Slowdive, Mode XL ve bu hafta başka ne dinlesek?

Yazı: Cem Kayıran, Elif Öz, İlayda Güler, Zeynep Naz Günsal

Slowdive gitar müziğine yeni bir melankoli balonu armağan ediyor. Mode XL’in mesajı net: “Kaçıyorsa benim gibi uykuların, eyleme dönüyor duyguların.” 20 katılımcıdan leziz parçalarla T-POP 2, Onur Haftamızı kutlamaya geldi.

Taze yayımlanmış albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen çalma listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.

TEKLİ: Slowdive – kisses
(Dead Oceans)

Her ikisi de 2020’de vefat eden vokalist Rachel Goswell’in annesi ve davulcu Simon Scott’ın babasına ithaf edilen yeni Slowdive albümü eylülde serbest kalacak. İlk tekli “kisses”, gitar müziğine armağan edilmiş bir melankoli balonu. “Bana neye ihtiyacın olduğunu söyle, doğru olan ne?” sorusu eşliğinde içinde bulunduğu düğümü çözmek için öneriler sunan birine ses veriyor. Tüm hayaletleri, acıyı alarak uzaklaşmak ya da bir başlangıç olarak gerçekle yaşamaya alışmak… Yeterli olan hangisi?

TEKLİ: Daniel Rossen – Kathleen (Live in Santa Fe)
(Warp Records)

Grizzly Bear’in gitar ve vokallerinden tanıdığımız Daniel Rossen fırında olan canlı konser albümünü “Kathleen” ile duyurdu. Townes Van Zandt’ın 1969 tarihli teklisinin cover’ında Rossen gitarıyla harikalar yaratıyor demek yerinde olur. Orjinalinde yaylılarla yakalanan sinematik his Rossen’ın country versiyonunda yerini çok daha yoğun, ısrarcı neredeyse karanlık bir hisse bırakıyor.

ALBÜM: Sigur Rós – ÁTTA
(BMG)

ÁTTA grubun ikonik stili ile dinleyenlere zirveler yaşatan, sanki kutup ışıklarına şarkı söyletecek kadar renkli bir albüm. Jónsi’nin dünya dışı vokalleri ve orjinal melodilerle buluşması sadece onların yapaldiği biçimde insanın zihnini ve ruhunu temizliyor. Parçalar müziğin ötesinde, spiritüel bir yolculuk âdeta. Kalbinde ağırlık, içinde sıkıntı olan herkesi rahatlatacak; zor günlerin dumanını temizleyen, güzel günlerin verdiği iç huzuru çeşitlendiren 10 şarkılık albümün ardından 28 Temmuz’da KüçükÇiftlik Park’ta buluşacağız İzlandalı grupla.

ALBÜM: T-POP 2
(XSM Recordings)

“Ooo malın iyisini biliyorsun! Bende aradıklarının fazlasını bulacaksın!” Temel unsurları nostalji, asorti, dans, esans ve ambiyans olan XSM Recordings icadı T-POP janrıyla ikinci kez haşır neşir olmaya çağıran toplama albüm, Onur Haftamızı kutlamak için aramızda. Ceytengri’den Basic Disarm’a, Sister Kür’den Nene H’e, Mx. Sür’den CicexCocux’a, DJ Hamam’dan Eylül Deniz’e 20 katılımcının dansa çağırdığı leziz toplama, an itibarıyla XSM’in SoundCloud hesabından dinlenebiliyor.

TEKLİ: Earl Sweatshirt – Making The Band (Danity Kane)
(Bağımsız)

Bu sefe anımsattıkları ile gülümsetip Y2K’e geri ışınlayan, Odd Future’dan çıkma genç cevherlerden Earl Sweatshirt, P. Diddy’nin merkezi olduğu ve her sezonunda başka bir grubu ünlü etmeye giriştiği ABC/MTV programına ve üçüncü sezonunun öznesi olmuş all-girl R&B Danity Kane’e atıfta bulunuyor. Her zamanki gibi yine akıl dolu çifte anlamlarını konuşturduğu, pop kültür referanslarını net, yazıyı minimal tutup yine iddiayı koruduğu ambient havalı parça prodüktörler Evilgiane ve Clams Casino’nun dokunuşlarını içeriyor. 

