SoundCloud 2019’u rekor gelirle kapattı

2007’de kurulan, hem müzisyen, DJ ve prodüktörlerin hem de dinleyicilerin yakından tanıdığı Berlinli teknoloji şirketi SoundCloud, finansal olarak zorlu günleri geçmişte bırakmışa benziyor.

Yaklaşık 90 milyon dolar zarar ettiği 2016’da büyük bir değişim geçiren ve platformdaki maddi seçeneklerini araştıran şirket, hem müzisyen hem de dinleyici için premium hesaplar yarattı. Ayrıca, 2018’den beri özgün müziğiyle geniş kitlelere ulaşabilen sanatçılar, SoundCloud’un reklam gelirlerinden de pay alabiliyor. 2017’de eski Vimeo yöneticisi Kevin Trainor’ın SoundCloud CEO’su olarak atanmasıyla çalışanların neredeyse  yüzde 40’ıyla yollarını ayıran ve 170 milyon dolarlık acil yardım fonu sağlayan şirketin 2020’ye kadar kâr edemeyeceği öngörülüyordu.

Sırf 2018 yılında 20 milyon parçanın (yani günde 55 bin parça) eklendiği platformda Ocak 2019 itibariyle 190 milyon eser bulunuyordu. Özel üyelik programlarından edilen gelirlerin yüzde 90’a yakın bir artış gösterdiği 2018’de buna bağlı olarak reklam gelirleri de yüzde 50’nin üzerinde bir artış sergilemişti ve şirketin gelirleri 100 milyon doları aşmış, yıllık zarar ise 27 milyon doların altına inmişti.

Üyelik programları ve reklam gelirlerinin ötesinde sanatçılara sunulan tanıtım imkânları, her SoundCloud üyesine sunulan yüksek kalite depolama alanı, ve yine sanatçılara Spotify, YouTube ve Apple Music gibi erişim imkânı sağlayan dağıtım özelliğiyle rakiplerine yetişen şirket, 2019 yılında ise tarihinde ilk defa 200 milyon doların üzerinde gelir elde etti. Anlayacağınız SoundCloud, sanatçıların şekillendirdiği ve sürüklediği bir platform olarak, büyüyerek hayatına devam ediyor.

Yazı: Bulut Çakmak