaşıyan açıksözlü hikâye anlatımından yayılan sözler, yörüngesinde döndüğü soul’un yanı sıra caz, motown, R&B gibi aynı galaksideki yakın gezegenlere de göz kırpan bir müzikle sesleniyor. Sonik karakterinden iç dünyasına kadar, müzisyeni incelikle tanıtan ve gelecekteki üretimlerine dair şimdiden merak uyandıran bir koleksiyon.

TEKLİ: itekaka & Aga B – Hiyerarşi Yok
(debboy)

itekaka ve Aga B ikilisi dinleyenlerini, nefesli aranjmanıyla lezzetlenen reggae ritimlerinin üzerinde bir güzel silkeliyor. “Sen de işte anca / Ne düşerse başa / Söyle paşam paylaş / Yoksa senden âlâ yok maşa” sözleriyle ses çıkarmaya, bu tehlikeli hiyerarşinin içinde etkisiz eleman olmamaya, sorumluluk almaya, cesarete davet ediliyoruz. Parçanın, Umberto Echo imzalı ve orijinali kadar eğlenceli bir Dubmix’i de mevcut.

TEKLİ: Pa Salieu & Aitch – Bad
(Warner Music UK)

İngiltere rap sahnesinin en dikkat çekici karakterlerinden Pa Salieu ile Manchesterlı rapçi Aitch’in güç birliğinden afrobeats esintili, hiperaktif bir tekli geldi. Prodüktörlüğünü Two Inch Punch ve WhyJay’in üstlendiği parçanın KC Locke tarafından çekilen klibinde Pa Salieu her zamanki gibi renklere, desenlere, flaşlara, aktüel kameralara doymuyor. Başı dönmeyecekler buradan izleyebilir. 

TEKLİ: Kaptan Kadavra – RDM
(NMS Music)

Groove ve death metal arasında bir çizgiye sahip Ankaralı Kaptan Kadavra, ilk albümüyle sene başlarında hayatımıza girmiş, “kulakların pasını silme” klişesinin hakkını vermişti. Yeni tekli “RDM” de saç döktüren gitar riffleri ve çığlık çığlığa vokalleriyle aynı işlevi görüyor. Cult of Luna, Mastodon, Red Fang gibi grupları sevenler ıskalamasın.

EP: Johnny Marr – Fever Dreams Pt. 1
(New Voodoo)

The Smiths gitaristi, Fever Dreams adını verdiği serinin 4 şarkıdan oluşan ilk bölümüyle karşımızda. 2018 çıkışlı Call the Comet albümünü takip eden EP, “Müzisyenin glam rock köklerini soul’un diliyle kaynaştıran yeni bir sound” olarak tarif ediliyor. Projenin tamamı ise 16 şarkı hâlinde, 25 Şubat 2022’de yayında olacak.

TEKLİ: Can Bora Tanzer – Nobody Knows
(Subroomer Records)

Türler ve yaklaşımlar arasında geçişken bir sound benimsediği parçalarında sinematik bir atmosfer sunan İstanbullu müzisyen Can Bora Tanzer, yeni bir albüm hazırlığında. İlk tekli “Nobody Knows”da da bu atmosferik yaklaşım yine ön planda. Yoğun ve çok katmanlı synth dokuları üzerine akılda kalıcı vokal melodileri serpiştiren parçanın Lina İrem Addity tarafından çekilen klibi de hemen burada.

TEKLİ: Adele – Easy On Me
(Sony Music)

Bu duygu yüklü bir piyano baladı, Adele’in ayrılık albümü olarak tanımladığı 30’den ilk iştah açıcı. 2019’da evliliğini sonlandıran müzisyen, yeni şarkısında bu sürecin üzerindeki zihinsel yansımalarına ses veriyor; eski eşi ve çocuğundan bu kararına dair anlayış bekliyor. Parçanın klibi için, 2015’in istatistiklere göre de en büyük hiti olan “Hello”da olduğu gibi Xavier Dolan’la çalışmış Adele. Buradan izlenebilir.

ALBÜM: Melvins – Five Legged Dog
(Ipecac Records)

Dile kolay, Melvins diskografisinin 25. uzunçaları. Üstelik 1983’teki Buzz Osborne, Dale Crover, Matt Lukin kadrosuyla kaydedilmiş. Üstelik tamamı akustik olan ilk Melvins albümü. Üstelik 36 şarkı. Üstelik “Oven”, “At The Stake”, “Honey Bucket” ve “Shevil” gibi klasikler bir arada.

TEKLİ: Billy Porter – Children
(Island / Republic)

Son olarak 2017’de bir Broadway albümü yayımlayan Porter, disco tınılarının öne çıktığı yeni teklisinde hayatından ve şu an olduğu konuma ulaşana kadar yaşadıklarından ilham aldığını söylüyor. 20-25 yıl önce müziğiyle, şarkılarıyla ifade etmek istediklerine alan açılmadığından ve şimdi bunu yapabiliyor olmanın kendisi için bir anlamda yeniden doğuş olduğundan bahsediyor. Henüz ismi açıklanmayan beşinci stüdyo albümünü 2022’de yayımlayacak. 

TEKLİ: Imarhan – Achinkad
(City Slang)

Afrika semalarında Tuareg kültürünü ve müziğini funk ritimleriyle harmanlayan Cezayirli grup Imarhan’dan üçüncü albüm haberi sıcacık bir tekliyle geldi. Sudanlı müzisyen Sulafa Elyas, Super Furry Animals’ın kurucularından Gruff Rhys, Tinariwen grubunun üyesi Abdallah Ag Alhousseyni ve Japonais adıyla bilinen şair Mohamed Ag Itlale’nin katkılarıyla tamamlanan yeni Imarhan güzelliğinin ilk teklisi, tarih boyunca göçebe yaşamı benimsemiş Tuareglerin kültürüne ve yaşantısına saygı duruşunda bulunuyor.

Yazı: İlayda Güler, Cem Kayıran