TEKLİ: Selût – İstemem
(Tarla Records)

Görsel – işitsel disiplinlerin kesiştiği işler üreten illüstratör ve müzisyen Selût, yeni şarkısında “Bulacaksın da, bayılacaksın da. Senin baktığından bakacak sana. Oldu, olur… “ diyerek sırtımızı sıvazlıyor. Prodüksiyonunu Güneş Akyürek’in üstlendiği parçanın göz kamaştıran bir klibi de var. Selût’ün kamera önü performansının yanı sıra Cosmicnutz adıyla üretimlerine devam ettiği animasyon alanındaki çalışmalarını da barındıran klip, görüntü yönetimiyle de tesirli bir deneyim.

ALBÜM: Killer Mike – Michael
(Loma Vista Recordings)

Çarpıcı rap ikilisi Run The Jewels’dan ve ABD gündeminde grassroots politik duruşu ve ezber bozan aktivistliğiyle bildiğimiz Michael Santiago Render’ın altıncı ve son stüdyo albümü, Atlantalı rapçinin 11 yıldır kaydettiği ilk uzunçalar. Yıldızlarla dolu konuk listesinde CeeLo Green, Young Thug, 6lack, Jagged Edge, Ty Dolla $ign, Curren$y, thankugoodsir, uzun soluklu müzik partneri El-P, Future ve daha bir yığın ismi içeriyor. Prodüktör kadrosunda ise albümde yerini almış, iki yıldır zikrettiği ilk verse ile yakın zamanda interneti hafiften sallamış André 3000, Audio Anthem, No I.D., James Blake, J. Dot, Corey Mo, Cool & Dre ve Little Shalimar var. Jet hızı flow’u, yoğun politik içeriği ve albümün yüksek enerjisinin bir araya geldiği sert tekmeleyen, düzenlemeleri etkileyici, mesajı keskin projede MC içten ve samimi söylemini koruyarak “banger” olduğu rahatlıkla söylenebilecek bir solo albüm sunmuş.

TEKLİ: Mode XL – Bir Uyandım
(Kamp Records)

Serseri Serbest Stili’nin yaratıcıları Evren Besta ve VEYasin, 2015 çıkışlı kült albüm Mevzu Makamı’nı takip eden uzun arayı geçtiğimiz sene yayımladığı “Kennedy Yokuşu” ve “Kapıları Zorlama” teklileriyle kapatmıştı. Sıradaki şarkı; gizemli, bir miktar arabesk bir beat üzerine dünyanın ahvaline, başımızdan geçen türlü adaletsizliklere, yalnız bırakılışlara edilmiş bir şikâyet. Çözüme dair mesaj da net: “Kaçıyorsa benim gibi uykuların, eyleme dönüyor duyguların.”

TEKLİ: Leigh-Anne – Don’t Say Love
(Warner Records)

Solo kariyerinin ilk parçasını, kendisi için sanatsal anlamda yeniden doğuş olarak tanımlıyor Little Mix üyesi Leigh-Anne. UK Garage sahnesine de selam çakan yüksek enerjili prodüksiyonunu pürüzsüz bir vokal performansıyla buluşturuyor. Gerçek aşkı arzulayan ve daha fazla yalan dolanla uğraşmaya tahammülü kalmayan bir kadının ağzından yazılmış “Don’t Say Love”ın prodüktörlüğünü Jon Bellion ve Pete Nappi paylaşıyor.

TEKLİ: Göksel – Burda Kalayım
(Avrupa Müzik & Soles Music)

90’lardan bu yana Türkçe pop müziğe karakterini veren pek çok şarkı ve albüme imza atan Göksel’in 2023’teki ilk teklisi. Söz ve müziği Göksel’e ait parçanın düzenlemesi Ozan Bayraşa imzalı. “Her kalbin çıkmazı var, takılıyorsun, dönemiyorsun” gibi akılda kalıcı benzetmelerle dolu parçanın Aytekin Yalçın yönetmenliğinde çekilen bir klibi de var.

