Takibe alınası bazı yeni sesler: Ceytengri

hayatımıza giren ve kendine kalıcı yer edinmeyi başaran müzisyen ve gruplara sorduk: Üretme motivasyonlarının temelini ne oluşturuyor? Müziklerinin dinleyicide nasıl hisler uyandırmasını hayal ediyorlar? Yakın gelecek planları neler? Son bir yıl müziğe genel olarak yaklaşımlarını nasıl etkileyen/dönüştüren bir süreç oldu/oluyor? Eşlikçi Spotify listemizle birlikte…

“22. yüzyıl pop starı”; drag, müzik, görsel medya ve sosyal medyayı sanatının bir parçası olarak kullanan Ceytengri yanıtlıyor.

“Milenyumun sonunda doğmuş lubunyalar olarak yaşamlarımızın kendine özgü birçok elementi var. Onları tespit edip, jenerasyonumun bir sözcüsü olmayı çok arzuluyorum.”

“Üretme motivasyonumun temelini keşke kendimi ifade etmek ya da müziğe duyduğum uçsuz bucaksız aşk gibi daha saf sebepler oluşturabilseydi. Gerçeklik şu ki, transfobiden kendini korumanın başlıca yollarından biri sınıfsal ayrıcalıklara sahip olmak. Eğer bu avantajla doğmadıysan açık kimlikli bir trans birey olarak o ayrıcalıklara ulaşmak çoğunlukla ya seks işçiliği ya da eğlence sektöründen geçiyor. Başarılı olmak istediğim için değil, hayatta kalacaksam başarılı olmak zorunda olduğum için üretiyorum.”

“Bu aralar bana en çok ilham veren müzisyenler Siyah kadın hip hop sanatçıları. Birçok dezavantajlı grubun kesişiminde, hayatlarını ve varoluş biçimlerini o kadar stilize bir şekilde sunabiliyorlar ki hayran kalmamak imkânsız. Eğlenceli, havalı, komik, özgüvenli, göz alıcı, güçlü gibi sıfatlarla tanımlanabilmek için toplumdaki en görünür, en dominant gruplara mensup olmak gerekmediğini bana tekrar tekrar gösterdiler. Ben de dinleyicilerime aynı şeyi göstermek istiyorum. Müziğimi dinleyen herkes varoluş biçimime ve kendi hayatım için yarattığım anlatılara şahit olsun ve yapabiliyorlarsa kendi yaşamlarına bir bağlantı kurabilsinler istiyorum. Eline mikrofon almış her hip hopçı gibi ben de yaşadığım semtten bahsediyorum, çünkü Kurtuluş’ta yaşamanın da bir swaggerı var. Burada da zorlu bir hayat mücadelesinin içinde stil ve duruş sahibi olan binlerce LGBTİ+ insanın hikâyesi ve ruhu var. Milenyumun sonunda doğmuş lubunyalar olarak yaşamlarımızın kendine özgü bir çok elementi var. Onları tespit edip, jenerasyonumun bir sözcüsü olmayı çok arzuluyorum.”

“Şu an yeni YouTube kolektifim Alt Cut için içerik üretmeye odaklanıyorum ama aklımda sürekli yeni şarkılar da var. Janrdan janra atlayarak bir sürü yeni tekli çıkarmak istiyorum. Çünkü Ceytengri’nin esansı tek bir sese ait olamayacak kadar değişken. Muğlak bir gelecekte muğlak bir EP fikri de var ama daha ondan bahsetmek için çok erken. Avrupa veya Amerika’dan evlenecek birini bulup kapağı batıya atmak da çok cazip bir plan gibi görünüyor açıkçası.”

“Çoğu müzisyen arkadaşımın aksine benim yaratıcılığımı kullandığım yöntem sesleri ahenkle bir araya getirip tatmin edici bir birliktelik yaratmaktan çok, doğru kelimeleri bir araya getirmek. Dil hem çok kolaylaştırıcı hem de çok kısıtlayıcı bir iletişim kurma aracı. Anlattığım şeyi çok daha net ifade ifade edebiliyorum ama bu netlikten dolayı hataya daha az yer var. Kelimelerle, cümlelerle çalışırken cringe olmak daha kolay sanki. Şarkı üretmenin müzikalite kısmıyla da ilgileniyorum ve yapım aşamasında da etkinim tabii ki ama şimdiye kadar işin çoğunu star arkadaşlarım Jtamul ve Çiçek Çocuk yaptı. Bu aralar odaklarımdan biri müzik yapımcılığı üzerine daha fazla fikir sahibi olmak ve fikirlerimi uygulamaya geçirmeyi öğrenmek.“

“Takibe alın: Son dönemde tanıştığımız bazı yeni sesler” dosyasının tamamını okumak için buradan Bant Mag. No:74’e ulaşabilirsiniz.