Renaud Garcia-Fons, küresel müzik hatıralarının peşinde

Yazı: Güven Yalın

Nguyên Lê’den Kudsi Ergüner’e, dünyanın dört bir yanından müzisyenlerle yaptığı ortaklıklarla da tanınan Fransız besteci ve kontrbasçı Renaud Garcia-Fons, Le Souffle Des Cordes (Tellerin Nefesi) isimli projesiyle, 5 Mayıs Cuma akşamı İş Kuleleri Salonu’nda. Konserin biletleri hemen burada.

Rehberler: François Rabbath’tan Üstad Elahi’ye

Renaud Garcia-Fons, müzik basını tarafından “Kontrbasın Paganini’si” olarak anılıyor. Klasik müzik ve rock tınılarına ilgi duyduğu çocukluk yıllarının ardından enstrümanına 16 yaşında karar kılmış, ardından Paris Konservatuarı’nda François Rabbath’la çalışmış. Stilini ve kontrbasla kurduğu ilişkiyi Rabbath’tan öğrendiklerinin şekillendirdiği görüşünde.

Trompetçi Roger Guérin’in orkestrasına katılarak caz çalmaya başlayan Garcia-Fons, bir yandan senfoni orkestraları ve çeşitli triolarda yer aldı. 80’lerin sonlarında, Christian Gentet önderliğinde kurulan tamamı kontrbasçılardan oluşan L’Orchestre de Contrebasses’a katıldı, altı yıl boyunca kayıtlar ve turnelerde ekibin bir parçası oldu.

90’larla birlikte Garcia-Fons’un solo külliyatı oluşmaya başladı. Köklü plak şirketi Enja Records çatısında yayımlanan Légendes (1992). Alboreá (1995) ve Oriental Bass (1998), bir besteci olarak küresel ifade biçimlerini içselleştirmesi ve enstrümanına getirdiği melodik yaklaşımla övgüler topladı. 

Dünya müzikleri arasında en yoğunlaştığı estetiğin oryantal müzikler olduğu rahatlıkla söylenebilir. Bu ilginin yalnızca enstrüman kullanımları ve melodilerle sınırlı kalmadığı da aşikâr. Nitekim İranlı filozof, müzisyen ve lavta ustası Üstad Elahi ve öğretilerini kendine bir kutup yıldızı belirlemişti Fransız müzisyen. Oriental Bass albümündeki “Hommage à Ostad” da kendisine bir saygı duruşu niyetiyle yazılmış. Üstad Elahi’nin mirasını geniş kitlelere ulaştırmayı da bir misyon edinen Garcia-Fons, 2019’da New York’taki Metropolitan Museum’da bir anma konseri ve özel bir sergi organize etti.

Bir orkestra lideri olmasının yanı sıra yaptığı iş birlikleriyle de kariyerinin her aşamasında caz ve küresel müzik sahnesinin heyecan uyandıran figürlerinden biri oldu Renaud Garcia-Fons. Bugüne dek Dhafer Youssef, Jean-Louis Matinier, Cheb Mami, Kudsi Ergüner, David Peña Dorantes, Nguyên Lê gibi dünyanın dört bir yanından müzisyenlerle hem stüdyo hem sahnede ortaklaştı. 

Geleneklerin kesişimi: Tellerin Nefesi

Türkiye müziğine ait motifleri flamenko dokunuşlarıyla bir araya getiren projenin temelleri Fons’un Serkan Halili ve Derya Türkan’la buluşmasıyla atılmış. Halili’nin kanun, Türkan’ın kemençesine Kiko Ruiz (flamenko gitar), Florent Brannens (keman), Amandine Ley (keman), Aurelia Souvignet (viyola) ve Nicolas Saint-Yves (çello) eşlik ediyor. 

Renaud Garcia-Fons, Le Souffle Des Cordes için “geçişli bir proje” tanımını yapmış. Kompozisyon ve doğaçlamayı bir araya getiren bir yaklaşımla hayat bulan projenin 12 şarkılık stüdyo kaydı, 2021’de E-motive Records aracılığıyla yayımlanmıştı. Projenin ilham kaynaklarını kendisi şu sözlerle ifade ediyor: “Kanun ve kemençe ile doğunun, klasik yaylı dörtlüsü geleneğiyle batının eski müziklerinin hatıralarına sahip olmak istedim. Flamenko gitarıyla İspanya’yı unutmadan tabii ki…”

Le Souffle Des Cordes, Renaud Garcia-Fons ve Derya Türkan’ın ilk ortaklığı değil. İkili, 2015’te ilhamını İstanbul’dan, Akdeniz’den, makamlardan ve Latin müziklerinden alan Silk Moon albümüne duo olarak hayat vermişti. Zira 5 Mayıs’ta canlı canlı deneyimleyeceğimiz Le Souffle Des Cordes, aslında Silk Moon’un başlangıcı olduğu bir üçlemenin son halkası. İkinci albüm de 2019’a tarihlenen ve lavtacı Claire Antonini ile Garcia-Fons’un beş telli kontrbasını buluşturan Farangi, from Baroque to Orient albümü.

İş Kuleleri Salonu’nda gerçekleşecek Tellerin Nefesi konserinde sahnede olacak ekip şöyle:

Renaud Garcia-Fons kontrbas 
Derya Türkan kemençe
Serkan Halili kanun
Kiko Ruiz flamenko gitar
Florent Brannens, Amandine Ley keman
Aurelia Souvignet viyola
Nicolas Saint – Yves viyolonsel