TEKLİ: OSEES – Goon
(In The Red Records)

Yaz sonuna doğru yeni uzunçaları Intercepted Message’ı yayımlamaya hazırlanan psych-punk ekibinin yeni tekilisi bir an bile nefes almayan, agresif ama eğlenceli, konserlerde kalabalığı çoşturacağı şimdiden garanti bir güzellik. Hızlı ritimli, gitar ağırlıklı parçayı arada girip çıkan elektronik sesler boyutlandırıyor. Sosyal medyanın ünlü fitness hocalarından Zack Palmisano’nun bir antremanına eşlik ettiren klibi de işte burada.

ALBÜM: Queens of the Stone Age – In Times New Roman…
(Matador Records)

Ayağını gaz pedalından asla kaldırmayan riff trenleri, tek derdi hafif hafif salınarak iyi hissetmeniz olan dertsiz tasasız groove banyoları ya da ağız kurutan çöl havasıyla kavrulmuş sonsuz tekrarlar. Queens of the Stone Age’i Queens of the Stone Age yapan her şeyden biraz biraz var yeni albüm In Times New Roman…’da. Ama dahası da var elbet. Merak edenler, grubun gitaristi Troy Van Leeuwen’le sohbetimize buradan ulaşabilir.

ALBÜM: Caterina Barbieri – Myuthafoo
(light-years)

2019’a tarihlenen Editions Mego etiketli uzunçaları Ecstatic Computation ile aynı zamanda bestelediği, bu yüzden bir bakıma “kız kardeşi” olduğu söylenen Myuthafoo ile sahalara geri döndü İtalyan besteci Caterina Barbieri. Hipnotik ve minimal synth düzenlemelerini yine konuşturmuş. 2017’de işittiğimiz LP’si Patterns of Consciousness’tan beri ambient ve hatta direkt elektronik müzik nezdinde çığır açarak önemli ölçüde dönüştürücü etkisi olduğuna inandığımız müzisyenin kendi etiketi light-years aracılığıyla çıkan albümü güçlü bir girişin ardından düşüncelere daldıran duyarda, sakin lakin dramayı koruyan çizgide. Uzay, zaman, hatıra ve mesafe gibi olgulara tekrardan dalarak duyguları deşen, eşeleyen bir durumdaki Barbieri, yaratıcı hassasiyetlerini cümlemize tekrardan aktarıp, hatırlatmış.

TEKLİ: Bîdar & wipeç – Lacivert Çarşaflar
(Bağımsız)

İçi Kafamın adlı albümünü art arda yayımladığı dört kliple hikâyeleştiren Bîdar, serinin son halkasında wipeç’le güçlerini birleştirdi. Bîdar’ın zihninin farklı odalarında dolaşan düşüncelerin; gerçeklik ve fantezi arasında çarpıştığı bir atmosfere davet eden parça, wipeç’in rüzgârınkine benzeyen bir uğultudan başkaca bükülmüş ses katmanlarına uzanan elektronik prodüksiyonuyla zenginleşiyor.

ALBÜM: Boris & Uniform – Bright New Disease
(Sacred Bones)

Diskografisinde Ian Astbury, Merzbow ve Sunn O))) gibi isimlerle yapılmış pek çok ortaklık bulunan Japonya’nın kült noise grubu Boris bu kez ABD’li endüstriyel metal grubu Uniform ile ortak bir albüm kaydetti. Pandeminin en iç sıkan döneminden doğan bu çalışma, zamanının acımasız tabanlarını anlattığı gibi, yaşama isteğini alevleyen zirvelerini de tasvir ederek kadere razı gelmeyen bir bakış açısını yansıtıyor. 

ALBÜM: King Gizzard And The Lizard Wizard  – PetroDragonic Apocalypse; or, Dawn of Eternal Night: An Annihilation of Planet Earth and the Beginning of Merciless Damnation
(Bağımsız)

Üretmeye doyamayan Avustralyalı ekibin tam 24. albümü bir thrash metal projesi. Tarz olarak grubun 2019 tarihli Infest the Rat’s Nest kaydıyla aynı sularda yüzen albüm uzuuuun isminin de dediği gibi kıyamet günündeymişiz gibi bir hissi var. Aslında insanların çevre üzerindeki yok edici etkilerinin altını çizen tematik albüm; bunu ejderhalar, cadılar, canavarlarla ilgili şarkılar aracılığıyla olabildiğince sert bir biçimde anlatıyor.

TEKLİ: JJUUJJUU – No Way In
(JJUUJJUU)

Kendini “astral bir birlik, gizli bir ritüel ve her şeyden önce bir konuşma” olarak tanımlayan California çıkışlı JJUUJJUU’dan dinleyeni ânında içine alan fazlasıyla psikedelik, bir o kadar da groovy bir tekli. Incan Abraham ve Drab Majesty projelerinden Andrew Clinco, A Static Lullaby, ayrıca Casket Salesmen gruplarından bildiğimiz Phil Pirrone’nin oluşturduğu ikili ile  astral bir çölde adım adım ilerlenen parça, şubatta yayımladıkları ”Nowhere”’e bir bakıma bir cevap niyetinde. 

TEKLİ: Melike Şahin – Diva Yorgun
(Gülbaba Records)

“Diva Yorgun”un fitilini, bir sohbetleri esnasında Mabel Matiz’in Melike’den duyduğu “Arabamın arkasına diva yorgun yazdırıcam” sözü ateşlemiş. Melike Şahin’in merhemi elinde bulduğunu anlatan ilk uzunçalarındaki Nasırın ardından ikiliyi bir araya getiren ikinci ortaklık olan parça, sözü ve müziği Mabel Matiz’in gözünden yazılmış bir Melike Şahin temsili. Sinan Tuncay imzalı klibi de hemen burada.

ALBÜM: Greg Foat & Gigi Masin – Dolphin
(Strut Records)

İngiliz caz piyanisti Greg Foat ile Venedikli ambient kahramanı Gigi Masin’den sihirli bir ortaklık. Gözlerinizi kapatıp kendinizi anbean genişleyen bu coşkun ses denizinin kucağına bırakın. Anlatması gereksiz, yaşaması nefis bir deneyim. Sularında akın, şifalanın.

TEKLİ: CHAI – PARA PARA
(Sub Pop Records)

Lisede aynı sınıfta olan dört yakın arkadaşın kurduğu pop-rock grubu CHAI’nin ikinci stüdyo albümüne doğru ikinci durağa hoş geldin. Coşkulu ve tam bir “iyi hissetme” şarkısı olan “PARA PARA”, 90’larda Japonya’da ünlü olan iki adımlık dans trendine bir göndermeymiş. Grup üyeleri çok derin bir anlamlar taşımadığını söyledikleri şarkılarıyla ilgili şu mesajı veriyor: “Vücudunuz kalbinizin atışına göre hareket ettiğinde, dünyanın sandığınızdan daha küçük, problemlerinizin de göründüklerinden daha küçük olduğunu fark edeceksiniz!” 

ALBÜM: Danny Paul Grody – Arc of Day
(Three Lobed Records)

San Francisco çıkışlı gitarist Danny Paul Grody, dinleyenin içine işleyen bir enstrümantal albümle çıkageldi. Ritmin gücüne; yalnızca ritimle olduğumuz yeri doldurmanın veya sürdürdüğümüz hareketin sınırlarını bulabilmenin mümkün olduğuna inanan müzisyen, hem yeteneğine hem besteciliğine hayran bırakıyor. Aralara serpiştirilmiş bas, pedal steel ve klarnet partisyonları ise albümün sadeliğindeki güzelliği yok etmeden kaydı katmanlandırıyor.